Ενα χαμογελο για παιδια με παραβατικη συμπεριφορα

«Η νεανική παραβατικότητα. Αίτια και τρόποι αντιμετώπισής της» ήταν το θέμα της ομιλίας της ψυχολόγου από το «Χαμόγελο του Παιδιού» Χρυσούλας Μαυράκη, στην προχθεσινή εκδήλωση της ΕΓΕ Κομοτηνής, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Η ανταπόκριση των γυναικών ήταν ιδιαιτέρως θερμή και η αμεσότητα της ομιλήτριας οδήγησε κάποιες στο να σχολιάσουν το πόσο πολύτιμη θα ήταν η παρουσία των αντρών σ’ ένα παρόμοια θέμα γιατί οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με περιστατικά παραβατικότητας και δεν γνωρίζουν συνήθως ποιες πρέπει να είναι οι σωστές αντιδράσεις.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων.

Η κ. Μαυράκη θέλησε να τονίσει ότι είναι καλύτερη η πρόβλεψη από τη θεραπεία και παρατήρησε μια εντονότερη παραβατική συμπεριφορά των παιδιών στις μέρες μας, εντός κι εκτός των σχολείων, η οποία εκδηλώνεται ως παραπτωματική συμπεριφορά και σαν επιθετικότητα. «Τα παιδιά μέσα στα σχολεία συμπεριφέρονται μ’ ένα τρόπο άσχημο μεταξύ τους, πολλές φορές στρέφονται κι εναντίον των ενηλίκων – καθηγητών ή γονιών – και για όλα αυτά κάτι φταίει.

Προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε αυτό που φταίει και να ενισχύσουμε την ελληνική οικογένεια και το σχολείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τους νέους ανθρώπους να υιοθετήσουν θετικούς κι όχι αρνητικούς τρόπους συμπεριφοράς».


Για την κ. Μαυράκη ο έφηβος πάντα αντιδρούσε, «με αμφισβήτηση και με γκρέμισμα σχέσεων για να ξαναχτίσει», αλλά απέδωσε την «έξαρση» της παραβατικότητας στη σημερινή δομή της ελληνικής οικογένειας και στην απομάκρυνση της μητέρας από το σπίτι, παράλληλα με την προβολή προτύπων μη θετικών μέσα από τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι όλα αυτά προκάλεσαν το θυμό στα παιδιά. «Νιώθουν θυμό γιατί βλέπουν ότι άλλα τους ζητάμε κι άλλα κάνουμε εμείς οι μεγάλοι σ’ ένα κόσμο που οι αξίες του και τα πιστεύω του έχουν αλλοιωθεί και γκρεμιστεί από εμάς τους ίδιους. Τα παιδιά που πιέζονται πανταχόθεν αντιδρούν με τον τρόπο που ξέρουν, προκαλώντας μας κι εκδηλώνοντας αρνητικές συμπεριφορές. Μ’ αυτόν τον τρόπο μας λένε «προσέξτε, κάτι δεν πάει καλά, βοηθήστε μας να γίνουμε αυτό που μας αξίζει»».

Ως παραβατική ορίζεται η συμπεριφορά που παρεκκλίνει από τα όσα διδάσκονται στο σχολείο ή μεταφέρονται στο σπίτι στα παιδιά ως σωστά. Η κ. Μαυράκη έφερε ως παραδείγματα τα παιδιά που είναι ανεξέλεγκτα στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, τα παιδιά που απομακρύνονται από το σπίτι για μέρες, τα παιδιά που εμφανίζουν μια αναιδή συμπεριφορά, τα παιδιά που παίρνουν χρήματα κρυφά από τους γονείς, το σχολείο ή γειτονικά σπίτια, τα παιδιά που προκαλούν φθορές στην ξένη περιουσία, τα παιδιά που συστήνουν ομάδες και μέσα από αυτές εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά. «Η παραβατική συμπεριφορά ξεκινάει όταν το παιδί συμπεριφέρεται ξαφνικά τελείως διαφορετικά από ό, τι είχαν συνηθίσει οι γονείς, συμπεριφέρεται μ’ ένα τρόπο που δεν ταιριάζει με την ανατροφή που έλαβαν» σημείωσε η κ. Μαυράκη, η οποία αναγνώρισε ότι στην εφηβεία δικαιολογείται κάποια αλλαγή της συμπεριφοράς, αλλά ο γονιός θα πρέπει να σταθεί κοντά στο παιδί για να διαπιστώσει τι φταίει.

Βέβαια, ο γονιός δεν είναι σε θέση κάθε φορά να αναγνωρίζει το πρόβλημα και να συμπεριφέρεται όπως οι ψυχολόγοι ορίζουν. «Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, ν’ αναζητάμε τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις, να κατανοούμε το «γιατί» το παιδί συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, να μην αναγάγουμε μια συμπεριφορά που κινείται στα πλαίσια του φυσιολογικού σε παθολογική και αφού ψύχραιμα δούμε τι ακριβώς συμβαίνει, να κάνουμε το μόνο διάλογο που μας παίρνει, να επιχειρηματολογήσουμε, να δείξουμε στο παιδί ότι παίζουμε μαζί μπάλα, είμαστε στην ίδια πλευρά του γηπέδου και δεν είμαστε αντίπαλοι αλλά οι γονείς του που το λατρεύουμε και ο ρόλος μας είναι να το βοηθήσουμε, να φτάσει στην ενηλικίωσή του χωρίς να του συμβεί κάτι κακό, έχοντας ισχυρά εφόδια που θα το βοηθήσουν στο δρόμο του».

Αναγκαία και απαραίτητη θεωρεί η κ. Μαυράκη τη δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού, στελεχωμένου από κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο σε κάθε σχολείο. «Είναι ανάγκη κι όχι πολυτέλεια. Στόχος είναι με τη βοήθεια του ειδικού ν’ ανιχνεύονται περιστατικά και να στηρίζονται τα παιδιά στη γέννηση της όποιας παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς. Ο ειδικός θα μπορέσει να καταλάβει γιατί το παιδί δεν πηγαίνει ή δεν αποδίδει στο σχολείο, να βοηθάει την οικογένεια να ξεπερνάει τα προβλήματά της τα οποία καθρεφτίζονται στη συμπεριφορά του παιδιού, να βοηθάει και τον εκπαιδευτικό στο έργο του, ο οποίος δε μπορεί να γνωρίζει τα πάντα» σχολίασε.

Παιδιά σε κίνδυνο

Η ψυχολόγος από το «Χαμόγελο του Παιδιού» στη Βόρεια Ελλάδα Ράνια Βασκαλή έδωσε έμφαση στα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, εξηγώντας αρχικά σε τι συνίσταται ο κίνδυνος. «Είτε πρόκειται για παιδιά που πέφτουν θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης, είτε για παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, παιδιά των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, παιδιά που νοσούν και περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα στα παιδο-ογκολογικά νοσοκομεία (όπως είναι το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο), παιδιά για τα οποία κρίνεται απαραίτητο από τις Εισαγγελικές Αρχές ν’ απομακρυνθούν από το σπίτι και να φιλοξενηθούν σε κάποιους χώρους.

Ένα παραβατικό παιδί δέχεται παραμέληση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μιλάμε για κακοποίηση. Το Γραφείο της Θεσσαλονίκης στηρίζει 750 παιδιά με πολύ σοβαρά προβλήματα στις οικογένειές τους, παιδιά που προέρχονται από όλη τη Β. Ελλάδα. Εφαρμόζει πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και μεταφοράς παιδιών με ειδικές κινητές μονάδες όταν κρίνεται απαραίτητο». Η κ. Βασκαλή
ανέφερε ότι αντιμετωπίζουν κι ένα περιστατικό από την Ξάνθη, το οποίο χρήζει μεταφοράς με ειδική κινητή μονάδα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Σημείωσε ότι αυτή την περίοδο δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη, ο πρώτος χώρος φιλοξενίας για κακοποιημένα παιδιά σε σύνολο επτά που διαθέτει το «Χαμόγελο του Παιδιού» ανά την Ελλάδα. «Το πρώτο σπίτι που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη είναι στη Ν. Ραιδεστό. Θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Άμεσης Επέμβασης για παιδιά που θα κρίνεται απαραίτητο να μεταφερθούν με τις ειδικές κινητές μονάδες του συλλόγου, είτε έχουν ασφάλιση είτε όχι. Επίσης, θα λειτουργήσει κι ένας χώρος ημερήσιας φροντίδας παιδιών, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθούμε την οικογένεια να στηριχτεί στα πόδια της, με ημερήσια φροντίδα στα παιδιά τα οποία θα επιστρέφουν το βράδυ στο σπίτι και θα περνούν το Σαββατοκύριακο με τις οικογένειές τους».

Η πρόεδρος του παραρτήματος της ΕΓΕ στην Κομοτηνή Κούλα Παπαδριέλλη
σχολίασε τους λόγους που τους οδήγησαν στη διοργάνωση μιας εκδήλωσης με θέμα την παραβατικότητα, σημειώνοντας αρχικά ότι την παραβατικότητα την αντιλαμβανόμαστε καθημερινά κι ότι η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, επομένως θεώρησαν χρήσιμο να προσεγγίσει μια ειδικός ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Η κ. Παπαδριέλλη
εξήγησε ότι πολλές φορές συνδέεται η παραβατικότητα των παιδιών με τον ενεργό επαγγελματικό ρόλο της γυναίκας – μητέρας. «Περνάει η άποψη ότι για όλα φταίει η γυναίκα και θα πρέπει να γυρίσει στο καβούκι της, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ευθύνη υπάρχει στο ζευγάρι και σε όλη την κοινωνία. Θα πρέπει ν’ αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η ίδια η οικογένεια. Αν και γίνονται κάποια βήματα θα πρέπει να περάσει από τις συνειδήσεις όλων ότι η γυναίκα είναι άνθρωπος, έχει δικαίωμα στην εργασία, υπάρχει ανάγκη να προσφέρει στην οικογένεια, αλλά έχει δικαιώματα στον εαυτό της. Η γυναίκα έχει δικαίωμα να κάνει οικογένεια, αλλά επειδή τη φτιάχνουν δύο θα πρέπει να την υπερασπιστούν και οι δύο». Παρατήρησε ότι παρά τις κάποιες αλλαγές που σημειώθηκαν στη δομή της οικογένειας τα τελευταία 25 χρόνια μένει να γίνουν και ν’ αλλάξουν ακόμη πολλά.

Ανάμεσα στο κοινό η βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Μανωλιά και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Όλγα Τσετινέ. Το δήμαρχο Κομοτηνής Δ. Κοτσάκη εκπροσώπησε η πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Έλενα Αντωνακάκη και το νομάρχη Ροδόπης η πρόεδρος του Διευρυμένου Ν.Σ. Μαρίκα Πουρνάρα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.