Ελλειψεις και στη Ροδοπη απο τις απεργιες των ιδιοκτητων φορτηγων

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε το περασμένο Σάββατο από τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, που δε φαίνεται να πείθονται από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον φορολογικό, στον ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό τομέα, αλλά εξακολουθούν να αντιδρούν στο «άνοιγμα» του κλάδου τους. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η αγορά αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού τα αποτελέσματα από τον ανεπαρκή εφοδιασμό, που δημιουργεί αυτή η παρατεταμένη κατάσταση, είναι πλέον εμφανή σε όλους. Τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των ιδιοκτητών φορτηγών και εκπροσώπων του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση για ενδεχόμενη αναστολή των κινητοποιήσεων για ένα διάστημα, ώστε να «ανασάνει» η αγορά. Στην πρώτη τους αυτή συνάντηση δε λήφθηκε κάποια απόφαση.

Τις εξελίξεις αναμένουν με αγωνία και οι έμποροι και επιχειρηματίες της πόλης μας, που βλέπουν τα καταστήματα να αδειάζουν από έλλειψη εμπορευμάτων ή πρώτων υλών. Από την άλλη, ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα και των φαρμακείων, αφού έχει εμφανιστεί ήδη το φαινόμενο να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.

Αδειάζουν τα ράφια και καθυστερούν οι πρώτες ύλες

Στην περιοχή μας έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε μεγάλο βαθμό φαινόμενα ελλείψεων σε όλα τα είδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Αργύρη Αργυρόπουλο. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι «μέρα με τη μέρα είναι χειρότερη η κατάσταση». «Μέχρι στιγμής», συνεχίζει, «έχουν αρχίσει να αδειάζουν τα ράφια στα μάρκετ και κάποια είδη δε μπορείς να τα βρεις εύκολα. Μια μικρή έλλειψη υπάρχει και στα οπωροκηπευτικά, τα ζαρζαβατικά, που μπορεί να είναι ίσως και τεχνιτή. Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στη Βιομηχανική Περιοχή, διότι δε φτάνουν έγκαιρα οι πρώτες ύλες για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις, όπως υπολογίζουν. Γενικότερα, αν γυρίσετε την Ερμού ή τη Βενιζέλου, θα δείτε όλες οι βιτρίνες να είναι με καλοκαιρινά ρούχα ακόμα, αφού λόγω της απεργίας δεν έχουν έρθει ακόμα τα χειμερινά».

«Το αποτέλεσμα το πληρώνουν αυτοί, που δε φταίνε»

Εφόσον συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, ο κ. Αργυρόπουλος δηλώνει απαισιόδοξος. Όπως τόνισε «από συζητήσεις, που έχω κάνει, τουλάχιστον όσον αφορά τα μικρά μάρκετ, είναι θέμα ημερών, ούτε καν εβδομάδας, να τελειώσουν τα αποθέματα. Για κάποια είδη τουλάχιστον, θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Γίνεται αυτή τη στιγμή μια μικρή τροφοδοσία από Ι.Χ. φορτηγά, αλλά είναι πολύ μικρή». Και συνέχισε «το αποτέλεσμα είναι να την πληρώνει ο καταναλωτής και κάποιοι άνθρωποι που δε φταίνε. Για μια ακόμη φορά, μάλιστα την πληρώνουν οι επαγγελματίες. Υπάρχουν επιχειρήσεις, που πάνε να κλείσουν, να βάλουν λουκέτο, να απολύσουν κόσμο». «Τι θα γίνει με αυτούς» αναρωτήθηκε.

«Πρέπει να αναζητήσουμε άλλες μορφές αγώνα»

Έσπευσε δε να δηλώσει ότι συμμερίζεται τον αγώνα των απεργούντων, αλλά διαχώρισε τη θέση του ως προς τους τρόπους με τους οποίους επιλέγουν να διαμαρτυρηθούν. Όπως τόνισε «είμαι υπέρ του δικαίου αγώνα των φορτηγατζήδων, όμως πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους διεκδίκησής τους, όχι να ταλαιπωρούμε τους συναδέλφους και συνεργάτες μας. Εγώ φώναζα και όταν οι αγρότες έκλειναν τους δρόμους και όταν οι φορτηγατζήδες ακινητοποιούσαν τα φορτηγά τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερούμε των άλλων και την εργασία και το φαγητό και τα χρήματα». Και συνέχισε «υπάρχουν τρόποι. Κλείστε την εφορία να μην μπορεί να εισπράττει το κράτος λεφτά. Όπως εκείνοι διαμαρτύρονταν για τους αγρότες, όταν έκλειναν τους δρόμους, πρέπει να σκεφτούν και εμάς τους επαγγελματίες, τους συναδέλφους και συνεργάτες τους. Διότι στην πραγματικότητα, τους έχουμε ανάγκη και μας έχουν ανάγκη». Τέλος εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο αναστολής των κινητοποιήσεων, που συζητείται, έστω και για ένα μικρό διάστημα, θα είναι μια θετική εξέλιξη, αφού θα μπορέσουν να γεμίσουν τα καταστήματα με αποθέματα.

«Εμφάνιση ελλείψεων και σε είδη φαρμάκων»

Από τη μεριά του, ο κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης περιέγραψε μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση και στον ανεφοδιασμό των φαρμακείων. Όπως μας πληροφόρησε «αυτή τη στιγμή 50 περίπου φάρμακα λείπουν παντελώς από τα φαρμακεία, ενώ άλλα 100 περίπου μας τα στέλνουν με το σταγονόμετρο. Υπάρχει μεγάλη γκάμα ασθενειών, που αφορούν τα φάρμακα αυτά, εκ των οποίων η υπέρταση, το πάρκινσον, η κατάθλιψη, η ψύχωση κ.α. Κάποια φάρμακα, μάλιστα, καλούμε τους γιατρούς να τα αντικαταστήσουν, αν αυτό είναι δυνατό, ώστε να ισορροπήσουμε την κατάσταση». Εντόπισε, επιπλέον, τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση από ένα ήδη υπάρχον φαινόμενο, κατά το οποίο εξάγονται στο εξωτερικό φάρμακα, αφού η ελληνική αγορά είναι πιο φθηνή σε αυτόν τον τομέα».

Στο σημείο αυτό έσπευσε να τονίσει ότι «έχουν γίνει ενέργειες από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ώστε να επιτρέπεται η πραγματοποίηση δρομολογίων από τα φορτηγά, που μεταφέρουν φάρμακα». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «και οι ίδιοι οι απεργοί έχουν δηλώσει και από τηλεοράσεως, ότι δε θα εμποδίζουν τα φορτηγά, που μεταφέρουν φάρμακα. Ωστόσο, επειδή πολλές φορές το φορτίο δεν αποτελείται καθ’ ολοκληρίαν από φαρμακευτικό υλικό, αυτό εκλαμβάνεται ως ένα κόλπο των οδηγών, προκείμενου να περάσουν. Για αυτό και εμποδίζονται».

«Το φάρμακο είναι το πλέον απαραίτητο προϊόν»

Επίσης, ανέφερε και εκείνος κάποιους τρόπους με τους οποίους επιχειρείται η παροχή ορισμένων φάρμακων, είτε με τη μεταφορά τους μέσω κούριερ, είτε με τα τραίνα, αλλά αμφέβαλε για τη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των μέσων. Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτες των φορτηγών να αναζητήσουν μια λύση στο ζήτημα, προκείμενου να αποκατασταθεί η ομαλότητα. «Διαφορετικά» εκτίμησε «θα επιδεινωθεί πολύ η κατάσταση». «Χωρίς να υποτιμούμε και τα αλλά προϊόντα και τις ανάγκες, που καλύπτουν, πρέπει να τονίσουμε ότι το φάρμακο είναι το πλέον απαραίτητο από όλα», κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.