ΕΧΡΟ 2008: Ευκαιρια αναπτυξης για ολη τη Βορεια Ελλαδα

Την ανάληψη της ΕΧΡΟ 2008 με κεντρικό θέμα «Terra mater» διεκδικεί η Θεσσαλονίκη. Η επιλογή θα γίνει το Δεκέμβρη του 2004 στο Παρίσι και τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι η πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας θα υπερισχύσει των αντιπάλων πόλεων Σαραγόσα και Τεργέστης, διαθέτοντας συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι αυτών. Η γεωστρατηγική θέση της καθίσταται επιχειρησιακά ενεργή με την πραγματοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, που με τη σειρά τους καθιστούν τη Θεσσαλονίκη δυναμική και λειτουργική καρδιά των διεθνών ενεργειακών, διαμετακομιστικών, τουριστικών, εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών δικτύων.

Για όλα αυτά τα θέματα ο ΠτΘ συνομιλεί σήμερα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Helexpo, αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου, καθηγητή κ. Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου. Να σημειωθεί ότι τα μέλη του Δ.Σ. της Ηelexpo που ασχολείται με την ΕΧΡΟ 2008, έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους προφορικά στον καινούριο Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου «αυτή τη στιγμή είμαστε ένα Δ.Σ. υπό παραίτηση, χωρίς να σημαίνει υποχρεωτικά ότι η παραίτηση αυτή θα γίνει αποδεκτή, ή αν θα γίνει αποδεκτή τώρα, μπορεί να γίνει αργότερα, μπορεί να γίνει σε 6 μήνες. Εν πάση περιπτώσει, αυτά τα οποία σας λέω είναι τα λόγια ενός Προέδρου της HELEXPO, ο οποίος τελεί υπό παραίτηση, χωρίς όμως να έχει γίνει αυτή αποδεκτή ακόμα.».

ΠτΘ.: κ. Χατζηκωνσταντίνου, ποια θεωρείτε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την ανάληψη της EXPO 2008; Με ποιες αξιώσεις διεκδικεί τη διοργάνωση;

Γ.Χ.: Η διεκδίκηση της EXPO 2008 είναι πολύ σημαντική ιστορία για την Ελλάδα, γιατί μιλάμε για μια εισροή κονδυλίων τα οποία θα είναι για τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως για τη Θεσσαλονίκη – και τα οποία ανέρχονται πιθανότατα σε πάνω από 500 δισεκατομμύρια δρχ. – μια πολύ μεγάλη τονωτική ένεση, μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Όλη αυτή η διεκδίκηση μέχρι στιγμής απέδειξε ότι η Ελλάδα ως χώρα διαθέτει την απαραίτητη εκείνη υποδομή ώστε να διεκδικεί πράγματα με αξιώσεις. Αυτό γιατί όλες οι ενέργειες μέχρι τώρα δείχνουν ότι είμαστε πρώτοι στη διεκδίκηση, με αντιπάλους την πόλη της Σαραγόσα της Ισπανίας και την πόλη της Τεργέστης της Ιταλίας. Πρέπει να σας πω ότι ο φάκελος υποψηφιότητας κρίθηκε ότι ήταν ο καλύτερος μέχρι στιγμής, η δε παρουσίασή του, που έγινε στο Παρίσι, ήταν η καλύτερη. Επομένως, σε επίπεδο τυπικών προσόντων, διαθέτουμε τον καλύτερο φάκελο υποψηφιότητας, πράγμα το οποίο έχει γίνει γενικότερα αποδεκτό από όλο το Bureau International des Expositions – Διεθνές Γραφείο Εκθέσεων – που εδρεύει στο Παρίσι. Ήδη ο Κινέζος πλέον Πρόεδρος του ΒΙΕ, μαζί με τον πρώην πρόεδρο, τον κ. Λοσερτάλες, έχουν επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη πριν από περίπου ένα μήνα, περιόδευσαν τις υπηρεσίες, είδαν τις επιτροπές, επισκέφθηκαν τον συγκεκριμένο χώρο που θα γίνει η διεθνής έκθεση, εφόσον τελικά την πάρουμε, και έμειναν ικανοποιημένοι. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη η οποία, σε σχέση με τη Σαραγόσα και την Τεργέστη, διαθέτει πάρα πολλά πλεονεκτήματα για να αναλάβει αυτή τη διοργάνωση. Πρώτον διότι διαθέτει έναν οδικό άξονα, τον άξονα της Εγνατίας οδού που συνδέει τους Κήπους με την Ηγουμενίτσα και ο οποίος αποτελεί μια σύνδεση της Δύσης με την Ανατολή, και δεύτερον στα βόρεια σύνορά μας βρίσκεται ένα πλήθος από χώρες οι οποίες είναι χώρες υπό ένταξη στην Ε.Ε, και δίπλα είναι η Τουρκία, η οποία και αυτή είναι μια χώρα η οποία θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να φτιάξουμε μια διεθνή Έκθεση που θα δώσει ευκαιρίες στις χώρες αυτές. Τρίτον, η Θεσσαλονίκη, διαθέτει μεγάλο λιμάνι, σιδηροδρομικό σταθμό, και αεροδρόμιο, το οποίο θα γίνει σε λίγο και διεθνές αεροδρόμιο, όταν θα επεκταθεί ο διάδρομος, ενώ η πόλη Σαραγόσα δεν διαθέτει αεροδρόμιο, όπως και η πόλη της Τεργέστης, που χρησιμοποιούν αεροδρόμια τα οποία είναι σε διπλανές πόλεις. Η τρομοκρατική ενέργεια η οποία έγινε στην Ισπανία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Ισπανοί έχουν ήδη, πριν από 15 χρόνια περίπου, αναλάβει διεθνή έκθεση αυτού του μεγέθους, δουλεύει εις βάρος τους. Ένα επιπλέον στοιχείο για την υποστήριξη της δικής μας υποψηφιότητας είναι ότι η Τεργέστη ως πόλη είναι όμορφη αλλά δεν έχει ούτε τη δυναμική ούτε το μέγεθος, ούτε τις προοπτικές τις οποίες παρουσιάζει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Γιατί η Τεργέστη είναι μια πόλη όχι ιδιαιτέρως ζωντανή και βρίσκεται στα σύνορα της Σλοβενίας με την Ιταλία, ένα λιμάνι βέβαια της Μεσογείου, αλλά όχι τόσο μεγάλο και χρήσιμο όπως της Θεσσαλονίκης και βεβαίως λιγότερο δυναμική οικονομικά από ό,τι η Θεσσαλονίκη.

Εκτός αυτού, η Θεσσαλονίκη είναι έδρα περισσότερων από 10 διεθνών οργανισμών, στοιχεία που μετρούν υπέρ ημών. Πρέπει δε να σας πω, επίσης σε επίπεδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ο οποίος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε δωρεάν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από τον καθηγητή κ. Τζινίκα Νίκο, και τους συνεργάτες του, ότι είναι ένας σχεδιασμός καταπληκτικός από απόψεως αρχιτεκτονικής. Όλα αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται με το γεγονός της αναβάθμισης της δυτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, που είναι αρκετά υποβαθμισμένη, γιατί εκεί θα γίνει η EXPO, αν τελικά την κατακτήσουμε. Βεβαίως, το μεγάλο παιχνίδι τη στιγμή αυτή παίζεται σε επίπεδο διεθνών σχέσεων της χώρας, διότι υπάρχουν περίπου 91 μέλη τα οποία θα ψηφίσουν το Δεκέμβριο του 2004 για το ποια πόλη τελικά θα πάρει την EXPO. Εμείς, η Ελληνική επιτροπή, υπό τον κ. Μπακατσέλο και τον κ. Μιχαηλίδη, επισκεφθήκαμε τις ΗΠΑ με εντολή του πρώην υπουργού του κ. Καστανίδη, όπου συναντήσαμε περί τις 25 και πλέον χώρες στα πλαίσια του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ήταν δύσκολο να τις συναντήσουμε αλλού.

Πήγαμε λοιπόν εκεί, και είχαμε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των χωρών αυτών, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι ψηφίζουν υπέρ της Θεσσαλονίκης. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουν στο τέλος, θα παίξει μεγάλο ρόλο το διπλωματικό της ανταποδοτικότητας η οποία σήμερα υπάρχει στον κόσμο, διότι και εμείς θα πρέπει γι΄ αυτές να κάνουμε κάτι. Νομίζω ότι τελικά η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη έχουν περισσότερες δυνατότητες από τις άλλες δυο πόλεις και χώρες για να πάρουμε την EXPO 2008.

ΠτΘ; Υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά στο χρονικό ορίζοντα, προβλήματα υποδομών;

Γ.Χ.: Υπάρχουν προβλήματα, τα οποία με την αλλαγή της κυβέρνησης πιθανόν να γίνουν πιο έντονα στους μήνες που έρχονται, υπάρχουν στενά χρονικά περιθώρια, τα οποία όμως δημιουργούν δυσκολίες οι οποίες βέβαια μπορούν να ξεπεραστούν όταν θα υπάρξει κανονική ροή χρήματος. Βεβαίως, τίθενται ορισμένα ερωτηματικά όπως η πρόσβαση από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης στην EXPO γιατί μεσολαβεί θάλασσα και πρέπει να γίνεται κύκλος ή αν θα υπάρχουν εξέδρες και πλοιάρια τα οποία θα φέρνουν τους επισκέπτες από το αεροδρόμιο κατευθείαν στην EXPO. Όλα αυτά είναι μέσα σε κάποια πλάνα και κάποιους σχεδιασμούς που ήδη υπάρχουν και πιστεύω και το πρόβλημα με το ΤΕΙ, του οποίου το οικόπεδο θα χρησιμοποιηθεί για να γίνουν οι εγκαταστάσεις της ΕΧΡΟ, είναι στο τέλος της λύσης του, δεδομένου μάλιστα ότι το οικόπεδο αυτό δεν ανήκει στα ΤΕΙ, αλλά είναι περιουσία του ελληνικού δημοσίου.

Υπάρχουν προβλήματα υποδομών, υπάρχει πάντα η βούληση του Δημάρχου για συμμετοχή σε όλο αυτό το εγχείρημα, το οποίο είναι θέμα που θα αποφασίσει η νέα κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει. Υπάρχουν έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν, όπως ο υπεραστικός σιδηρόδρομος, η σύνδεση με την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, τι θα γίνει ακριβώς με την μετακίνηση των επισκεπτών, από το αεροδρόμιο στην ΕΧΡΟ, τις εξέδρες, τι θα πάρει το ΤΕΙ μετά το τέλος της EXPO που θα διαρκέσει 3 μήνες – και μάλλον θα πάρει τα 200 και πλέον σπίτια τα οποία θα χτιστούν για να τα μετατρέψει σε φοιτητική εστία. Θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το αμφιθέατρο και το συνεδριακό κέντρο, αλλά όχι βεβαίως όλες τις εγκαταστάσεις της EXPO 2008, αφού άλλωστε αυτά τα αρχιτεκτονήματα δεν ενδιαφέρουν ουσιαστικά το ΤΕΙ.

ΠτΘ.: Πιστεύετε ότι οι διεθνείς συνθήκες είναι τέτοιες σήμερα που να διευκολύνουν την ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων σε διεθνές επίπεδο;

Γ.Χ.: Νομίζω ναι, νομίζω ότι η Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε., έχει τη δυνατότητα σήμερα, ισότιμα με την Ιταλία και την Ισπανία, να διεκδικεί αυτό το οποίο επιθυμεί. Άλλωστε, πρέπει να σας πω ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της μεγάλης εκθέσεως στην Κίνα, και όχι στη Ρωσία, της έδωσε αυτομάτως έναν αριθμό ψήφων του Κινέζικου μπλοκ. Υπέρ της θετικής ψήφου των ξένων συνηγορεί επίσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα θα έχουμε την οργανωτική εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων, το ότι η Ελλάδα θεωρείται, σε σχέση με άλλες χώρες όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία, περισσότερο ασφαλής, το ότι ο χρόνος παρά το γεγονός ότι είναι λίγος είναι εντούτοις αρκετός ώστε να είμεθα έτοιμοι, όπως θα είμεθα έτοιμοι και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ζήτημα είναι ότι το ερώτημα αυτό μπορεί να τεθεί και διαφορετικά, αν ο καιρός που ζούμε είναι πράγματι ελκυστικός και για εκθέσεις αυτού του είδους, διότι, όπως ξέρετε, υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος σήμερα λέει ότι πλέον οι εκθέσεις είναι μια ιστορία που βρίσκεται σε ύφεση, δεδομένου ότι υπάρχει σήμερα η λεγόμενη επικοινωνιακή, εν πάση περιπτώσει η τεχνολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον κάθε επιχειρηματία μέσα από τα κομπιούτερ να βλέπει αυτά τα οποία ζητά. Εγώ πιστεύω ότι δεν συμβαίνει έτσι, διότι μια έκθεση η οποία είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ο οποίος φέρνει σ΄ επαφή τον παραγωγό, τον επιχειρηματία, τον έμπορο, τον βιομήχανο με τον καταναλωτή ή με τον πελάτη του, είναι μια ιστορία πάρα πολύ πιο εποικοδομητική, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το προϊόν το βλέπεις χειροπιαστό και το αγγίζεις. Άλλωστε, αυτή η ιστορία της επικοινωνίας δεν είναι μια ιστορία η οποία υποχρεωτικά είναι παγκόσμια. Διότι ας μην ξεχνούμε ότι στα 6 δισεκατομμύρια των κατοίκων αυτού του πλανήτη, τα 300 εκατομμύρια μέχρι στιγμής σήμερα είναι χρήστες του Ίντερνετ και αυτό δεν είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Επίσης, να σας πω ότι μια έκθεση δεν είναι μόνο μια εμπορική ιστορία. Είναι μια ζωντανή και κινούμενη υπόθεση, εμπεριέχει μέσα της και το θέμα του πολιτισμού, δηλαδή μπορεί να πλαισιώνεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις, είναι μια όαση διασκέδασης για το κοινό το οποίο θα την επισκεφθεί και θα δει τα αρχιτεκτονήματά της, είναι μια δυνατότητα πολιτισμική επίσης, γιατί δίνει την αίσθηση της συνάντησης των ανθρώπων στα πλαίσια μια ζεστασιάς την οποία δεν την προσφέρει το μηχάνημα το υπολογιστικό, και έτσι, είτε το θέλουμε είτε όχι, η ανθρώπινη συνάντηση, θα παίξει πάντοτε το ρόλο τον οποίο ετάχθη να παίζει από την ιστορία και στο μέλλον.

ΠτΘ: Πιστεύετε δηλαδή ότι σε μία εποχή συγκρούσεων εκθέσεις όπως η συγκεκριμένη δημιουργούν προϋποθέσεις καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών και συνεργασίας μεταξύ των ατόμων;

Γ.Χ.: Βεβαίως, γιατί φέρνουν ανθρώπους και χώρες σε επαφή, διότι φέρνουν χώρες σε μία ευγενή άμιλλα ή αν θέλετε σε έναν ανταγωνισμό μεταξύ τους για να προσφέρουν το καλύτερο. Θα πρέπει να σας αναφέρω κι ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης επίπλου FURNIDEC που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Ο πολίτης επισκεπτόμενος την έκθεση έχει την ευκαιρία να δει τη διαφορά που υπάρχει σε επίπεδο παραγωγής. Η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα και με μεγάλες δυνατότητες και θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον, αλλά αν επισκεφθείτε τα δύο σε μεγάλη έκταση περίπτερα που έχουν πάρει οι Τούρκοι εκθέτες και επισκεφθείτε και τα περίπτερα των Ελλήνων εκθετών μπορείτε αμέσως να παρατηρήσετε τη μεγάλη ποιοτική διαφορά που υπάρχει στην παραγωγή των δύο χωρών. Από τη μια μεριά θα δείτε ένα χύμα παζάρι με έπιπλα δευτέρας ποιότητας τα οποία δεν ακουμπούν σήμερα τον έλληνα καταναλωτή, έπιπλα όμως που ακουμπούν την τσέπη ενός απλού και όχι ιδιαιτέρως ευημερούντος ανθρώπου της ελληνικής κοινωνίας, ο οποίος μπορεί να βρει έπιπλα φθηνά. Από την άλλη θα δείτε ελληνικά περίπτερα με ποιότητα παραγωγής. Εκεί βλέπουμε τις διαφορές μεταξύ των χωρών και οι Τούρκοι μπορούν να διδαχθούν από εμάς κι εμείς από την άλλη, βεβαίως, να διδαχθούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα φτωχότερα εισοδήματα.

ΠτΘ: Να σταθούμε συγκριτικά στο θέμα της έκθεσης το οποίο προτείνεται και αφορά στο «Τerra mater»…

Γ.Χ.: Είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα διότι αφενός μεν άπτεται της αγροτικής παραγωγής, και ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό τομέα και στην παραγωγή μηχανημάτων για τον αγροτικό χώρο. Βέβαια, δεν αφορά μόνο στη γεωργία, αλλά και στην κτηνοτροφία και στην αλιεία, όπως και σε θέματα περιβάλλοντος, το οποίο πλήττεται κατά τρόπο βάρβαρο στις μέρες μας, θέματα που έχουν σχέση πραγματικά με τη μητέρα γη. Θεωρώ ότι το θέμα είναι γενικότερο, αλλά και πιο ενδιαφέρον από αυτά που οι άλλες πόλεις παρουσιάζουν, καθώς η Σαραγόσα παρουσιάζει απλά και μόνο το θέμα του νερού, το οποίο είναι σημαντικό για τον πλανήτη αλλά εντάσσεται και στη μητέρα γη, ενώ η Τεργέστη παρουσιάζει ένα θέμα σχετικό με την κινητικότητα της γνώσης, το οποίο επίσης είναι σημαντικό αλλά περισσότερο νομίζω ότι ενδιαφέρει την ευρωπαϊκή κοινωνία, γιατί αυτή μιλά για την κοινωνία της γνώσης. Με αυτό θέλω να πω ότι μόνο το βόρειο και το δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη μιλά για την κοινωνία της γνώσης, η οποία ας είναι με ερωτηματικό, διότι γνώση σημαίνει αφομοιωμένη πληροφορία κι ας αμφιβάλλουμε για το κατά πόσο η ροή αυτών των πληροφοριών και ο βομβαρδισμός που υφίσταται ο πληροφοριακός ο σύγχρονος πολίτης μετατρέπεται ταυτόχρονα και σε συνείδηση. Εγώ έχω αμφιβολίες κατά πόσο αυτή η μεγάλη σωρεία πληροφοριών αφομοιώνεται για να μετατραπεί σε γνώση. Επομένως, το θέμα είναι πολύ ωραίο, έχει σχέση με τα γήινα χρώματα, έχει σχέση με προβλήματα μεγάλα της σημερινής κοινωνίας, όπως είναι τα μεταλλαγμένα προϊόντα, όπως είναι η αύξηση της παραγωγικότητας στον τομέα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας που και αυτή έχει προβλήματα σε επίπεδο περιβαλλοντικών προβληματισμών.

ΠτΘ: Κατά την άποψή σας η EXPO 2008 είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βόρειας Ελλάδας;

Γ.Χ.: Θέλουμε να το λέμε ότι είναι η Ολυμπιάδα της Βορείου Ελλάδος. Εγώ το εννοώ κιόλας και το έχω κουβεντιάσει και με τους υπουργούς όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω το θέμα και έκανα την πρόταση που έγινε αποδεκτή και βεβαίως υιοθετήθηκε πλήρως από τον πρώην υπουργό τoν κ. Καστανίδη, ότι η ΕΧΡΟ ναι μεν αφορά τη Θεσσαλονίκη, αλλά θα πρέπει να είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες της Βορείου Ελλάδος και όχι της Θεσσαλονίκης. Εμείς έχουμε έναν άξονα που λέγεται Εγνατία Οδός, μεγάλα κομμάτια της οποίας ήδη βρίσκονται σε λειτουργία και πιθανώς μέχρι το 2008 να είναι ακόμη περισσότερα σε λειτουργία ή πιθανώς και όλα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι υπάρχουν δύο περιφερειακές εκθέσεις, μία στην Κομοτηνή και μία στα Γιάννενα, οι οποίες, επ’ ευκαιρία της EXPO 2008, θα αναβαθμιστούν σε τρόπο ώστε η μία να είναι η πύλη προς ανατολάς και η άλλη περιφερειακή έκθεση να είναι η πύλη προς τη δύση. Δεν ξέρω αν η καινούργια κυβέρνηση και ο καινούργιος υπουργός Μακεδονίας – Θράκης θα υιοθετήσουν αυτήν την άποψη, και μακάρι να την υιοθετήσουν, πιστεύω όμως ότι η έκθεση αποτελεί μία ευκαιρία αναπτυξιακή για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Βέβαια, η Θεσσαλονίκη θα είναι εκείνη που θα αποκομίσει τα περισσότερα οφέλη, αλλά αναπτυσσόμενης της Θεσσαλονίκης σε πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων και όχι μόνο στα λόγια, ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα επωφελείται μιας αναπτυξιακής προσπάθειας.

ΠτΘ: κ. Χατζηκωνσταντίνου σας ευχαριστούμε πολύ.

Γ.Χ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.