Εκδηλωση για τον καρκινο του μαστου

Το εργαστήριο Κοινωνικής και Κοινοτικής Εργασίας και Συμβουλευτικής και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Ν. Ροδόπης διοργανώνουν το Σάββατο 27 Μάη στις 6 στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή εκδήλωση με θέμα τον καρκίνο του μαστού.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία με θέμα «Γενικοί Καρκινογόνοι Παράγοντες» με ομιλήτρια τη Σοφία Παπαναστασίου, Ιατρό, Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Παράρτημα Ροδόπης, Διευθύντρια Επειγόντων Περιστατικών του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου Κομοτηνής. Επίσης, ομιλία με θέμα «Καρκίνος μαστού: παράγοντες κινδύνου και προληπτικός έλεγχος» με ομιλητή τον Ιωάννη Νατσιόπουλο, Χειρουργό Α΄ Χειρουργικής Κλινικής, Τμήμα Μαστού, Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου, συντονιστή τον Ιωάννη Οικονόμου, MSW, επιστημονικό Συνεργάτη Δ.Π.Θ, ενώ την οργανωτική επιτροπή συναποτελούν πέντε φοιτητές και συγκεκριμένα οι Δώρα Ζάχου, Αλεξάνδρα Κασιδούλη, Ρίτα Κουτσιμανή, Θάλεια Πατινέα, Πέτρος Πειραλής, οι οποίοι είναι ασκούμενοι κοινωνικοί λειτουργοί. Χορηγός επικοινωνίας και εντύπου υλικού ήταν η εταιρεία “Παρατηρητής της Θράκης”.

Στόχος της εκδήλωσης

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παρατηρητής» οι πέντε φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκριτείου στην κατεύθυνση της Κοινωνικής Εργασίας ανέφεραν ότι η επιλογή του θέματος έγινε μετά από σχετική εργασία που έκαναν.

«Είναι μία νόσος που εμφανίζεται συχνά στις γυναίκες και μάλιστα κατέχει την πρώτη θέση και αμέσως μετά ακολουθεί ο καρκίνος του τραχήλου.

Τα περιστατικά που αναλάβαμε αφορούσαν στα διάφορα είδη καρκίνου και όχι καρκίνο μαστού. Απλά με αυτή την εκδήλωση θέλουμε να περάσουμε κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό της Κομοτηνής, εφόσον οι γυναίκες της περιοχής υπερτερούν όπως και στη σχολή μας υπερτερούν, κυρίως για πρόληψη και για να γνωρίζουν οι κοπέλες κάποια σχετικά για να μπορέσουν να προφυλαχθούν»
ανέφεραν ως προς τους στόχους του προγράμματος.

Όπως είπαν οι φοιτητές απώτερος στόχος της διοργάνωσης της εκδήλωσης είναι «να γνωρίσει ο κόσμος την Αντικαρκινική εταιρεία και τη δράση της. Οι πολίτες δεν απευθύνονται σε αυτήν, ενώ σε άλλες πόλεις υπάρχει μία κατά κόρον ενημέρωση.

Βέβαια ο καρκίνος γενικότερα αποτελεί ταμπού της ελληνικής κοινωνίας. Μία όμως τέτοια ασθένεια, όπως ο καρκίνος, χρειάζεται ψυχοκοινωνική παρέμβαση, μια υποστήριξη πέρα από τη θεραπεία. Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στους ασθενείς ώστε να γίνουν καλά».

Ο ρόλος του ασκούμενου κοινωνικού λειτουργού

Για να μπορέσουν να προσφέρουν στήριξη στους καρκινοπαθείς, οι ασκούμενοι στην αντικαρκινική εταιρεία φοιτητές πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα μαζί τους τηλεφωνικά και εφόσον απαντήσουν καταφατικά τους συναντούν. «Αν δεν δεχθούν να μας δουν η δουλειά μας σταματάει εκεί. Όλα είναι στο χέρι του ασθενή. Βέβαια να τονίσουμε ότι περισσότερο εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι η οικονομική βοήθεια και όχι η ψυχολογική στήριξη. Και βέβαια ερχόμαστε σε επαφή και με τους καρκινοπαθείς και με τις οικογένειές τους» τονίζει η Αλεξάνδρα Κασιδούλη.

«Είμαστε ασκούμενοι κοινωνικοί λειτουργοί και κινούμαστε στο πλαίσιο που θα μας επιλέξουν. Τα δύο πρώτα χρόνια διδασκόμαστε θεωρία, εκτός από τα νομικά θέματα πώς μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση αναγκών σε μία συγκεκριμένη κατάσταση και πώς κάνουμε την παρέμβαση. Όλη αυτή η θεωρία γίνεται πρακτική στο τρίτο και τέταρτο έτος. Όσον αφορά στην παρέμβαση στον καρκινοπαθή, η δράση μας στην Αντικαρκινική εταιρεία, δεν είναι τόσο η ψυχοσυναισθηματική στήριξή του αλλά η διαμεσολάβησή μας ώστε ο καρκινοπαθής να μπορέσει να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει τα θεμελιώδη δικαιώματά του, δηλαδή ασφάλιση, επιδότηση αναπηρίας. Στην περίπτωση που ζητούν οικονομική βοήθεια εξετάζουμε την οικονομική κατάσταση του ασθενούς. Βέβαια οι γραμμές είναι πολύ λεπτές και η ισορροπία δύσκολη αλλά σύμφωνα με αυτά που μας έμαθαν οι δάσκαλοί μας και μπορούμε να τα εφαρμόσουμε, γίνεται μία εκτίμηση αναγκών και της οικονομικής κατάστασης και από εκεί και πέρα απευθυνόμαστε, είτε στην αντικαρκινική για να μας στηρίξει, είτε λειτουργούμε και δρούμε σαν διαμεσολαβητές ανάμεσα στον καρκινοπαθή και ασφαλιστικές υπηρεσίες, όπως η Πρόνοια.

Δεν είμαστε ψυχολόγοι αλλά κοινωνικοί λειτουργοί και το έργο μας δεν έγκειται μόνο στην ψυχολογική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη του ασθενούς, δεν είναι κατά βάση αυτό και δεν είναι μόνο αυτό»
συμπληρώνει ο Πέτρος Πειραλής.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.