Εκδηλωση τιμης για τον Αλεξανδρο Συμεωνιδη

Εκδήλωση τιμής «Αλέξανδρος Συμεωνίδης: ο Άνθρωπος, ο Γιατρός Παθολογοανατόμος, ο Δάσκαλος», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στην Κμοτηνή. Μία εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο παθολογοανατόμο Αλέξανδρο Συμεωνίδη που γεννήθηκε στην πόλη μας αλλά παρά το γεγονός ότι πρόκειται για παγκοσμίου φήμης προσωπικότητα για τις έρευνές του πάνω στον καρκίνο, ελάχιστα είναι γνωστός στην περιοχή του.

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχε η Πανελλήνια Ένωση των Παθολογοανατόμων, σε συνεργασία με την Υπερνομαρχία η οποία διεπίστωσε την ύπαρξη κενού εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας της αναγνωρισιμότητας του μεγάλου αυτού άνδρα και ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γ. Μηνούδης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της περιοχής που αφορούν στην πολυπολιτισμικότητα αλλά και την πολιτισμική ταυτότητά της, ιδίως στην Κομοτηνή από όπου πέρασαν μερικές ξεχωριστές μορφές μεταξύ των οποίων κάποιες ήταν ξεχωριστής εμβέλειας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Ένα από αυτούς είναι και ο Αλέξανδρος Συμεωνίδης, γιατρός, καθηγητής, παθολογοανατόμος, «ο οποίος λάμπρυνε όχι μόνο την επιστήμη του με τις έρευνές του στο θέμα του καρκίνου αλλά γενικότερα τον πολιτισμό με ξεχωριστή δράση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο πανεπιστήμιο της οποίας ήταν καθηγητής. Συνετέλεσε στη δημιουργία του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Ινστιτούτου αλλά και στη λειτουργία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Συμφωνικής Ορχήστρας της Θεσσαλονίκης. Αυτός ο σημαντικός άνθρωπος δεν είναι τόσο γνωστός στην γενέτειρά του στην περιοχή της Κομοτηνής» είπε.

Στόχος, κατά τον κ. Μηνόπουλο, της συγκεκριμένης εκδήλωσης «αφενός μεν να ενισχύσουμε την αυτογνωσία μας και αφετέρου την αυτοπεποίθησή μας όταν από αυτό τον τόπο έχουν βγει τόσο μεγάλοι άνδρες».


Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, καθηγήτρια Παθολογογικής Ανατομικής, κ. Ελένη Βρεττού, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της για την παρουσία της στην πόλη μας. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου κ. Μηνόπουλο, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Τσεπελίδη, «που μας έδωσαν τη χαρά και ευκαιρία να’ ρθούμε στην Κομοτηνή για να τιμήσουμε τη μνήμη του μεγάλου μας δασκάλου, του καθηγητού της Παθολογικής Ανατομικής, το έργο του οποίου εμείς συνεχίζουμε μέχρι τώρα, προσπαθώντας όσο μπορούμε να κρατήσουμε τις αρχές που μας έδωσε ο Αλέξανδρος Συμεωνίδης».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγουκ. Τσεπελίδης χαρακτήρισε τιμή τη συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου στην συγκεκριμένη εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Συμεωνίδη. «Ο Ιατρικός Σύλλογος δέχθηκε να συμμετέχει σε αυτό το «μνημόσυνο» θα το χαρακτήριζα γι’ αυτό τον μεγάλο άνθρωπο, ο οποίος πριν από εκατό χρόνια γεννήθηκε σε αυτή την πόλη, τίμησε τον τόπο του και στην Ελλάδα και στην Αμερική».

Ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, παθολογοανατόμος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Παθολογοανατόμων Θεόδωρος Φιλιππίδης, Κομοτηναίος από την Καρυδιά, ο οποίος ασχολήθηκε με την ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής, «την ειδικότητα που τίμησε και δόξασε στα πέρατα του κόσμου ο γεννημένος στην Κομοτηνή Αλέξανδρος Συμεωνίδης. Ήταν και για μένα ηθικό χρέος να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση με μια συνέχεια της υπόσχεσης να κάνουμε το όνομά του γνωστό στον ευρύτερο ελληνικό χώρο γιατί στο διεθνή ιατρικό χώρο είναι ήδη ευρέως γνωστό». Ο κ. Φιλιππίδης ήταν ένας εκ των ομιλητών της εκδήλωσης. Θέμα της ομιλίας του, «Αλέξανδρος Συμεωνίδης: Ο Θρακιώτης άνθρωπος και η εποχή του».

Ο τ. Διευθυντής Παθολογοανατομικού «Θεαγενείου» Θεσσαλονίκης, Κλήμης Γαβριηλίδης, ήταν μαθητής του Αλέξανδρου Συμεωνίδη και μάλιστα όπως είπε από τους πρώτους, «ο παλιότερος δηλαδή. Η εισηγήσή του «Αλέξανδρος Συμεωνίδης: Ο Εμπνευσμένος Δάσκαλος και Οργανωτής», όπως ο ίδιος είπε, αφορά στην ανθρώπινη πλευρά του Αλέξανδρου Συμεωνίδη «που ήταν τόσο μεγάλος δάσκαλος, οραματιστής και κατάφερε να κάνει όλα αυτά τα πράγματα που εγώ θα χαρακτήριζα θαύματα μέσα σε δεκαπέντε χρόνια. Κατάφερε να οργανώσει και να λειτουργήσει ουσιαστικά το παθολογοανατομικό στη Βόρεια Ελλάδα και να ιδρύσει το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο από τα θεμέλια. Ως άνθρωπος ήταν χαρισματικός, μεγάλος επιστήμονας, ήξερε να κερδίζει τον κόσμο με το μέρος του. Πάντα καλός, πάντα συμβουλευτικός όχι με την έννοια του δάσκαλου. Από την πρώτη στιγμή μας αποκαλούσε παιδιά του».

Ο Δρ. Ευθύμιος Σιβρίδης,
καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υπήρξε μαθητής του Αλέξανδρου Συμεωνίδη. «Ο Συμεωνίδης ήταν καθηγητής μου και όχι μόνο. Υπήρξε δάσκαλος και όχι μόνο δάσκαλος αλλά ήταν και ο πατέρας μας. Εμείς τον αποκαλούσαμε μπαμπά και εκείνος παιδιά του. Όταν έμπαινε στο αμφιθέατρο η πρώτη λέξη που έλεγε σηκώνοντας τα χέρια του ψηλά ήταν «παιδιά μου – παιδιά μου». Πραγματικά εμείς τον λέγαμε μπαμπά και τον βλέπαμε σαν μπαμπά. Η παθολογική ανατομική είναι ένα δύσκολο μάθημα αλλά μας έκανε να το αγαπήσουμε. Μας το ενστέρνισε, μας κράτησε μακριά από ορισμένες βλαβερές συνθήκες της καθημερινότητας, όπως το κάπνισμα. Ήταν ο μεγάλος εχθρός του καπνίσματος και πολλοί από εμάς το ακολουθήσαμε».

Για λειτούργημα του παθολογοανατόμου που είναι λειτούργημα άσημου γιατρού έκανε λόγο ο. Σιβρίδης. «Οι παθολογοανατόμοι εργάζονται μέσα σε εργαστήρια, τα οποία κυρίως βρίσκονται μέσα στα υπόγεια των νοσοκομείων. Δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς, αλλά έρχονται σε επαφή με τους γιατρούς και με τα χειρουργικά παρασκευάσματα των ασθενών. Γι’ αυτό δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό. Ο καθηγητής Αλέξανδρος Συμεωνίδης ήταν μια προσωπικότητα γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και Αμερική όπου μεγαλούργησε». Να σημειωθεί ότι κ. Σιβρίδης μίλησε στην εκδήλωση με θέμα, «Αλέξανδρος Συμεωνίδης: Ο Πρωτοπόρος παθολογοανατόμος και ερευνητής».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.