Εκθεση για το Μεγα Αλεξανδρο στη συμπρωτευουσα

Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελληνική Δημοκρατία και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στην Ελλάδα έκθεση με θέμα: « Μέγας Αλέξανδρος».

Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο Τετάρτη 28 Μαΐου 2008, ώρα 19.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και πρόκειται για έργα από τις συλλογές της Μακεδονίας και εικονογραφία του Μύθου στην Ιταλία. Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που μας φέρνει στο νου παρόμοιες διοργανώσεις για τον Μέγα Αλέξανδρο που έχουν λάβει χώρα και στην πόλη μας, αλλά και η συμπρωτεύουσα δεν είναι μακριά μας τελικά, για τους φιλότεχνους και κυρίως δεν είναι μόνο «για ψώνια και ταβέρνες»…

«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο για ψώνια και ταβέρνες»

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι πολιτιστικός τουριστικός προορισμός και τα μουσεία της δεν περιλαμβάνονται στα προγράμματα των τουριστικών πρακτορείων, επισημαίνουν η προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Τζένη Αδάμ – Βελένη, η προϊσταμένη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Αναστασία Τούρτα, και η πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ξανθίππη Σκαρπιά – Χόιπελ.

Οι τρεις τους ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά τον εορτασμό της Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) και παρουσίασαν ένα κοινό πρόγραμμα: μια συνεχή ξενάγηση του επισκέπτη από την αρχαία Θεσσαλονίκη στη βυζαντινή και από εκεί στη σύγχρονη τέχνη, στο πολιτιστικό τρίγωνο του κέντρου της πόλης.

Απαιτείται όμως συντονισμός των δημοτικών αρχών, των φορέων, αλλά και των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, ώστε να συμπεριληφθούν τα μουσεία της πόλης στα προγράμματα των τουριστικών πρακτορείων και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα, αλλά και η μετάδοση της γνώσης και του πολιτισμού, φορείς των οποίων είναι τα μουσεία. Ηδη, η Ξ. Χόιπελ προωθεί τη διοργάνωση μιας ημερίδας, το φθινόπωρο, ώστε να κινητοποιηθούν οι φορείς της πόλης, προς αυτή την κατεύθυνση.

Το 2007, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε 104.247 επισκέπτες. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 58.850. Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 17.626, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 5.795.

«Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί και να επιλυθεί», λέει η Α. Τούρτα. «Γιατί η Θεσσαλονίκη δεν είναι τουριστικός προορισμός; Δεν το δέχομαι αυτό. Από τους τουρίστες που προωθούνται στη Χαλκιδική, μικρό ποσοστό έρχεται στην πόλη και μόνο για ψώνια. Τα πρακτορεία δεν τους πηγαίνουν στα μουσεία ή στους αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό πρέπει να απασχολήσει όλους τους φορείς της πόλης που διαχειρίζονται τον πολιτισμό. Περιφέρεια, νομαρχία, δήμο, ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες, αλλά και τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού. Μ’ ενδιαφέρει οι επισκέπτες να είναι κυρίως Ελληνες, γιατί τα μουσεία δεν είναι ιδρύματα που κόβουν εισιτήρια. Είναι παράγοντες εθνικής αυτοσυνειδησίας. Μεταδίδουν γνώση και ιστορία με παιδαγωγικό τρόπο. Και πλέον η αντίληψη έχει εκσυγχρονιστεί. Δεν είναι το εύρημα το κέντρο του μουσείου, αλλά ο επισκέπτης».

«Ενα μουσείο έχει πάντα ως στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητάς του», λέει με τη σειρά της η Τζ. Βελένη. «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το κεντρικότερο, το αρχαιότερο και σημαντικότερο σε πλούτο ευρημάτων στη Βόρεια Ελλάδα και δεύτερο σε σημαντικότητα μετά το Εθνικό Μουσείο. Αν η Θεσσαλονίκη γίνει τουριστικός προορισμός και δεν έχει μόνο διερχόμενο τουρισμό, η αύξηση της επισκεψιμότητας θα είναι αυτόματη. Και δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στους τουρίστες, Ελληνες και ξένους. Πρέπει να έρθουν οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς γιατί τους αφορά άμεσα. Είναι κομμάτι της ζωής τους, του πολιτισμού και της ιστορίας τους. Και να δουν ότι το μουσείο δεν είναι ένα αυστηρό ίδρυμα, αλλά ένας ευχάριστος χώρος, όπου μπορούν να μάθουν. Γιατί ο ρόλος των μουσείων είναι η διαρκής εκπαίδευση».

«Μέσα σε ένα πρωινό, ο επισκέπτης της πόλης μπορεί να δει τρεις φάσεις της», λέει η Ξ. Χόιπελ. Την αρχαιότητα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, τη βυζαντινή περίοδο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και τη σύγχρονη τέχνη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Αυτός ο μικρός κύκλος θα μπορούσε να είναι μέσα στα τουριστικά πακέτα, μαζί ίσως με τον Λευκό Πύργο και το Τελλόγλειο. Ενας άλλος κύκλος θα μπορούσε να ξεκινάει από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τη Μονή Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη, να ακολουθεί επίσκεψη στο λιμάνι, όπου βρίσκεται ο δεύτερος χώρος του ΚΜΣΤ και τα μουσεία Φωτογραφίας και Κινηματογράφου, μετά στον Λευκό Πύργο, τα τρία μουσεία και το Τελλόγλειο. Ενας άλλος κύκλος θα μπορούσε να περιλαμβάνει αρχαιολογικούς χώρους και βυζαντινά μνημεία. Και το απόγευμα, ή την άλλη μέρα, ας πάνε οι τουρίστες για ψώνια στην αγορά ή για φαγητό στις ταβέρνες τις πόλης. Αυτά όμως δεν υπάρχουν. Μόνο οι τουρίστες κάποιου επιπέδου επισκέπτονται τα μουσεία. Τους άλλους τους πάνε στη θάλασσα».

Υπάρχουν, όμως, και οι γειτονικοί αρχαιολογικοί χώροι. Το 2007, τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο στο Δίον Πιερίας επισκέφθηκαν 150.000 άνθρωποι. Ο υπεύθυνος της ανασκαφής, ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Παντερμαλής, υπογραμμίζει ότι «όσο και να αυξάνονται οι επισκέπτες, δεν είναι ποτέ αρκετοί. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και γνώσης».

Η υπεύθυνη του μουσείου της Βεργίνας, αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, υπογραμμίζει: «Φέτος στο μουσείο των Αιγών θα ξεπεράσουμε τους 200.000 επισκέπτες. Σκοπός όμως δεν είναι μόνο η επισκεψιμότητα, αλλά και η μόρφωση. Στο μουσείο ο κόσμος μορφώνεται και ψυχαγωγείται ταυτόχρονα. Το μουσείο όμως μπορεί να αποτελέσει και μοχλό ανάπτυξης μιας ολόκληρης περιοχής».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 26/05/2008

Επιμέλεια: Α.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.