Ο Συλλογος Εβριτων ν.Ροδοπης γινεται 30 ετων

Εναρκτήρια των πολλών επετειακών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους η επικείμενη μουσικοχορευτική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής συμπληρώνει φέτος ο Σύλλογος Εβριτών ν.Ροδόπης, ο οποίος το προσεχές Σάββατο, 30 Μαρτίου θα σημάνει την έναρξη των επετειακών του εκδηλώσεων με την μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Φίλοι μ’ καλωσορίσατε» που θα φιλοξενηθεί στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.

Η εν λόγω εκδήλωση δεν επελέγη τυχαία μιας και όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Χρήστος Χατζηπέμου μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» αποτελεί τίτλο δανεικό από παλαιότερες ετήσιες εκδηλώσεις του Συλλόγου, στο πλαίσιο των οποίων φιλοξενούνταν διάφορα σχήματα στην περιοχή με στόχο την παρουσίαση του ευρέως φάσματος που χαρακτηρίζει την μουσικοχορευτική παράδοση μας, δίχως αυτή να περιορίζεται μόνο στους χορούς και τις μουσικές της Θράκης.

«Ξεκινάμε με αυτό που μας χαρακτήριζε πολλά  χρόνια και μας χαρακτηρίζει ακόμη, ως ένας σύλλογος ο οποίος σέβεται την παράδοση προσπαθώντας να την προχωρήσει κι ένα βήμα πιο πέρα» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά παραθέτοντας εν συντομία την ιστορία του Συλλόγου αρχής γενομένης από την ίδρυσή του το 1994. Ήταν το 1994 όταν μια ομάδα συμπολιτών ξεκίνησε με σκοπό την δημιουργία ενός συλλόγου που όπως τόνισε θα έδινε μεγαλύτερη έμφαση σε ό,τι συνιστά την «θρακιώτικη παράδοση», όπερ και εγένετο δίχως ωστόσο τότε να μπορούν και οι ίδιοι να φανταστούν την μετεξέλιξη του.

«Η παρέα αυτή γιγάντωσε, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη οικογένεια και δραστηριοποιείται όχι μόνο σε αυτόν τον χώρο που λέγεται παράδοση, αλλά σε πληθώρα άλλων πολιτιστικών δράσεων οι οποίες ξεφεύγουν από την  έννοια του παραδοσιακού συλλόγου και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων» πρόσθεσε εξηγώντας πως στην πορεία των ετών αυτών υπήρξαν στη διοίκησή του δύο πρόεδροι, ο ίδιος από το 2008 και ο κ. Βαγγέλης Μάρκου ο οποίος προηγήθηκε και ήταν αυτός που οδήγησε τον Σύλλογο στα χνάρια που σήμερα τον γνωρίζουμε. Για τον ίδιο το γεγονός αυτό αποτελεί και χαρακτηριστικό της σταθερής πορείας του Συλλόγου στον χρόνο αλλά και της αναλλοίωτης ταυτότητάς του.

Σήμερα ο Σύλλογος Εβριτών αριθμεί περισσότερα από 300 ενεργά μέλη, ενώ τα τμήματά του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αλλά και δυνατοτήτων, αναγκαιότητα που κατά την άποψη του κ.Χατζηπέμου κατατείνουν όλοι, ενώ υπάρχει ενεργή ενασχόληση και με την ιστορία, καθώς υπάρχει ήδη ένα καλό αρχείο, κυρίως σε επίπεδο ψηφιακών χαρτών, που αποτελεί μέρος της προσπάθειάς τους να θέσουν ένα λιθαράκι σε αυτό που λέγεται πολιτισμός της περιοχής.

Περισσότεροι των 200 χορευτών στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής

Αναφερόμενος στην παράσταση του Σαββάτου ο ίδιος έκανε λόγο για ένα όμορφο θρακιώτικο παραδοσιακό τραγούδι που το ευρύ κοινό γνωρίζει από την φωνή του Χρόνη Αηδονίδη, από όπου έχει λάβει τον τίτλο του.

Στο πλαίσιο αυτής όπως τόνισε «θα καλωσορίζουμε τους φίλους μας από άλλες  περιοχές όπως και τους φίλους μας από την Κομοτηνή σε μια μεγάλη εκδήλωση στο Μέγαρο  Μουσικής όπου συμμετέχει το θρακιώτικο μουσικό σχήμα οι Οδρύσες, αλλά και τα παραδοσιακά τμήματα του Συλλόγου Εβριτών στο σύνολό  τους, έχοντας  φιλοξενούμενο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γεφυρουδίου Σερρών “Η  ΕΛΠΙΔΑ”,  τον  Σύλλογο “ΑΞΙΖΩ” της Κομοτηνής καθώς και τα παιδικά  τμήματα του πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου», ενώ επί σκηνής αναμένεται να βρεθούν περισσότερα από 200 άτομα με φόντο ένα πλουσιότατο σκηνικό.

Τι ακολουθεί

Ερωτηθείς ως προς την συνέχεια ο κ.Χατζηπέμου προανήγγειλε την παρουσίαση ενός προγράμματος από την χορωδία του Συλλόγου σε συνεργασία με διάφορα μουσικά σχήματα της περιοχής, που θα «ξεφεύγει» από τον χώρο της παραδοσιακής μουσικής, αλλά και την καθαρά ελληνική μουσική, ενώ επιθυμία των μελών του Συλλόγου είναι και η «επιστροφή» της Θεατρικής παράστασης η Δουκινιώ εντός της τρέχουσας ή την επόμενη χρονιά. Σχεδιάζονται επίσης εικαστικές παρεμβάσεις με στόχο μάλιστα να μείνουν στην πόλη, υπενθυμίζοντας την φετινή επέτειο, με τον ίδιο κλείνοντας να υπόσχεται πως όσοι δώσουν το παρών στις επετειακές δράσεις του Συλλόγου θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.