Επισκεψη Γαλλιδων καθηγητριων στο 4ο Γυμνασιο Κομοτηνης

Διαπίστωσαν «ιδίοις όμμασι» τη λειτουργία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και μοιράστηκαν την εμπειρία τους από το γαλλικό σύστημα

Τέσσερις καθηγήτριες από το σχολείο Collège de l’Estey, της πόλης SaintJean d’Illac της Γαλλίας φιλοξένησε την εβδομάδα από 12 έως 16 Φεβρουαρίου το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής. Οι καθηγήτριες επισκέφθηκαν το σχολείο για να παρακολουθήσουν συγκεκριμένα μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματός.

Μετά τη μικρή εκδήλωση υποδοχής που περιελάμβανε τραγούδια όπως «Τα παιδιά του Πειραιά» στα ελληνικά και γαλλικά αλλά και παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, οι Γαλλίδες καθηγήτριες μπήκαν στις τάξεις!

 Συγκεκριμένα, οι καθηγήτριες παρακολούθησαν τα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών (Αγγλικά και Γαλλικά), μάθημα Μουσικής και μάθημα Βιολογίας στο Τμήμα Ένταξηςκαθώς και Φιλολογικά μαθήματα όπως αρχαία Ελληνικά,η γνωριμία μέσω μιας ιστορικής πηγής ενός σημαντικού επεισοδίου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, μάθημα τοπικής ιστορίας σχετικό με τη μοναστική πολιτεία του Παπίκιου όρος, με προσέγγιση της γνώσης μέσα από δραματοποιήσεις και ανάληψη ρόλων από τους μαθητές και μάθημα Νέας Ελληνικής Γραμματείας στη Α τάξη με έμφαση στη δημιουργία ενσυναίσθησηςκυρίως μέσω των τεχνικών του εκπαιδευτικού δράματος.  Οι καθηγήτριες είχαν στα χέρια τους τα σχέδια μαθήματος,  τους στόχους και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια τους, μεταφρασμένα στα αγγλικά ή και στα γαλλικά, γεγονός που τους έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ικανοποιητικά όλη τη ροή της διδακτικής διαδικασίας.

Οι καθηγήτριες δεν έμειναν όμως μόνο μέσα στις τάξεις αλλά στο πλαίσιο γνωριμίας με την πόλη μας, ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό φρούριο και στη Δημοτική βιβλιοθήκη, επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Καραθεοδωρή, καθώς και σε άλλα αξιόλογα σημεία της περιοχής μας.

Όπως μοιράστηκε η διευθύντρια του σχολείου κ. Δανάη Παντελίδου, «οι εντυπώσεις που αποκόμισαν και μας μετέφεραν ήταν ιδιαίτερα θετικές, όσον αφορά στην προσπάθεια που κατέβαλε το έμψυχο δυναμικό του σχολείου μας, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες υλικοτεχνικήςυποδομής». Η ίδια εξήγησε επίσης πως «και η δική τους παρουσία όμως λειτούργησε θετικά στους μαθητές του σχολείου ως ένα κίνητρο επιπλέον ενεργοποίησης αλλά και ενδιαφέροντος για το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καθηγητές του σχολείου της πόλης μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της Γαλλίας αλλά και τον τρόπο οργάνωσης του σχολείου σε ενημέρωση που έγινε από τις Γαλλίδες εκπαιδευτικούς. Οι καθηγητές διατύπωσαν παρατηρήσεις και εξέφρασαν απορίες στους ξένους συναδέλφους τους για το εκπαιδευτικό τους σύστημα. «Ήταν κοινή παραδοχή ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες αλλά και διαφορές με το δικό μας, αντίστοιχο, σύστημα.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα διοικητικά στελέχη, που υπερτερούν στη Γαλλία αλλά και η υποστηρικτική δομή οργάνωσης των σχολείων τους, που απαλλάσσει τους καθηγητές από το οργανωτικό και γραφειοκρατικό μέρος, με το οποίο επιφορτίζονται καθημερινά οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας, και τους εξασφαλίζειέτσιτον απαιτούμενο χρόνο ώστε να ασκούν, απερίσπαστοι, το διδακτικό τους έργο» εξήγησε  η κ. Παντελίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.