Εγκαινιαζεται σημερα η 4η εκθεση «Κατοικια – Δομηση»

Η πρόεδρος του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Αν. Μακεδονίας και Θράκης Υβόννη Πέππα, ο πρόεδρος της «Άλφα Εκθεσιακής» Άγγελος Καραμπίκας, ο γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Νίκος Παπαθανασίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Κώστας Λιούρτας παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη τύπου για την 4η έκθεση «Κατοικία – Δόμηση» που ξεκινάει τη λειτουργία της από σήμερα στις 5.00 το απόγευμα ενώ τα εγκαίνιά της θα γίνουν δυο ώρες αργότερα. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί με την αρωγή του ΤΕΕ Θράκης το Σάββατο ημερίδα για τα «Βιοενεργά Φυτά – Βιοκαύσιμα – Προοπτικές Αξιοποίησής τους στη Θράκη», η οποία θα έχει ως ομιλητές εξειδικευμένους επιστήμονες όπως και τους υφυπουργούς Ανάπτυξης κ. Νεράντζη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντό.

Ο κ. Αγγελόπουλος σχολίασε ότι οι κλαδικές εκθέσεις αποτυπώνουν μια στρατηγική συνεχούς ενδιαφέροντος με κέντρο τις υπηρεσίες που μια έκθεση μπορεί να προσφέρει. «Όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν οι κλαδικές εκθέσεις προχωρούν καλά. Είναι σημαντικότατο να έχουμε κατά τη διάρκεια των εκθέσεων παρεμβάσεις όπως είναι οι ημερίδες ή οι δημόσιες ακροάσεις».

Η κ. Πέππα χαρακτήρισε την 4η έκθεση «Κατοικία – Δόμηση» ως «ένα οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό γεγονός για την τοπική αγορά και για όλη την περιφέρεια» κι ευχαρίστησε τους κ.κ. Λιούρτα και Αγγελίδη για τη στήριξή τους, αλλά και τον κ. Παπαθανασίου για την ημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΕ. Βέβαια, ευχαρίστησε και τον κ. Καραμπίκα για την όλη διοργάνωση. Στη συνέχεια, σχολίασε ότι οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από συνεχή προβολή και προώθηση γι’ αυτό και χρειάζεται να συμμετέχουν σε παρόμοιες διοργανώσεις. «Να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας να προβάλουν και ν’ αξιοποιήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Η καινοτομία, η εξωστρέφεια και οι ενέργειές μας έχουν κοινό παρανομαστή την ποιότητα, την αμοιβαία ανταγωνιστικότητα και αποτελούν πυρήνα κάθε μας σχεδίου, ώστε να διεκδικήσουμε τη θέση που μας αρμόζει στην εκθεσιακή αγορά» κατέληξε.

Ο κ. Αγγελίδης
δήλωσε περήφανος για την αδιάλειπτη διοργάνωση της έκθεσης για τέταρτη χρονιά. «Ήταν πάγια στρατηγική του ΔΕΚΑΜΑΘ και της πολιτικής των επιμελητηρίων να ωθήσουν την εκθεσιακή προσπάθεια της περιοχής στα πρότυπα του σύγχρονου εκθεσιακού μάρκετινγκ και να μπούμε στην κλαδικότητα των εκθέσεων.

Δεν είναι μια εύκολη προσπάθεια, εξαιτίας του ότι οι νέες τεχνολογίες που ανταγωνίζονται την εικόνα μιας έκθεσης αλλά κυρίως λόγω του ότι η εκθεσιακή προσπάθεια συγκεντρώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα που δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες στους εκθέτες. Μια κλαδική έκθεση στην περιφέρεια αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια. Για το λόγο αυτό είμαστε περήφανοι που διοργανώνεται για 4η συνεχή χρονιά.

Οι επισκέπτες θα δουν μια πάρα πολύ καλή έκθεση κι αυτό οφείλεται σε κάποιους παράγοντες». Ο κ. Αγγελίδης
θέλησε περισσότερο κι από τη συμβολή των φορέων να διακρίνει αυτή των επιχειρηματιών που συμμετέχουν στις εκθέσεις που γίνονται στην επαρχία. «Μ’ αυτό τον τρόπο βοηθούν μια προσπάθεια που γίνεται από τη μικρή τους περιοχή να δώσει μια εικόνα της οικονομίας και της τοπικής παραγωγής». Εξήγησε ότι από την πλευρά τους προσπαθούν να προσφέρουν το καλύτερο που είναι το πάντρεμα της εκθεσιακής προσπάθειας με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Θεώρησε επίσης σημαντική την παρουσία του κοινού η οποία θα δώσει στους επιχειρηματίες τη δύναμη να συνεχίσουν.

Ο κ. Λιούρτας σχολίασε ότι απουσιάζει εδώ και 15 χρόνια η εκθεσιακή συνείδηση, από το 1992 που ξεκίνησε τη διαδρομή της η έκθεση «ΘΡΑΚΗ». «Δεν μπορέσαμε να πείσουμε τα μέλη μας ότι η έκθεση αποφέρει κέρδη» είπε, προσθέτοντας ότι επιδοτούν για μια ακόμη φορά τα μέλη τους με 300 ευρώ αν αποφασίσουν να συμμετάσχουν. Ζήτησε από τα μέλη του Επιμελητηρίου τουλάχιστον να την επισκεφτούν.

Ο κ. Παπαθανασίου, εκπροσώπησε το ΤΕΕ που συμμετέχει με την ημερίδα για τα Βιοκαύσιμα στην έκθεση, η οποία είναι λόγω θέματος συνυφασμένη με τις επιχειρήσεις και τους ενεργούς μηχανικούς στην αγορά. Ο κ. Παπαθανασίου θεωρεί ότι «κάθε έκθεση δίνει τη δυνατότητα της προώθησης των προϊόντων στην αγορά». Σχολίασε, αναφορικά με το θέμα που επέλεξαν, ότι πρόκειται για ένα θέμα πολυσυζητημένο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον «ειδικά σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που υπάρχουν στη Θράκη και το τι μπορούμε να περιμένουμε από τα βιοκαύσιμα και τη βιοενέργεια. Χρέος των θεσμικών φορέων είναι να επεμβαίνουν καταλυτικά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και σ’ αυτή την προσπάθεια είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε με όποιο τρόπο» κατέληξε.

«Η περιφέρεια ΑΜ-Θ μπορεί ν’ αποτελέσει ένα μεγάλο βαλκανικό εκθεσιακό κέντρο»

Ο κ. Καραμπίκας ενημέρωσε ότι η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου και ότι η φιλοδοξία τους είναι η έκθεση να παραμείνει στο ΔΕΚΑΜΑΘ. «Από μια έκθεση κερδίζει η τοπική οικονομία, η περιφέρεια, η ανάπτυξη, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων» εξήγησε ο κ. Καραμπίκας, δίνοντας έμφαση στον καλό οργανωτικό τομέα που επιχειρεί να αναπτύξει ένας διοργανωτής. Μετέφερε την άποψη ότι η περιφέρεια ΑΜ-Θ μπορεί ν’ αποτελέσει ένα μεγάλο βαλκανικό εκθεσιακό κέντρο και ανέφερε το παράδειγμα της Ρόδου όπου στις 11 Δεκεμβρίου διοργανώνουν μια έκθεση τούρκικων προϊόντων σε συνεργασία με μια μεγάλη τουρκική εταιρία και με τη συμμετοχή 80 εταιριών.

Ο κ. Καραμπίκας είπε ότι ενημερώνουν τους επιχειρηματίες για την έκθεση αλλά η περιοχή δεν έχει τη συνείδηση που παρουσιάζει η Κρήτη, γιατί όπως εξήγησε και η κ. Πέππα «δεν έχει καταλάβει ο κόσμος τι μπορεί να του προσφέρει μια έκθεση». Είπε ότι επί 4,5 μήνες στελέχη της «Άλφα Εκθεσιακής» έρχονται σε επαφή με τους επιχειρηματίες για να τους εξηγήσουν τα οφέλη μιας παρόμοιας προβολής. Πρόσθεσε ότι τα Επιμελητήρια καταβάλουν πολλές προσπάθειες στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των επιχειρηματιών.

Η κ. Πέππα, στη συζήτηση που έγινε γύρω από τον τρόπο προσέλκυσης επιχειρηματιών στην έκθεση αναφέρθηκε στη διάθεσή τους να προσπαθήσουν για τη στήριξη των κλαδικών εκθέσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΕ Θράκης. «Σκεφτόμαστε να κάνουμε μια έκθεση διασυνοριακή με τις όμορες χώρες, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Κύπρο, στο ΔΕΚΑΜΑΘ, να δημιουργήσουμε ένα πόλο με όλους τους εκθέτες των όμορων χωρών» είπε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.