Εγκαινιαστηκε ο Λιμενικος Σταθμος Φαναριου

Το Λιμενικό Σταθμό Φαναρίου που επικαλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή εγκαινίασε χθες ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος της περιοχής κ. Θ. Γκλεζάκος. Ο Λιμενικός Σταθμός αποτελεί παράδειγμα άψογης συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης απ’ την πλευρά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Πολύ σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει στην περιοχή μας ο Λιμενικός Σταθμός Φαναρίου που αποτελεί ένα δείγμα της προοπτικής και της ανάπτυξης που δέχεται αυτή τη στιγμή η περιοχή του Φαναρίου. «Παράλληλα αποτελεί και παράδειγμα της άψογης συνεργασίας που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση παραχωρώντας το οικόπεδο, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δίνοντας τα χρήματα για την ανέγερση και η κεντρική διοίκηση απ’ την πλευρά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που στελέχωσε αυτό το σταθμό και μπορεί πια και λειτουργεί», δήλωσε ο δήμαρχος Αιγείρου κ. Ευάγγελος Λίτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχει αυτός ο Σταθμός για την περιοχή διότι «εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των σκαφών, την ευταξία στο λιμάνι, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους χρήστες και δημιουργεί και τις προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξης, αφού ο ελλιμενισμός των τουριστικών σκαφών χρειάζεται ένα ασφαλές λιμάνι από κάθε άποψη».

Όπως ανέφερε, ήδη από τη λειτουργία του Λιμενικού Σταθμού και μετά έχουν ξεκινήσει ενέργειες που στόχο έχουν να φέρουν τουριστικά σκάφη να ελλιμενιστούν στο Φανάρι από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Εξασφάλιση περιπολικών, σκαφών για όλες περιοχές και λιμενικούς σταθμούς με σκοπό την καταπολέμηση της λαθραλιείας, αλλά και της τυχόν παράνομης δραστηριότητας σε άλλους τομείς θα προωθήσει μέσα από τις συνεχείς του δεσμεύσεις ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Φαναρίου κ. Θεόδωρος Γκλεζάκος. «Πρώτα εντοπίζεται το πρόβλημα και μετά θεραπεύεται. Τώρα θα προχωρήσουμε σιγά-σιγά στην αντιμετώπισή του προσφέροντας ορισμένα σκάφη στις περιοχές με λιμενικούς σταθμούς και στα λιμεναρχεία. Πολλές φορές συμβαίνουν και βλάβες, οι οποίες θέλουν επανόρθωση φυσικά. Είναι μια δυναμική ισορροπία όλα αυτά».

Όσο για έλλειψη ναυαγοσώστων από τις πολλές οργανωμένες παραλίες της Θράκης, ο κ. Γκλεζάκος τόνισε ότι «είναι ανάγκη και υποχρέωση στις οργανωμένες παραλίες να έχουν ναυαγοσώστες» και δεσμεύτηκε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το θέμα αυτό.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου για το Λιμενικό Σταθμό Μαρώνειας που χρήζει άμεσης βοήθειας της πολιτείας, είπε ότι «υπάρχουν προσφυγές εκ μέρους ιδιωτών οι οποίες είχαν καθυστερήσει την ανέγερση», ενώ συμφώνησε στην ανάγκη να δοθεί μια λύση στο θέμα αυτό.

Για φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν συνεισφορά στην ανάπτυξη αυτού του τόπου και ειδικά όσων συνέδραμαν στο να κατασκευαστεί αυτός ο Λιμενικός Σταθμός Φαναρίου έκανε λόγο ο νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης. «Το 1996 ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας ο Γιάννης Διαμαντάκης υπέβαλε ένα αίτημα στο Λιμενικό Σώμα για την ίδρυση και την λειτουργία του λιμενικού σταθμού εδώ στο Φανάρι. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση του αιτήματος και ικανοποίηση από το Λιμενικό Σώμα και το 1998 ο τότε νομάρχης Στέργιος Σταυρόπουλος το θεμελίωσε αφού χρηματοδότησε την κατασκευή αυτού του έργου. Αυτό το έργο είναι της Νομαρχίας Ροδόπης και είναι πολύ σημαντικό γιατί παρέχει ασφάλεια και ανάπτυξη σ’ αυτή την περιοχή».

Την ικανοποίησή της από το κτίριο του Λιμενικού Σταθμού, «το οποίο στ’ αλήθεια σέβεται το περιβάλλον» αλλά και το ρόλο που έχει να επιτελέσει ο Σταθμός αυτός εξέφρασε η βουλευτής Ροδόπης κ. Χρύσα Μανωλιά, η οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έμψυχο δυναμικό που υπάρχει, το οποίο «πιστεύει στη δουλειά που κάνει και είμαστε σίγουροι που μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Πίσω όμως από την ανάγκη δημιουργίας αυτού του Λιμενικού Σταθμού κρύβεται η ραγδαία εξέλιξη της περιοχής, μιας περιοχής που στ’ αλήθεια τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα πολλά και έχει να κάνει ακόμα περισσότερα».

Όσο για το Λιμενικό Σταθμό Μαρώνειας, που αποτελεί χρόνιο αίτημα των ψαράδων και των λιμενικών της περιοχής να ανακαινιστεί το κτίριο, ανέφερε ότι «η περιοχή της Μαρώνειας είναι μια περιοχή αντίστοιχα με την περιοχή του Φαναρίου που έχει όλες αυτές τις προϋποθέσεις ανάπτυξης κι όμως βλέπουμε ότι για πολλούς λόγους και κυρίως για λόγους αξιοποίησης του αρχαιολογικού πλούτου που υπάρχει στην περιοχή αυτή, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν έτσι όπως θα έπρεπε να προχωρήσουν, να γίνουν ορισμένες κινήσεις εξέλιξης». Πιστεύει ότι «πρέπει να ξαναδούμε το θέμα έτσι που ούτε να πληγώνεται ο αρχαιολογικός πλούτος και οι δεσμεύσεις που υπάρχουν, αλλά όμως και οι ανάγκες της περιοχής που πρέπει να ικανοποιηθούν. Οφείλουμε να κάνουμε κάποια βήματα για τη λύση του προβλήματος αυτού».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.