Απο την Κρητη στη Θρακη μεσα απο τα ψηφιδωτα του Γιωργου Τσεκου

Ο καλλιτέχνης ετοιμάζει την πρώτη του έκθεση στην Κομοτηνή, την οποία έχει κάνει σπίτι του τα τελευταία χρόνια

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, όσοι προσέρχονταν στον χορό του Συλλόγου Κρητών Ροδόπης, εντυπωσιάστηκαν από τις δημιουργίες που εκτίθονταν έξω από την αίθουσα, με ψηφιδωτά που είχαν έμπνευση από το παρελθόν της Κρήτης.

Τα ψηφιδωτά αυτά είναι δημιουργίες του κ. Γιώργου Τσέκου, ο οποίος ασχολείται με την τέχνη του ψηφιδωτού εδώ και 40 χρόνια, και ο οποίος τώρα την διδάσκει στους Κομοτηναίους μέσα από τα εργαστήρια του Συλλόγου Καλλιτεχνών Αθηνίων.

Ο κ. Τσέκος ξεκίνησε ερασιτεχνικά να ασχολείται με το ψηφιδωτό από τα 17 του χρόνια, στην Αθήνα, γυρίζοντας το 1981 στον τόπο του την Κρήτη, όπου διατηρούσε εργαστήριο μέχρι το 2013 στο καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος, και αφού πέρασε από Αλεξανδρούπολη και Κωνσταντινούπολη, τα δύο τελευταία χρόνια διαμένει στην Κομοτηνή.

Η παρουσίαση της Κυριακής αποτελούσε μια μίνι έκθεση, με τα έργα να είναι σχετικά με την Κρήτη, ως προσπάθεια ενίσχυσης και του Συλλόγου του οποίου είναι μέλος, ενώ προετοιμάζει μια μεγάλη δική του έκθεση που θα λάβει χώρα την άνοιξη, στο χώρο του Μεγάρου Στάλιου.

Τα έργα του ψηφιδωτού, σημείωσε, έχουν δύο διαστάσεις: η μία είναι η παραδοσιακή, που κάνει αντιγραφές, απομιμήσεις ή εμπνέεται από αρχαία Ρωμαϊκά και Βυζαντινά ψηφιδωτά, και η δεύτερη είναι οι πιο μοντέρνες τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη διακόσμηση.

Τα κυρίαρχα υλικά που δουλεύονται είναι πέτρα, γυαλί, μάρμαρο, κεραμικές ψηφίδες, με τον κ. Τσέκο να εκφράζεται με ό,τι από αυτά τον εμπνέει και τον εκφράζει, και αυτό διδάσκει στους μαθητές του στον Αθηνίωνα.

Εκεί αρχικά θέτει ένα δικό του σχέδιο για τους μαθητές, ώστε να αποκτήσουν την εμπειρία, και σταδιακά προχωρούν σε μοτίβα και σχέδια εκείνοι, ώστε να ανοίξουν τα δικά τους φτερά και να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.