ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ… ειδησεις

Η Ευρώπη προβληματίζεται για το ευρωομόλογο, ενώ μένουν κάποια ανοιχτά παράθυρα για ενίσχυση των αδυνάμων της ευρωζώνης. Την τρέχουσα εβδομάδα, το Ευρωκοινοβούλιο απασχόλησαν μεταξύ άλλων θέματα μετανάστευσης, διεθνών σχέσεων σε ό,τι αφορά στη βοήθεια στο λαό της Λωρίδας της Γάζας, αλιείας, δημόσιας υγείας και συγκεκριμένα ψυχικής. Για το πόσο σημαντική είναι αξίζει να μεταφέρουμε ότι το οικονομικό κόστος της κακής ψυχικής υγείας για την κοινωνία εκτιμάται μεταξύ του 3% και του 4% του ΑΕΠ των κρατών µελών και συγκεκριμένα το 2006 το κόστος των ψυχικών διαταραχών για την Ε.Ε. ανήλθε σε 436 δισ. ευρώ.

Μετανάστευση

«Ναι» στις κυρώσεις προς εργοδότες παράνομων μεταναστών

Επιστροφή κρατικών ενισχύσεων

Το οριστικό «πράσινο φως» άναψε την Δευτέρα η Ολομέλεια στην οδηγία για τις κυρώσεις στους εργοδότες παράνομων μεταναστών. Στις 4 Φεβρουαρίου οι ευρωβουλευτές ήδη ενέκριναν το συμβιβασμό, στον οποίο κατέληξαν με το Συμβούλιο για το θέμα. Από 4,5 έως 8 εκατομμύρια υπολογίζονται οι παράνομοι μετανάστες που εργάζονται στην Ε.Ε.

Η ψηφοφορία επιτρέπει την υιοθέτηση, στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης, της «οδηγίας για τις κυρώσεις», η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών τους με το Συμβούλιο οι ευρωβουλευτές πέτυχαν να συμπεριλάβουν την επιβολή ποινικών κυρώσεων για τις σοβαρότερες περιπτώσεις καθώς και μια διάταξη βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις καθίστανται υπεύθυνες για τους υπεργολάβους τους όταν αυτοί παραβιάζουν τις διατάξεις της οδηγίας

Η δήλωση, την οποία ενέκρινε στις 11 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο, αναφέρει συγκεκριμένα: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δηλώνουν ότι οι κανόνες για την υπεργολαβία, σύμφωνα με το Άρθρο 9 αυτής της οδηγίας, δεν θα θίξουν τη δυνατότητα έγκρισης άλλων ρυθμίσεων για το θέμα σε μελλοντικά νομοθετικά μέσα».

Η παρούσα νομοθετική πρόταση της Επιτροπής αποτελεί τμήμα της δέσμης μέτρων που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αφενός και την ενθάρρυνση της νόμιμης αφετέρου. Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει επίσης την «οδηγία επιστροφής» και την «οδηγία για την μπλε κάρτα».


Με την «οδηγία για τις κυρώσεις» θα θεσπιστεί η επιβολή ελάχιστων κυρώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά εργοδοτών παράνομων μεταναστών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιβολή προστίμων, η υποχρέωση καταβολής καθυστερημένων οφειλών ή ο αποκλεισμός για 5 χρόνια από οποιαδήποτε διαδικασία για την σύναψη συμβάσεων με τον δημόσιο τομέα και την λήψη κρατικών ενισχύσεων – εθνικών ή ευρωπαϊκών.

Κατόπιν αιτήματος του Ε.Κ., η οδηγία θεσπίζει την επιβολή ποινικών κυρώσεων για τις κατ’ εξακολούθηση παραβάσεις, την παράνομη απασχόληση σημαντικού αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών και την εκτέλεση εργασίας υπό καταχρηστικές συνθήκες. Ποινικές κυρώσεις θα επιβάλλονται επίσης όταν ο εργοδότης γνωρίζει ότι ο εργαζόμενος είναι θύμα εμπορίας ανθρώπων ή ανήλικος.

Κάθε εργοδότης που καταδικάζεται θα πρέπει να επιστρέφει οιαδήποτε κρατική ενίσχυση έλαβε το προηγούμενο έτος και να καταβάλει ένα πρόστιμο το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από τον αριθμό των παράνομων μεταναστών στο μισθολόγιό του. Επιπλέον, θα πρέπει να πληρώσει ένα χρηματικό ποσό ίσο με το συνολικό ποσό των φόρων και άλλων εισφορών που θα έπρεπε να καταβάλει στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είχε προσληφθεί νόμιμα. Θα πρέπει επίσης να αναλάβει, όπου απαιτείται, τα έξοδα για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών.

Η εργασιακή σχέση θα θεωρείται ότι ήταν διάρκειας 3 μηνών εκτός αν ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος παράσχουν στις αρχές αποδείξεις που αποδεικνύουν κάτι άλλο.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές έπεισαν το Συμβούλιο ότι τα πρόστιμα όσων χρησιμοποιούν παράνομους μετανάστες για οικιακές εργασίες θα πρέπει να είναι χαμηλότερα, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες εργασίας δεν είναι καταχρηστικές.


Βάσει του συμβιβασμού, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν μηχανισμούς που θα επιτρέπουν στους παράνομους μετανάστες να καταγγέλλουν τους εργοδότες τους. Επιπλέον, τρίτα μέρη, όπως εθελοντικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα μπορούν να κινήσουν δικαστικές ή διοικητικές διαδικασίες εις βάρος εργοδοτών χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο να κατηγορηθούν ότι παράσχουν βοήθεια σε κάποιον για την παράνομη παραμονή του σε κράτος μέλος της Ε.Ε. Οι παράνομοι μετανάστες θα λαμβάνουν μια προσωρινή άδεια παραμονής όταν συνεργάζονται με τις αρχές για τη δίωξη του πρώην εργοδότη τους.

Εξωτερικές σχέσεις

Χορήγηση αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

Ζητούν τον τερματισμό του αποκλεισμού της

Την εκτίμηση των ζημιών στη Λωρίδα της Γάζας και την εις βάθος αξιολόγηση των αναγκών του πληθυσμού της, που θα χρησιμεύσει ως βάση για σχέδια ανοικοδόμησης, ζητούν με ψήφισμα της Δευτέρας οι ευρωβουλευτές. Με ένα ψήφισμα σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που υιοθέτησαν με 488 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 19 αποχές, οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τα δεινά που υφίσταται ο παλαιστινιακός πληθυσμός και ζητούν να του χορηγηθεί αυξημένη και άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Ζητούν δε, για μια ακόμη φορά, τον τερματισμό του αποκλεισμού της περιοχής, σε συμμόρφωση με τη Συμφωνία για τη Μετακίνηση και την Πρόσβαση του Νοεμβρίου 2005, καθώς και την άμεση και διαρκή επανέναρξη λειτουργίας των σημείων διέλευσης για ανθρώπους και αγαθά.

Το ψήφισμα του Ε.Κ. ζητεί λεπτομερή εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και εις βάθος αξιολόγηση των αναγκών του πληθυσμού της, προκειμένου να εκπονηθούν ανάλογα σχέδια ανοικοδόμησης. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Λωρίδας της Γάζας, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο ασφάλειας στην περιοχή. Κατά συνέπεια, οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι η βοήθεια πρέπει να περιλαμβάνει, πληρωμές σε ρευστό για την καταβολή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων σε πολίτες και οικογένειες που βρίσκονται στην πιο ευπαθή θέση.

Το Ε.Κ. καλεί την Επιτροπή να επεξεργαστεί μια αξιολόγηση των προοπτικών των έργων ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι η οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Παλαιστινίους δεν πρέπει να υπονομεύεται από συνεχείς καταστροφές που μειώνουν την υποστήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στα έργα ανοικοδόμησης.

Ενόψει της διεθνούς διάσκεψης χορηγών που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου στο Κάιρο, με θέμα την υποστήριξη της παλαιστινιακής οικονομίας και την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι οποιαδήποτε αειφόρος πολιτική ανοικοδόμησης και ανάπτυξης στη Λωρίδα της Γάζας χρειάζεται μια βιώσιμη εκεχειρία. «Απαιτείται ακόμα επανέναρξη σοβαρών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σε συνδυασμό με μια παλαιστινιακή διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης».

Οι ευρωβουλευτές καλούν τέλος, τους χορηγούς να διατυπώσουν δεσμεύσεις κατά την επικείμενη διάσκεψη χορηγών και να τιμήσουν τις δεσμεύσεις που πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διάσκεψη χορηγών στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2007.

Δημόσια υγεία

Αλληλέγγυοι με τους ψυχικά ασθενείς οι ευρωβουλευτές

Αίτημα της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ε. Τζαμπάζη

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παράσχουν στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας το δικαίωμα σε ισότιμη, πλήρη και κατάλληλη πρόσβαση σε εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση και να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν επαρκή υποστήριξη για τις ανάγκες τους. Αυτό είναι ένα από τα αιτήματα του Ε.Κ., όπως διατυπώνονται στην έκθεση της Ευαγγελίας Τζαμπάζη (ΠΑΣΟΚ) σχετικά με την ψυχική υγεία.

Ενόψει της υιοθέτησης της έκθεσής της από την ολομέλεια, η ελληνίδα πολιτικός δήλωσε: «Η από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει η ψυχική υγεία είναι αναγκαία και μας αφορά όλους. Είναι υποχρέωση όλων μας να υπερασπιστούμε την ψυχική υγεία, καθώς η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους αποτελεί πάγια πολιτική μας θέση σύμφωνα με την οποία το κράτος στηρίζει κοινωνικά και προστατεύει αυτούς που έχουν ανάγκη. Σίγουρα μεταξύ των Κρατών Μελών υπάρχουν σημαντικές διαφορές και ανισότητες στον εν λόγω τομέα. Ωστόσο θεωρώ ότι η υιοθέτηση των κατάλληλων και αποτελεσματικών πολιτικών για την προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι ένα θέμα που απαιτεί διάλογο όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό, με στόχο τη διαμόρφωση και ανάπτυξη ολοκληρωμένων επιλογών επίλυσης. Επιδίωξή μας επομένως είναι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη «Ψυχική Υγεία» να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να πετύχουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε στον τομέα αυτό».

Με την έκθεση της κ. Τζαμπάζη, το Ε.Κ. καλεί τα κράτη μέλη να καθιερώσουν διαγνωστικές εξετάσεις για προβλήματα ψυχικής υγείας στις υπηρεσίες γενικής υγείας και για προβλήματα σωματικής υγείας στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, καλεί την Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης που διατίθενται στα πλαίσια του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για περισσότερη έρευνα στον τομέα της ψυχικής υγείας και ευημερίας καθώς και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας.

Πρόληψη αυτοκτονιών

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πολυτομεακά προγράμματα πρόληψης της αυτοκτονίας, ειδικά για νέους και εφήβους, προωθώντας έναν υγιή τρόπο ζωής και μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου, όπως η εύκολη πρόσβαση σε φάρμακα, ναρκωτικά, επιβλαβείς χημικές ουσίες και καταχρηστική χρήση οινοπνεύματος.

Το Ε.Κ. τονίζει επίσης την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των προβλημάτων ψυχικής υγείας για ευπαθείς ομάδες, με ιδιαίτερη προσοχή στους ανηλίκους. Καλεί τα κράτη μέλη να οργανώσουν υποστηρικτικά προγράμματα για γονείς, ειδικά για τις μειονεκτούσες οικογένειες, και να προωθήσουν τη δημιουργία θέσεων συμβούλων σε κάθε δευτεροβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα για την αντιμετώπιση των κοινωνικο-συναισθηματικών αναγκών των νέων ατόμων.

Η Ολομέλεια καλεί τα κράτη μέλη να προωθήσουν και να εφαρμόσουν ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους, προκειμένου να διευκολύνεται η ένταξή τους στην αγορά εργασίας, καθώς και να αναπτύξουν προγράμματα επανένταξης στο χώρο εργασίας.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι διαδεδομένα στην Ευρώπη με ένα στα τέσσερα άτομα να εκδηλώνουν προβλήματα ψυχικής υγείας τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι αυτοκτονίες παραμένουν σημαντική αιτία πρόωρου θανάτου στην Ευρώπη, με περισσότερους από 50.000 θανάτους το χρόνο στην Ε.Ε. Στις 9 από τις 10 περιπτώσεις προηγείται η εμφάνιση ψυχικών διαταραχών, συχνά κατάθλιψης.

Επιμέλεια – κείμενα: Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.