Εκδηλωση τιμης για τον Αλεξανδρο Συμεωνιδη

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου, η Πανελλήνια Ένωση Παθολογοανατόμων και ο Ιατρικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης διοργανώνουν εκδήλωση τιμής «Αλέξανδρος Συμεωνίδης: ο Άνθρωπος, ο Γιατρός Παθολογοανατόμος, ο Δάσκαλος», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στην Κομοτηνή.

Για το θέμα συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου κ. Μηνόπουλος και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Τσεπελίδης.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της περιοχής που αφορούν στην πολυπολιτισμικότητα αλλά και στους ανθρώπους, που προερχόμενοι από την αστική της τάξη, διακρίθηκαν στην επιστήμη και στις τέχνες. «Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γνωστοί. Ένας όμως σημαντικός άνθρωπος της επιστήμης, ο Αλέξανδρος Συμεωνίδης γιατρός, καθηγητής, παθολογοανατόμος με παγκόσμια αναγνώριση για τις μελέτες και έρευνες πάνω στον καρκίνο, ένας δάσκαλος πολλών φοιτητών και κυρίως συνεργατών, – μπορώ να πω ότι γέμισε την Ελλάδα με παθολογοανατόμους συνεργάτες,- ένας άνθρωπος με ξεχωριστή δράση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στο πανεπιστήμιο της οποίας ήταν καθηγητής. Ενεργός πολίτης, άνθρωπος του πολιτισμού συνετέλεσε τα μέγιστα στην ίδρυση και λειτουργία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Συμφωνικής Ορχήστρας της Θεσσαλονίκης Αυτός ο σημαντικός άνθρωπος δεν είναι τόσο γνωστός στην γενέτειρά του στην περιοχή της Κομοτηνής».

Πέρσι η Υπερνομαρχία σε συνεργασία με τους Θρακικούς Συλλόγους του λεκανοπεδίου της Αττικής διοργάνωσε εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν προσωπικότητες της Θράκης Από την περιοχή του Έβρου παρουσιάστηκε το γένος των Δοξιάδηδων που κατάγονται από την Βόρεια Θράκη αλλά έδρασαν και στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και από την περιοχή της Κομοτηνής ο Αλέξανδρος Συμεωνίδης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Θεόδωρος Φιλιππίδης πλησίασε τον Κ. Μηνόπουλο και έθεσε το θέμα παρόμοια εκδήλωση να γίνει και στην Κομοτηνή. Εκεί έπεσε το πρώτο σπέρμα της διοργάνωσης της εκδήλωσης και κάτι που επιτείνει την πραγματοποίησή της είναι ότι φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου αυτού επιστήμονα, ανθρώπου και δασκάλου.

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Παθολογοανατόμων διοργανώθηκε η εκδήλωση στην Κομοτηνή και σε συνεννόηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Κομοτηνής. «Η εκδήλωση αποτελεί ένδειξη τιμής προς το μεγάλο δάσκαλο από τους μαθητές του από εμάς όμως τους συμπατριώτες αποτελεί προσπάθεια προβολής του στην περιοχή. Δεν είναι μόνο τιμή προς το πρόσωπο, είναι μια καταξίωση και για μας μια ανάταση πνευματική για να γνωρίσουμε τα μεγάλα πνευματικά τέκνα που ανέδειξε η περιοχή μας», τόνισε ο κ. Μηνόπουλος.


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Τσεπελίδης εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή στην εκδήλωση. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ο ανδριάντας του Συμεωνίδη, να υπάρχει δρόμος με το όνομά του και να μη ξέρει η Κομοτηνή το έργο και την προσωπικότητά του». Ο κ. Τσεπελίδης απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στην εκδήλωση ενώ ευχαρίστησε τον κ. Μηνόπουλο «για την τιμή που μας έκανε να συμμετάσχουμε σε αυτή την εκδήλωση».

Στη συνέχεια ο κ. Μηνόπουλος αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Αλέξανδρου Συμεωνίδη που έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ευρώπη γύρισε στην Ελλάδα και επειδή έκανε πρωτοποριακές σπουδές στον καρκίνο μετακλήθηκε και εργάστηκε για οκτώ χρόνια σε πανεπιστήμιο της Αμερικής. Επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε καθηγητής της παθολογικής ανατομίας ένα μάθημα και μια ειδικότητα που δεν ήταν αναπτυγμένη. Έκανε κυρίως μελέτης στην επιδημιολογία του καρκίνου, γιατί εμφανίζεται περισσότερο σε κάποιες περιοχές και το εξήρτησε αυτό με το περιβάλλον και τη διατροφή. Επίσης έκανε και κυτταρολογία που ήταν ξεχωριστή επιστήμη. Ήταν εξαιρετικός δάσκαλος και προς τους φοιτητές και προς τους συνεργάτες του και άνθρωπος που είχε πολιτισμικές ανησυχίες. Παρότρυνε τους φοιτητές του να κάνουν εκδηλώσεις πέρα από την ιατρική. Η σύζυγός του Δώρα Τσάτσου-Συμεωνίδη ήταν η κόρη του πρώτου αιρετού προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Τσάτσου. Αυτό τον βοήθησε αλλά και ο ίδιος ήταν τέτοιος άνθρωπος που συνεργάστηκαν πολύ καλά και ήταν από τους βασικούς συντελεστές, ώστε να δημιουργηθεί στην μεταπολεμική Θεσσαλονίκη, η οποία τότε έβγαινε ένα πόλεμο και ήταν σε μια φάση αναγέννησης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και όταν άρχισε να λειτουργεί αυτό η δεύτερή του προσπάθεια ήταν να γίνει και η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Επίσης διοργάνωσε και το Θεαγένειο Επιστημονικό Ινστιτούτο.

Ο.Μ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

18:00-18:15 Προσφωνήσεις

18:15-18:30 Απόδοση Τιμής

Επίδοση Περγαμηνής στον υιό Γεώργιο Συμεωνίδη

18.30-19.30 «Αλέξανδρος Συμεωνίδης: Ο Άνθρωπος, ο Γιατρός Παθολογοανατόμος, ο Δάσκαλος»

Προεδρείο: Ελένη Βρεττού, Γεώργιος Ι. Μηνόπουλος, Κωνσταντίνος Τσεπελίδης

Εισηγήσεις: Δρ. Θεόδωρος Φιλιππίδης «Αλέξανδρος Συμεωνίδης: Ο Θρακιώτης άνθρωπος και η εποχή του»

Δρ. Ευθύμιος Σιβρίδης «Αλέξανδρος Συμεωνίδης: Ο Πρωτοπόρος παθολογοανατόμος και ερευνητής»

Δρ. Κλήμης Γαβριηλίδης «Αλέξανδρος Συμεωνίδης: Ο Εμπνευσμένος Δάσκαλος και Οργανωτής»

19:30-20:00 Συζήτηση

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.