Ελπιδα για αναγεννηση μεσα απ’ τους σπορους

Η επιστροφή στη φύση είναι όχι μόνο ιδεολογική κατάθεση του Ρουσό αλλά και σύγχρονη πρόταση του 20ου αιώνα, προερχόμενη απ’ τον Ιάπωνα Fukuoka, υποστηρικτή της φυσικής καλλιέργειας. Στο πλάι του βρέθηκε πολλές φορές ο Έλληνας γεωπόνος – καλλιεργητής, Παναγιώτης Μανίκης, ανοίγοντας νέους ορίζοντες μέσα απ’ τους «μαγικούς» του σπόρους. Για τον κ. Μανίκη τα παιδιά μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, με τη βοήθεια των γυναικών, αρκεί να βρίσκονται κοντά στη φύση.

Ο γεωπόνος και καλλιεργητής, κ. Παναγιώτης Μανίκης, μαθητής του 88χρονου Masanobu Fukuoka στο σχέδιο της αναβλάστησης των ερήμων, βρέθηκε σήμερα στο ΚΕΓΕ Κομοτηνής για να συζητήσει με πιθανούς καλλιεργητές.

Μια άλλη φιλοσοφία απέναντι στη ζωή, με λαχανόκηπους μέσα στα σχολεία, προτείνει ο κ. Μανίκης αφού πρώτα ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι σε θέματα φύσης και περιβάλλοντος. «Η μορφή γεωργίας που ακολουθείται εδώ και 30 χρόνια έχει φτάσει στο τέλος της, δηλητηρίασε τη φύση, δημιούργησε προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία, οδήγησε στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού και τη μείωση του γεωργικού εισοδήματος. Η πράσινη επανάσταση υποσχέθηκε να λύσει το πρόβλημα της πείνας το οποίο επιδεινώθηκε και τα θύματα της πείνας πολλαπλασιάστηκαν με ραγδαίους ρυθμούς». Στα αδιέξοδα του πλανήτη κυριαρχεί ο αδιέξοδος μονόδρομος που ακολουθεί η φύση: «Ήρθε η ώρα να στραφούμε σε μια νέα φιλοσοφία που θα έχει σαν στόχο την υπηρεσία της φύσης και του ανθρώπου».

Η βάσιμη αισιοδοξία του κ. Μανίκη μεταφράζεται σε φυσικά αγροκτήματα, αναδάσωση βουνών, δημιουργία τροφής για τους υποσιτισμένους του πλανήτη. Συνοψίζοντας τα προβλήματα εστιάζει σε τρία: «Το πρώτο είναι οι πολιτικοί, το δεύτερο οι επιστήμονες και το τρίτο οι επιχειρηματίες. Οι επιστήμονες είναι αντίθετοι προς τη μέθοδο γιατί είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται καμία απολύτως γνώση. Οι πολιτικοί που συμβουλεύονται τους επιστήμονες είναι αρνητικοί γιατί οι επιστήμονες τους δίνουν αρνητική θέση και οι επιχειρηματίες γιατί δεν βγάζουν χρήματα από αυτήν την ιστορία. Φανταστείτε ότι με 1.000 δραχμές το στρέμμα μπορούμε να πρασινίσουμε όλη την Ελλάδα, όταν η Δασική Υπηρεσία θέλει εκατοντάδες χιλιάδες για μια δενδροφύτευση. Στο Σέιχ Σου δαπανήθηκαν 3,5 δις δραχμές. Μ’ αυτά τα χρήματα θα πρασινίζαμε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη με αεροπλάνα και εθελοντές».

Στην πρόταση του κ. Μανίκη υπάρχει ήδη ανταπόκριση στην περιοχή: «Υπάρχουν δύο άτομα που ήδη κάνουν προσπάθειες με σβώλους και προχωρούν. Οι γεωπόνοι προβληματίστηκαν αλλά δεν ξέρω τι θα προκύψει.

Σε παγκόσμιο όμως επίπεδο η κατάρρευση της αγροτικής τάξης είναι δεδομένη. Η πρόταση που υπάρχει αυτό τις Βρυξέλλες, απ’ τους τεχνοκράτες, είναι να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός στο 4%».

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.