Εγκαινιαστηκε χθες η ετησια εκθεση της Τροχαιας στην Ξανθη

Πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης τα εγκαίνια έκθεσης του τμήματος Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης με θέμα «Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων».

Η έκθεση διοργανώνεται κάθε χρόνο με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τους παράγοντες που προκαλούν το τροχαίο ατύχημα, την πρόληψη και αποτροπή του, την κυκλοφοριακή αγωγή στα παιδιά που θα είναι οι αυριανοί οδηγοί και την ενημέρωση για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Στελέχη του τμήματος Τροχαίας Ξάνθης ενημέρωσαν τους επισκέπτες και διένειμαν έντυπο υλικό, σε μια έκθεση που θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

Σημαντική είναι η συμβολή της ενημερωτικής καμπάνιας που κάθε χρόνο διοργανώνει η Τροχαία, σε μια χώρα που τα στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων είναι θλιβερά και γνωστά σε όλους. Στα πιο πρόσφατα εξ αυτών που παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες σε ημερίδα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μνήμης θυμάτων τροχαίων, κοινοποιήθηκε ότι από το 1965 μέχρι το 2008, χάθηκε στην άσφαλτο μια μεγάλη ελληνική πόλη, δηλαδή 150.000 άνθρωποι! Παράλληλα, ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες (περισσότεροι από τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης) τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφρά σ’ αυτή την περίοδο! Κάθε χρόνο η Ελλάδα θρηνεί χιλιάδες ανθρώπους στην άσφαλτο, ενώ έχει περισσότερους από 10.000 παραπληγικούς, 45.000 τραυματίες και περίπου 2.500 μικρά παιδιά που ζουν με μόνιμες αναπηρίες. Κάθε μέρα στους ελληνικούς δρόμους χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο επτά συμπολίτες μας, ενώ κάθε μήνα τραυματίζονται περισσότεροι από τρεις χιλιάδες άνθρωποι. Η Ελλάδα μετρά κατά μέσο όρο ετησίως δύο χιλιάδες θανάτους, πάνω από τρεις χιλιάδες βαριά και τριάντα χιλιάδες ελαφρά τραυματισμένους από τροχαία, με το ένα τρίτο να είναι παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 18-44 ετών, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως το 82% των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνει μέσα στις πόλεις.

Οι χώρες με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία είναι η Ελλάδα και η Ρουμανία. Στη χώρα μας χάνουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι ανά εκατομμύριο κατοίκους όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 69 πολίτες. Με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος, τα θύματα στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 23%, την ώρα που η Λετονία παρουσίασε μείωση κατά 54% (από 236 σε 112 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων), η Ισπανία κατά 53%, η Εσθονία και η Πορτογαλία κατά 50%, η Γερμανία κατά 40% και η Σουηδία κατά 39%. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην Κρήτη, όπου κατά μέσο όρο χάνονται 120 άνθρωποι το χρόνο και την τελευταία δεκαετία έχουν σκοτωθεί 1.200 άνθρωποι. Μια από τις αιτίες τροχαίων είναι η κατανάλωση αλκοόλ πριν από την οδήγηση, για την οποία δικαστική απόφαση λέει ότι όποιος συνεπιβάτης τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο, κινδυνεύει να εισπράξει μειωμένη αποζημίωση αν γνώριζε ότι ο οδηγός είχε καταναλώσει αλκοόλ και του επέτρεψε να οδηγήσει.

«Φέτος τα στατιστικά μας είναι πάρα πολύ καλά, αλλά δεν εφησυχάζουμε»

Ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο τραβάει την προσοχή στην είσοδο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης όπου γίνεται η έκθεση της Τροχαίας Ξάνθης. Υλικό, μέσα και πλήθος ενημερωτικών φυλλαδίων περιμένουν τον επισκέπτη, ενώ κατά τη διάρκεια των εγκαινίων έγινε ομιλία από στέλεχος της Τροχαίας και προβολή ενημερωτικής ταινίας.

Συνομιλώντας με τον αστυνόμο Β΄ και διοικητή του τμήματος Τροχαίας Ξάνθης Κωνσταντίνο Ρίζο, δήλωσε: «Η έκθεση αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης με ευθύνη του τμήματος Τροχαίας, με σκοπό την ενημέρωση όλων των Ξανθιωτών για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Φέτος η έκθεση δεν έχει επίσημα εγκαίνια και ομιλίες όπως τις άλλες χρονιές, αλλά επικεντρώνεται κυρίως σ’ αυτούς που θα την επισκεφτούν. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στα σχολεία της περιοχής μας, σε στρατιωτικές μονάδες και σε άλλους φορείς, ώστε να τους ενημερώσουμε. Κυρίως δε τους μικρούς μαθητές που είναι οι αυριανοί οδηγοί και που θα είναι ευχής έργο να μπορέσουμε να τους δώσουμε περισσότερα εφόδια.

 

Ο διοικητής της Τροχαίας λέει ότι «το τροχαίο ατύχημα δεν θα σταματήσει να υπάρχει και πιστεύουμε ότι η έλλειψη γνώσης του Κ.Ο.Κ. δημιουργεί τις αιτίες για τροχαία ατυχήματα» και στέκεται στα ευοίωνα στατιστικά στοιχεία της Ξάνθης στην τελευταία περίοδο: «Για φέτος τα στατιστικά μας είναι πάρα πολύ καλά, αλλά δεν εφησυχάζουμε κι είμαστε πάντα στον δρόμο έτσι ώστε να τα μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό. Σε γενικές γραμμές πάμε καλά και σ’ αυτό συμβάλλει η συμμόρφωση των Ξανθιωτών οδηγών. Ειδικά στα θανατηφόρα τροχαία έχουμε μέχρι στιγμής μόνο δύο, που συνιστούν έναν από τους μικρότερους αριθμούς τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς όμως, πανελλαδικά συνεχίζουμε να διατηρούμε τους αριθμούς σε υψηλά επίπεδα. Πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το τροχαίο ατύχημα μας αφορά όλους, δεν κάνει διακρίσεις και όλοι είμαστε εν δυνάμει παθόντες. Ακόμη κι ένα μικρό ατύχημα μέσα στην πόλη, είναι θέμα τύχης να μην εξελιχθεί σε σοβαρότερο» τονίζει ο κ. Ρίζος, λέγοντας: «Γι’ αυτό προτείνουμε: πάντα κράνος, πάντα ζώνη που σώζουν ζωές».

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι και την Παρασκευή καθημερινά πρωί και απόγευμα, με στελέχη του τμήματος Τροχαίας που θα ενημερώνουν όλους τους επισκέπτες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.