Εκθεση αφιερωμενη στους «καταραμενους λογοτεχνες»

Έκθεση βιβλίου αφιερωμένη στους «καταραμένους λογοτέχνες» (Μπωντλέρ, Πόε, Καρυωτάκη, Λαπαθιώτη, Μαλλαρμέ, Ρίλκε, Μπουκόφσκι, Πολυδούρη, Σύλβια Πλαθ) πραγματοποιεί το Λογοτεχνικό Τμήμα της Κοινότητας Νέων, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αλκυονίδες», στη Νέα Νομική. Η έκθεση η οποία φιλοξενεί βιβλία και από άλλες θεματικές ενότητες ολοκληρώνεται σήμερα. Ωστόσο το Λογοτεχνικό Τμήμα, θα έχει εκδήλωση παρουσίασης του έργου των «καταραμένων λογοτεχνών» στις 7 Δεκεμβρίου στο στέκι της Κοινότητας Νέων.

Το μέλος του Λογοτεχνικού Τμήματος της Κοινότητας Νέων Στέλλα Διακάκη εξήγησε ότι η έννοια του «καταραμένου» μπορεί να έχει διάφορες διαστάσεις ενώ οι «καταραμένοι λογοτέχνες», είναι κυρίως εκείνοι οι λογοτέχνες που ήταν εξαρτημένοι είτε από ναρκωτικά, είτε από ποτό και οι περισσότεροι απ’ αυτούς αυτοκτόνησαν. «Γενικότερα είχαν διάφορες περίεργες τάσεις και ιδιομορφίες γι’ αυτό και ονομάστηκαν έτσι».

Η ίδια, σχολιάζοντας τη θεματολογία της έκθεσης είπε ότι η συγκεκριμένη επιλογή έγινε με σκοπό να δείξει τη διαχρονικότητα των συγγραφέων. «Αρχικά κάναμε λόγο για τους «αυτόχειρες λογοτέχνες», στη συνέχεια αποφασίσαμε να διευρύνουμε λίγο την έννοια και ήρθαμε σ’ αυτήν την ευρύτερη κατηγορία των «καταραμένων λογοτεχνών». Ίσως και σαν ένδειξη της απαισιοδοξίας, της ματαιοδοξίας που επικρατεί μέχρι και τις μέρες μας. Ίσως να δείξουμε και τη διαχρονικότητά τους και, γενικότερα, το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να οδηγηθεί στην αυτοκτονία και πώς το κρίνουν αυτό οι νέοι».

Η Κοινότητα Νέων προσπαθεί να προωθήσει το πολιτιστικό έργο. Στην προσπάθειά της αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα, από τα οποία το πιο βασικό είναι το οικονομικό. «Εμείς προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο οι εκδηλώσεις μας να μην έχουν εισιτήριο, ώστε να μπορεί ο κάθε φοιτητής να συμμετέχει. Ο κάθε άνθρωπος θέλουμε να έρθει και να απολαύσει τις εκδηλώσεις μας χωρίς να είναι αναγκασμένος να πληρώσει, γιατί ο πολιτισμός ανήκει σε όλους» είπε η κ. Διακάκη.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κοινότητα Νέων είναι σχετικό με τους χώρους που θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις. «Για παράδειγμα για να πάρουμε το αμφιθέατρο στην Παλιά Νομική πρέπει να καταθέσουμε αίτημα στην πρυτανεία. Δυσανασχετούν ή καθυστερούν πολλές φορές να μας παραχωρήσουν τις αίθουσες και αυτό είναι απαράδεκτο. Εμείς καταθέτουμε δυο εβδομάδες νωρίτερα ένα αίτημα και μαθαίνουμε την ίδια μέρα της εκδήλωσης αν μας παραχωρείται ο χώρος ή όχι».

Τέλος η κ. Διακάκη έκανε έκκληση στους τοπικούς παράγοντες για να στηρίξουν την προσπάθειά τους. «Θέλουμε την στήριξη των τοπικών φορέων, γιατί πιστεύουμε ότι η προσπάθειά μας αυτή πρέπει να στηρίζεται απ’ όλους και από το πανεπιστήμιο και από τους τοπικούς φορείς, γιατί προωθούμε το πολιτιστικό έργο και χρειαζόμαστε βοήθεια σ’ αυτό» κατέληξε.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.