Ενα χρησιμο εργαλειο για καθε επιστημονα, μελετητη, φοιτητη μας συστηνει το Τμημα Ιστοριας και Εθνολογιας

«Φιλοξενεί» κόμβο ψηφιοποιημένης βιβλιογραφίας για τη Θράκη και την ελληνική πεζογραφία του 19ου αιώνα

Ένα βήμα ακόμη στην εμπέδωση της διάχυσης του επιστημονικού έργου και της σύνδεσης με την τοπική κοινωνία κάνει το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, στο πλαίσιο των αντικειμένων που θεραπεύει. Αυτή τη φορά το εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος δημιούργησε δύο ηλεκτρονικές βάσεις που υπόσχονται να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για μελετητές και φοιτητές.
 
Θέματα των δύο βάσεων είναι α. η Θράκη και β. η πρωτότυπη ελληνική πεζογραφία του 19ου αιώνα. Οι βάσεις  φιλοξενούνται σε ειδικό ηλεκτρονικό υπολογιστή και θα είναι ανοιχτές σε κάθε επιστήμονα, μελετητή και φοιτητή, ο οποίος θα θελήσει να τις συμβουλευτεί εντός του χώρου του Εργαστηρίου. Υπό την επίβλεψη του Διευθυντή του Εργαστηρίου και Προέδρου του Τμήματος καθηγητή κ. Μανόλη Βαρβούνη και την επιστημονική επιμέλεια του Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος και μέλους του Εργαστηρίου Δρ. Θανάση Β. Κούγκουλου επιδιώκεται η συνεργασία και η αξιοποίηση ποικίλων ερευνητικών δράσεων των φορέων και του επιστημονικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής της έδρας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Στο παραπάνω πλαίσιο, η βάση ψηφιοποιημένης βιβλιογραφίας για τη Θράκη στηρίζεται σε αξιέπαινη πρωτοβουλία ομάδας πολιτών της Θράκης, που συγκρότησε ο κ. Θεόδωρος Κυρκούδης, η οποία χρηματοδότησε και πραγματοποίησε την ψηφιοποίηση όλων των τόμων των ιστορικής σημασίας περιοδικών Θρακικά και Αρχείον του Θρακικού και Λαογραφικού Γλωσσικού Θησαυρού. Το ψηφιακό υλικό στη μορφή που έχει κατατεθεί στο Εργαστήριο παρέχει τη δυνατότητα στους ερευνητές να αναζητούν οποιονδήποτε όρο της επιλογής τους. Η βάση ψηφιοποιημένης πρωτότυπης ελληνικής πεζογραφίας του 19ου αιώνα έχει καταρτιστεί από τον κ. Κούγκουλο και την μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. κ. Αναστασία Τσαπανίδου με αφορμή το αφιερωμένο στον σημαντικό Γάλλο νεοελληνιστή Henri Tonnet επιστημονικό συνέδριο Το ελληνικό «λαϊκό» μυθιστόρημα του 19ου αιώνα:  Θεωρητικά Ζητήματα, που διοργανώνει το Εργαστήριο τον Μάιο του 2018.
 
Προς το παρόν η συγκεκριμένη βάση ψηφιακής βιβλιογραφίας περιλαμβάνει διακόσια από τα τετρακόσια περίπου αυτοτελή βιβλία ελληνικής πεζογραφίας του 19ου αιώνα. Στόχος του Εργαστηρίου είναι σε συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιστημονικούς φορείς και ιδιώτες να συγκεντρώσει ψηφιακά το σύνολο της ελληνικής πεζογραφικής παραγωγής του 19ου αιώνα.
 
Εξαιρετικό νέο! ΠτΘ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.