Το ελληνικο στα πιο ισχυρα διαβατηρια του κοσμου για το 2024

Ισχυρές ανακατατάξεις στην φετινή λίστα της Henley & Partners

Ο δείκτης Henley, καταρτίζεται βάσει στοιχείων της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και κάθε χρόνο δημοσιεύει τη λίστα με τα ισχυρότερα διαβατήρια του πλανήτη. Αυτά καθορίζονται φυσικά από την ταξιδιωτική ελευθερία που φέρει το κάθε διαβατήριο, δηλαδή το πλήθος των κρατών που μπορεί να επισκεφτεί ελεύθερα ο κάτοχός του, χωρίς να χρειαστεί να εκδώσει βίζα.

Συνήθως οι αλλαγές που γίνονται στη λίστα από έτος σε έτος δεν είναι σημαντικές, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει, καθώς είναι αρκετοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τις μετακινήσεις. Για παράδειγμα, ο πόλεμος που μαίνεται σε Ουκρανία και Γάζα, προκαλεί προβλήματα και στις μετακινήσεις των πολιτών των χωρών που έχουν αναμιχθεί σε αυτούς, ενώ το Brexit ή η πολιτική Trump τα προηγούμενα χρόνια στοίχισαν επίσης στις χώρες τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην κορυφή πριν από μία δεκαετία και σήμερα βρίσκονται στην 4η και την 7η θέση αντίστοιχα. Φυσικά, οι διακρατικές συμφωνίες δημιουργούν και εκείνες νέες συνθήκες.

Τι χαρακτηρίζει τον Δείκτη Διαβατηρίων Henley 2024

Παρά τα όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο στη γειτονιά μας, ο Δείκτης Διαβατηρίων Henley 2024 δείχνει ρεκόρ ελεύθερης πρόσβασης, σε πολλές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Το ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται σταθερά ψηλά στην κατάταξη, ωστόσο φέτος ανέβηκε άλλες δύο θέσεις και έφτασε στην πέμπτη, με τους Έλληνες να μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα σε 190 χώρες.

Η άνοδος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν εκείνη που χαρακτηρίζει τον φετινό Δείκτη με τις Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία να «πιάνουν» στην κορυφή τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία. Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων διαβατηρίων μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα σε 194 από τις 227 χώρες του πλανήτη. Στην τελευταία θέση της κατάταξης, στην 104η, βρέθηκε το Αφγανιστάν, με τους πολίτες του να μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε μόλις 28 χώρες.

Ο Δρ. Christian H. Kaelin, πρόεδρος της Henley & Partners, της εταιρείας δηλαδή που εφηύρε τον Δείκτη των Διαβατηρίων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μπορεί η τάση να θέλει περισσότερη ελευθερία στη μετακίνηση, αλλά το χάσμα ανάμεσα στις προηγμένες χώρες και στις αναπτυσσόμενες είναι πιο μεγάλο από ποτέ. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ο μέσος αριθμός προορισμών που μπορούν οι ταξιδιώτες να έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 58 το 2006 σε 111 το 2024. Ωστόσο, καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά, οι χώρες στην κορυφή της κατάταξης μπορούν πλέον να ταξιδέψουν σε 166 ακόμη προορισμούς χωρίς βίζα, όμως το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται στην τελευταία θέση, έχει πρόσβαση σε μόλις 28 χώρες χωρίς βίζα».

Οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης

Το κοινό χαρακτηριστικό των χωρών που βρίσκονται στο τέλος της λίστας είναι ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή ή την τελευταία πενταετία σε εμπόλεμη κατάσταση ή/και βρίσκονται υπό ανελεύθερο καθεστώς. Είναι κυρίως χώρες της Αφρικής και της Ασίας και οι κάτοχοι των διαβατηρίων τους δεν μπορούν να ταξιδέψουν με άνεση σε περισσότερες από 50 χώρες.

Στην 91η θέση του Δείκτη Henley συναντάμε το Τζιμπουτί (50 χώρες), και ακολουθούν η Μιανμάρ (48 χώρες), η Αιθιοπία (47 χώρες), το Κονγκό και το Νότιο Σουδάν (46 χώρες). Στη θέση 95 βρίσκονται το Ιράν, ο Λίβανος, η Νιγηρία και το Σουδάν (45 χώρες) και έπειτα είναι η σειρά της Ερυθραίας και της Σρι Λάνκα (43 χώρες). Στη θέση 97 βλέπουμε το Μπαγκλαντές και τη Βόρεια Κορέα (42 χώρες), ενώ ακόμη πιο κάτω βρίσκεται η Λιβύη, το Νεπάλ και το Παλαιστινιακό Έδαφος (40 χώρες), η Σομαλία (36 χώρες), η Υεμένη (35 χώρες), το Πακιστάν (34 χώρες), το Ιράκ (31 χώρες), η Συρία (29 χώρες) και τέλος το Αφγανιστάν (28 χώρες).

Τα δέκα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο για το 2024

  1. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία (194 προορισμοί)
  2. Φινλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία (193 προορισμοί)
  3. Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία (192 προορισμοί)
  4. Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (193 προορισμοί)
  5. Ελλάδα, Μάλτα, Ελβετία (190 προορισμοί)
  6. Τσεχία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία (189 προορισμοί)
  7. Καναδάς, Ουγγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (188 προορισμοί)
  8. Εσθονία, Λιθουανία (187 προορισμοί)
  9. Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία ​​(186 προορισμοί)
  10. Ισλανδία (185 προορισμοί)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.