Με τα ιδια μεσα, αλλα καλυτερη οργανωση η φετινη αντιπυρικη περιοδος στην ΠΑΜ-Θ

Για την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και την εκκίνηση των προσπαθειών συντονισμού και προετοιμασίας των αρμοδίων φορέων νωρίτερα από κάθε άλλη φορά μιλά στον «ΠτΘ» ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Χουβαρδάς

Την ανάγκη της έγκαιρης προστασίας απέναντι στις συνθήκες που διαμορφώνουν τα νέα κλιματολογικά δεδομένα, τα οποία και βιώνουμε μεταξύ άλλων με την πρόωρη και παρατεταμένη ζέστη, καθώς και την ξηρασία που παρατηρείται και εντείνεται και στην ΠΑΜ-Θ, καθώς και στα πιθανά έκτακτα γεγονότα όπως οι περσινές καταστροφικές πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν, υπογράμμισε μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 9 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ.Κωνσταντίνος Χουβαρδάς.

Χαιρετίζοντας την σχετική σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στην Πολιτική Προστασία της περιοχής που έλαβε χώρα, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, στην πρώην Νομαρχία Ροδόπης, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη κ.Μανώλη Ταπατζά, ο κ.Χουβαρδάς εξήγησε πως ο ζεστός και άνυδρος χειμώνας, όπως και τα παραδείγματα από λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία με την μεγάλη ξηρασία ή ο ευρωπαϊκός βοράς με τις μεγάλες πλημμύρες στην αντιπέρα όχθη, αποδεικνύουν την ανάγκη μέτρων απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Άλλωστε όπως τόνισε «δεν ξέρουμε πότε έχουμε “ραντεβού” με την καταστροφή» και άρα «πρέπει να προετοιμαζόμαστε και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες, γιατί όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, και έλλειψη  στελεχιακού  δυναμικού υπάρχει και στην Πυροσβεστική και φυσικά και σε όλους τους  δήμους αλλά και στην περιφέρεια».

«Το άθροισμα δυνάμεων, η ικανότητα ενός μηχανισμού αντιμετώπισης»

Υπενθυμίζοντας και τα περσινά καταστροφικά γεγονότα τόσο στον Έβρο όσο και στην Ροδόπη ο κ. Χουβαρδάς, έσπευσε να υπογραμμίσει την ανάγκη του αθροίσματος δυνάμεων, δεδομένου ότι «η ικανότητα ενός μηχανισμού αντιμετώπισης, που κατά κύριο λόγο έχει η Πυροσβεστική, αλλά με την συμμετοχή δήμων, Περιφέρειας κ.ο.κ., είναι το άθροισμα των δυνάμεων». «Πρέπει να υπάρχει περισσότερος και καλύτερος συντονισμός, και αυτά προσπαθούμε αυτόν τον καιρό να δουλέψουμε» πρόσθεσε με στόχο η έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου, να βρει τους αρμοδίους στο καλύτερο επίπεδο προετοιμασίας.

Όπως και τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών, γεγονός που γίνεται αντιληπτό και από τους νέους κανονισμούς πυροπροστασίας, που μεταξύ άλλων, ζητούν την εκπόνηση αξιολόγησης της επικινδυνότητας σε κατοικίες που απέχουν λιγότερο των 300 μέτρων από δασικές, αναδασωτέες, κηρυγμένες αναδασωτέες ή χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Ένας κανονισμός που δημιουργεί σοβαρές υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες χιλιάδων ακινήτων δεδομένου ότι τους υποχρεώνει να κάνουν δική τους μελέτη πυροπροστασίας και εγκαταστάσεις πυρασφάλειας, μεγάλου κόστους αλλά και σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, στοιχεία στα οποία οφείλονται και οι αντιδράσεις που έχουν ήδη εκφραστεί πανελλαδικά.

Ο κ.Χουβαρδάς στάθηκε τόσο στο κόστος, όσο και στην καθυστέρηση ενημέρωσης των πολιτών από πλευράς των αρμοδίων, δεδομένου ότι πρόκειται για περσινή νομοθεσία, εξηγώντας επίσης και την δυσκολία της όλης διαδικασίας, μεταξύ άλλων και για τους μηχανικούς. Επικοινωνώντας και την παράταση έως τις 26 Απριλίου για την εκπόνησή της μελέτης και έως τις 26 Μαΐου για την λήψη μέτρων και την υποβολή δήλωσης του ιδιοκτήτη, ο ίδιος εξήγησε πως οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη των Δήμων θα είναι δειγματοληπτικοί.

Αναμονή δύο χρόνων για την «κοσμογονία» στην Πολιτική Προστασίας της χώρας

Ερωτηθείς ως προς την καλύτερη «οχύρωση» των αρμοδίων μηχανισμών και φορέων πολιτικής προστασίας με την αφορμή και των υποσχεθέντων από πλευράς της Πολιτείας μετά και τα καταστροφικά γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ δήλωσε πως «θα υπάρξει μια κοσμογονία στο θέμα της πολιτικής προστασίας» αλλά σε δύο χρόνια από τώρα, όταν και θα υπάρχει ο εξοπλισμός που έχει προϋπολογιστεί στο σύστημα Αιγίς, ήτοι τα νέα μέσα αεροπυρόσβεσης, τα κινητά κέντρα επιχειρήσεων και τα περιφερειακά κέντρα, τα μηχανήματα έργου κτλ. Από εκεί και πέρα δεδομένα όπως επανέλαβε και ο ίδιος είναι το έλλειμμα προσωπικού παντού, για να υπογραμμίσει πως «τόσο με βάση τους πόρους όσο και το υφιστάμενο στελεχιακό δυναμικό, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη οργάνωση και σε αυτήν την αντιπυρική περίοδο».

«Ναι» στην μεγαλύτερη αυτονομία των Δήμων αλλά και με αυξημένους πόρους

Το αμέσως επόμενο διάστημα άλλωστε αναμένεται και η σύσταση των νέων συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας, σύμφωνα και με το νέο νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, και ο οποίος εμπεριέχει αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν, μεταξύ των οποίων η μεγαλύτερη αυτονομία που δίνεται πλέον στους Δήμους, σε σχέση με την Περιφέρεια. Αυτονομία που όπως τόνισε καταλήγοντας ο ίδιος είναι μεν θετική αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και με περισσότερους πόρους ώστε να μπορούν οι δήμοι να ανταπεξέρχονται στα αυξημένα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.