Εγκαινιαστηκε η Εκθεση Τροχαιας

Εγκαίνια της Έκθεσης Τροχαίας  θα πρόγραμμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσικού Γυμνασίου Κομοτηνής «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΟΚΟΒΙΝΟΣ» τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010. Πρόκειται για μια προσπάθεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, με στόχο να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και κυρίως των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής ασφάλειας, στην αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας, την ασφαλή μετακίνηση και κυκλοφορία των πολιτών καθώς και στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε χαιρετισμό του  Αστυνομικού Διευθυντή Ροδόπης, χαιρετισμούς Επισήμων, χαιρετισμό – Κήρυξη έναρξης εκδήλωσης από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Αν.Μακεδονίας &καιΘράκης, Υποστράτηγο κ. Αλέξιο Μπίτζη, ομιλία του αναπληρωτή  Διοικητή Τροχαίας Κομοτηνής Αστυνομικού Β΄. Γεώργιου Ζιώγα με θέμα: «Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων». ομιλία του κ. Παύλου Παυλίδη ειδικού ιατροδικαστή Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θράκης με θέμα: «Οδηγική συμπεριφορά και αλκοόλ», ομιλία της κ. Ιωάννας Πουρνάρα Αντιπροέδρου Μοτοσικλετιστικού Συλλόγου Κομοτηνής, με θέμα: «Οδική Ασφάλεια και Δίκυκλο”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2010 και οι ώρες λειτουργίας της είναι από 09:00 μέχρι 14:00 και  17:00 μέχρι 21:00

 

Δήμος Κοκμοτός, αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης:

 

“Ο καθένας έχει μερίδιο ευθύνης στα τροχαία ατυχήματα”

 

Σε δηλώσεις του ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης ανέφερε ότι η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο  της αντιεγκληματικής πολιτικής που έχει οριοθετήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το 2010-2014. “Βασική προτεραιότητα είναι το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων, η πρόληψη και η αποτροπή τους. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης διοργάνωσε την ετήσια έκθεση της Τροχαίας. Είναι μια αισιόδοξη προσπάθεια την οποία κάνουμε για να ευαισθητοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο δυνατό τους πολίτες μας και ιδιαίτερα την νεολαία σαν το πλέον ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας”, τόνισε ο κ. Κοκμοτός ενώ κάλεσε όλους τους πολίτες να συστρατευτούν “σε αυτό τον δύσκολο αγώνα της πρόληψης και αποτροπής των τροχαίων ατυχημάτων. Όπως επισημαίνουμε και στη βασική μας αφίσα, είναι ένα πολύπλοκο και πολυσύνθετο πάζλ στο οποίο ο καθένας έχει το μερίδιο ευθύνης και το κομμάτι του που μπορεί να συνεισφέρει έτσι ώστε να λειτουργήσει αυτή η εκδήλωση εφαλτήριο θα έλεγα για το καλύτερο τον πλέον αισιόδοξο στόχο. Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις και με τις καλύτερες ευχές ενόψει και της νέας χρονιάς, για μια χρονιά γεμάτη υγεία και ευτυχίαθα ήθελα να ευχηθώ να είναι αυτή η χρονιά αλλά και οι επόμενες αναίμακτη  ειδικότερα στον τομέα των τροχαίων ατυχημάτων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν κάποιες βραβεύσεις μαθητών που όπως είπε ο κ. Κοκμοτός “θα λειτουργήσουν ως θετικά ερεθίσματα στον τομέα αυτό. Επισης  θα δοθεί έντυπο υλικό, για πρώτη φορά σε ηλεκτρονική μορφή για τα παιδιά και στην συνέχεια και τις υπόλοιπες μέρες αλλά και σήμερα θα έχουν όλοι την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τους τροχονόμους στον χώρο της έκθεσης, να επιλύσουν τυχόν απορίες, ιδιαίτερα για τα παιδιά και νομίζω ότι η προσπάθεια αυτή θα ωφελήσει”. Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα σχολεία θα επισκεφθούν την έκθεση.

 

Γεώργιος Ζιώγας, υποδιοικητής τροχαίας Κομοτηνής:

 

“Στόχος η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς”

 

Όπως είπε ο υποδιοικητής της τροχαίας Κομοτηνής κ. Γεώργιος Ζιώγας,  “στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση κυρίως των παιδιών, προκειμένου η νέα γενιά να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και να μην θρηνούμε τόσα πολλά θύματα στην άσφαλτο. Όσον αφορά τον νομό Ροδόπης ως προς τα θανατηφόρα ατυχήματα, φέτος παραμείναμε στον αριθμό των 14 νεκρών πράγμα το οποίο δεν μας χαροποιεί καθόλου και είχαμε μια αύξηση στα σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Το καλό μέσα σε αυτό τον παράγοντα είναι ότι τα περισσότερα οφειλόταν σε εκτροπές, ανατροπές, δηλαδή οι ίδιοι οδηγοί έφευγαν από μόνοι τους από το οδόστρωμα. Αυτό οφείλεται στην ταχύτητα και την μέθη και στην χρήση του κινητού τηλεφώνου. Θα παρακαλούσαμε ως τμήμα τροχαίας, να προσέχουμε. Όσον αφορά το κινητό είναι ένα πράγμα που μπορούμε να το αφήσουμε στην άκρη την ώρα που οδηγούμε, όσον αφορά την μέθη καλύτερα να πάμε με τα πόδια ή να πάρουμε ένα ταξί. Αν πιούμε και θέλουμε να γλεντήσουμε να μην μετατρέπουμε την χαρά μας σε λύπη και τέλος όσον αφορά την ταχύτητα το να φτάσουμε πέντε λεπτά στον προορισμό μας δεν θα χάσουμε  τίποτα απολύτως.

Όσον αφορά στον στόχο που αφορά στην μείωση των τροχαίων από τα 14 στα  4 για φέτος ο κ. Ζιώγας ανέφερε ότι από την πλευρά της τροχαίας   “εντείνουμε τους τακτικούς και έκτακτους ελέγχους όσον αφορά την ταχύτητα, την μέθη και την χρήση του κινητού τηλεφώνου. Θα προβούμε σε προτάσεις για παρέμβαση στον αστικό κλοιό της πόλης, -διότι εκεί όσο και να μας  φαίνεται παράξενο είχαμε πολλά ελαφριά ατυχήματα, -προκειμένου να είναι πιο ευκρινή τα σημεία διασταυρώσεων των οδών από τους οδηγούς και θα αυξήσουμε τους ελέγχους όσον αφορά της ζώνης  και την χρήση του κράνους από τους δικυκλιστές. Να τονίσω ότι όπως θα ακούσετε και μέσα στα σοβαρά τροχαία ατυχήματα η εμπλοκή των δικύκλων ήταν στο 55,5% και μόνο το 13% φόραγε κράνος, ένας πολύ μικρός αριθμός σε σύγκριση με τα οχήματα που κυκλοφορούν στον δρόμο”.

 

Νεζιχά Κιοσσέ              

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.