Ελαφρες οι φθινοπωρινες ιωσεις

Σποραδικά και ελαφρά -με λίγο βήχα- είναι προς το παρόν τα κρούσματα των ιώσεων γρίπης που έκαναν την εμφάνισή τους αυτή την εποχή, εν μέσω φθινοπώρου, χωρίς όμως να μιλάμε για γρίπη. Αυτό τόνισε σε επικοινωνία του με τον ΠτΘ ο ειδικός παθολόγος Γιώργος Πανταζής, ο οποίος κάνει λόγο για κρυολογήματα, γνωστά ως «κρούσματα ιογενών λοιμώξεων».

Ωστόσο, ο κόσμος ακολουθώντας τις παλιές συνήθεις ήδη άρχισε να απευθύνεται στα φαρμακεία για να προμηθευθεί το εμβόλιο κατά της γρίπης. Να σημειωθεί ότι φέτος τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα, όσον αφορά στη διαδικασία προμήθειας εμβολίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρο Τσαπέκο.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου άρχισαν τα πρώτα κρούσματα ιογενών λοιμώξεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ειδικού παθολόγου Γιώργου Πανταζή, την ανάπτυξη των οποίων ευνοούν οι συνθήκες θερμοκρασίας και η υγρασία. «Σποραδικά» και «ελαφρά», με λίγο βήχα είναι προς το παρόν τα κρούσματα, όπως τόνισε, χωρίς να παρουσιάζεται πυρετός και χωρίς επιπλοκές. Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο καθένας από εμάς κάνει ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού κάθε χρόνο 5-6 φορές. Πρόκειται για κρυολογήματα που συνοδεύονται με συνάχι, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα κ.λπ. «Υπάρχουν πάνω από 100 ιοί οι οποίοι προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού και τη νόσο του κοινού ή εμπύρετου κρυολογήματος», ανέφερε ο κ. Πανταζής, ενώ εξήγησε ότι το κοινό κρυολόγημα δεν έχει καμία σχέση με το κρύο. «Είναι λάθος αυτό που πιστεύει ο κόσμος ότι αν κρύωσε σημαίνει ότι αρρώστησε. Σ’ αυτή την περίπτωση μιλάμε για μετάδοση αρρώστιας από ένα άλλο άτομο».

Τα συμπτώματα είναι ο βήχας, το φτέρνισμα, η καταρροή, ο πόνος στο σώμα, ο κεφαλόπονος. Όσον αφορά στη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής, ο κ. Πανταζής τόνισε ότι στην προκειμένη περίπτωση επίσκεψη σε ιατρό χρειάζονται τα άτομα βεβαρημένα με καρδιοπάθειες, χρόνιες πνευμονοπάθειες και διάφορες άλλες παθήσεις, «για να αξιολογήσει τα συμπτώματα και να δει αν θα χρειαστεί θεραπεία με αντιβιοτικά». Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, τουλάχιστον, για 4-5 ημέρες -εκτός από τα κοινά μέτρα που παίρνει ο καθένας μας σε τέτοιες περιπτώσεις- δεν χρειάζεται αντιβίωση. «Σ’ αυτή την περίπτωση παίρνουμε ένα απλό αναλγητικό, όπως είναι Depon, Panadol, ένα σπρέι για τη μύτη για να μην προκύψει κάποια επιπλοκή, ζεστό τσάι με χαμομήλι. Επίσης, καλό είναι ο ασθενής να περιορίσει τις δραστηριότητές του τουλάχιστον για 3-4 ημέρες που είναι το στάδιο της ανάρρωσης. Από κει και πέρα αν επιμένουν τα συμπτώματα, τότε είναι καλό να επισκεφθεί τον ιατρό».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Πανταζή, οι προαναφερόμενες ιώσεις ξεκινάνε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όπου ένα παιδί που παρουσιάζει μια ίωση σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα θα κολλήσει και τα υπόλοιπα παιδιά, τα οποία με τη σειρά τους την μεταφέρουν στο σπίτι και έτσι μεταδίδονται οι ιώσεις. Επομένως, βασικό είναι η απομόνωση του ασθενούς προκειμένου να μην μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια που έχει, η οποία ως συνήθως μεταδίδεται με τα σταγονίδια που εκπέμπουμε από το στόμα όταν μιλάμε. Όσο για τους ενήλικες, καλό είναι να μην πηγαίνουν στους χώρους όπου συνωστίζονται πολλά άτομα, όπως το καφενείο, το ΚΑΠΗ και όχι μόνο.

Όσο για τον εμβολιασμό της γρίπης, για τον οποίο ο κόσμος άρχισε ήδη να τρέχει στα φαρμακεία, ο κ. Πανταζής συνιστά να μην βιάζονται και να τον κάνουν τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου διότι «αυτή τη στιγμή η γρίπη δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ως συνήθως επιδημίες γρίπης εμφανίζονται τον Ιανουάριο».

Εμβολιασμός κατά της γρίπης

Μπορεί η γρίπη να μην έχει εμφανίσει ακόμα σοβαρά κρούσματα, ο κόσμος ωστόσο άρχισε να προμηθεύεται το εμβόλιο κατά της γρίπης από τα φαρμακεία. Για καλύτερη οργάνωση σε σχέση με πέρσι έκανε λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος, όσον αφορά στη διαδικασία προμήθειας των εμβολίων από τις εταιρίες. Γύρω στο 10-20% των εμβολίων που είχε παραγγείλει το κάθε φαρμακείο το είχε πάντα στη διάθεσή του, ενώ φέτος αυτό το ποσοστό φτάνει στο 70-80%. «Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου η αγορά θα καλυφθεί πλήρως».

Μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη ή το πρώτο 15θήμερο είναι καλό ο κόσμος να απευθυνθεί στο φαρμακείο για να προμηθευθεί το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Έκκληση προς τους φαρμακοποιούς κάνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος δια στόματος του κ. Τσαπέκου να μην χορηγούν το εμβόλιο στους ασθενείς που δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Υπενθυμίζουμε ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου κατατάσσονται: τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, από μεταβολικά νοσήματα και από σακχαροδιαβήτη, όσοι έχουν νεφρική ανεπάρκεια, όσοι έχουν πρόβλημα με το ανοσοποιητικό τους, όσοι ζουν σε μεγάλες ομάδες όπου περιορίζεται η δυνατότητα της τέλειας καθαριότητας, καθώς και όλοι οι επαγγελματίες υγείας, φαρμακοποιοί και υπάλληλοι φαρμακείων.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.