Εθνικες Επετειοι και Παρελασεις: Αποψεις Ροδοπιτων επι του θεσμου και των αλλαγων που ανακοινωθηκαν

Σε δύο βασικά ερωτήματα απαντούν στην κάμερα του «ΠτΘ» πολίτες της περιοχής

Για ακόμη μια χρονιά αναμένεται να εορταστεί στις 25 Μαρτίου η επέτειος της Επανάστασης του 1821 κατά την οποία πολιτιστικοί, αθλητικοί σύλλογοι, μαθητές και ένοπλες δυνάμεις θα παρελάσουν, όπως συνηθίζουν σε κάθε εθνική μας επέτειο.

Ο θεσμός των παρελάσεων αποτελεί μια παράδοση με μακρά ιστορία στην Ελλάδα. Συχνά εκλαμβάνονται ως τρόπος απόδοσης τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας και έκφρασης της εθνικής υπερηφάνειας. Δεν είναι λίγοι ωστόσο, οι πολίτες που χαρακτηρίζουν τον θεσμό ως παρωχημένο, εκφράζοντας μάλιστα απόψεις υπέρ της κατάργησής του ή σε κάθε περίπτωση της μεταβολής του.

Σε επίπεδο Ροδόπης η επικείμενη παρέλαση της 25ης Μαρτίου, αναμένεται να εμπεριέχει αλλαγές ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των παρελάσεων, οι οποίες ανακοινώθηκαν προ ολίγων ημέρων δια στόματος του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ.Μανώλη Ταπατζά με στόχο όπως εξήγησε την μείωση της χρονικής διάρκειάς της.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν κυρίως στον αριθμό των συμμετεχόντων από πλευράς των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, που περιορίζονται στα δεκαπέντε και εννέα αντίστοιχα συνολικά άτομα-μέλη, ηλικίας άνω των 10 ετών.

Με την αφορμή των αλλαγών αυτών, η κάμερα του «ΠτΘ», βρέθηκε στους δρόμους της πόλης για να συνομιλήσει με τους πολίτες της, αναφορικά τόσο με την συμφωνία τους ή όχι με τον θεσμό των παρελάσεων και ακολούθως με τις προωθούμενες από πλευράς της Αντιπεριφέρειας αλλαγές.

Τα αποτελέσματα του διαλόγου αυτού, ομολογουμένως «εντυπωσιακά» κυρίως ως προς την ποικιλία των απόψεων που συγκεντρώθηκαν επί του συνόλου των ερωτημάτων. Κάποιοι υποστηρίζουν την παράδοση, εξαίροντας τη σημασία και τον συμβολισμό της παρέλασης, ενώ άλλοι εκφράζουν ανησυχία για την παρωχημένη φύση του θεσμού και την ανάγκη για αλλαγή.

Διίστανται οι απόψεις επί των αλλαγών

Η κ. Ασημένια θεωρεί απόλυτα σωστό τον θεσμό των παρελάσεων και πιστεύει ότι οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε η αντιπεριφέρεια, για τη μείωση της διάρκειάς τους, κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση, σε αντίθεση με τον Δημήτρη ο οποίος συμφωνεί μεν με τον θεσμό, αλλά πιστεύει ότι οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν θα συμβάλουν στην ομαλότερη διεξαγωγή της. Ειδικότερα ο ίδιος υπεραμύνθηκε των αλλαγών, επισημαίνοντας την ελαχιστοποίηση της κούρασης τόσο των συμμετεχόντων όσο και θεατών.

Υπέρ των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής, αλλά διαφορετικών…

Η κ.Σούλα δηλώνει κατά του θεσμού των παρελάσεων. Όπως αναφέρει η ίδια «είναι πολύ στρατοκρατούμενος», προτείνοντας η ημέρα ή οι ημέρες αυτές να τιμώνται με εκδηλώσεις διαφορετικού χαρακτήρα. Ερωτηθείσα αν είναι υπέρ ή κατά των αλλαγών η ίδια δήλωσε υπέρ αυτών, εφόσον, όπως τόνισε, γίνονται με στόχο τη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την άποψη περί της κατάργησης τoυς.

Υπέρ ενός ή και περισσότερων αλλά σε κάθε περίπτωση διαφορετικών τρόπων εορτασμού και τιμής ανθρώπων και γεγονότων που οι επέτειοι αυτοί συνεπάγονται δήλωσε η Φωτεινή, η οποία πρότεινε μάλιστα τη διεξαγωγή ημερίδων ή λοιπών εκδηλώσεων που θα τιμούν τους αγωνιστές και θα λειτουργούν υπέρ της διατήρησης και της ενίσχυσης της γνώσης των γεγονότων αυτών. Ενώ αναφορικά με τη διεξαγωγή των παρελάσεων δήλωσε την αντίθεσή της χαρακτηρίζοντας τον θεσμό «εθνικιστικό».

Άγνοια επί των αλλαγών που ανακοινώθηκαν δήλωσε ο κ.Ιμπραχήμ, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε υπέρμαχος των παρελάσεων, ενώ αντίστοιχη άγνοια δήλωσαν τόσο η Σοφία όσο και ο Κωνσταντίνος.

Ως προς το βασικό ερώτημα που αφορά στην ύπαρξη του θεσμού αυτού καθ’ αυτού η πρώτη δεν πήρε σαφή θέση, εξηγώντας πως όλα θα πρέπει να κρίνονται επί του «λόγου των πραγμάτων», ενώ ο Κωνσταντίνος μίλησε μεν για έναν θεσμό πολλών ετών συνυφασμένο με την εθνική μας μνήμη, δίχως ωστόσο να δηλώνει υπέρμαχος ή όχι της διατήρησής του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.