«Εχω κανει περισσοτερα απο 5000 μπαστουνια»

Ο Μεμέτ Σαμή, είναι 62 ετών, ζει και εργάζεται στη Φιλλύρα της Ροδόπης. Μιλά για την ξυλογλυπτική, έτσι, όπως έμαθε ο ίδιος να την υπηρετεί, αλλά και για τις αγοραστικές συνήθειες των κτηνοτρόφων. «Μου αρέσει το εργαστήριο μου, περνάω ευχάριστα τις ώρες μου εδώ. Έχω την φωτιά στη μέση και δουλεύω το ξύλο. Όταν έχω κέφι, μένω περισσότερο, αλλιώς πιάνω κουβέντα με τους περαστικούς» δηλώνει ο κ. Μεμέτ Σαμή και σημειώνει «Όλα μπορεί να τα κάνει ο άνθρωπος, αρκεί να το θέλει. Αν δεν το καταφέρεις την πρώτη φορά, σίγουρα την τρίτη θα έχεις πετύχει αυτό που θέλεις. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, διάθεση να προσπαθήσεις και κυρίως να δουλέψεις».

Τι δουλειά κάνατε στη ζωή σας;

Μια ζωή φρόντιζα πρόβατα. Τώρα, επειδή έχω πρόβλημα με τα πόδια μου, εγκατέλειψα την κτηνοτροφία και περνώ τον χρόνο μου σ’ αυτό το εργαστήρι.

Τι εργαλεία χρησιμοποιείτε;

Έχω απλά εργαλεία και με υλικό το ξύλο κάνω γκλίτσες, μπαστούνια και ζουρνάδες.

Από πού την μάθατε εσείς αυτή την τέχνη;

Είναι μια τέχνη που την έμαθα όσο πρόσεχα τα πρόβατά μου. Για να περάσει η ώρα, έδινα σχήμα στα ξύλα. Άλλοτε έφτιαχνα γκλίτσες, άλλοτε απλά μπαστούνια και άλλοτε φλογέρες.

Αυτοδίδακτος δηλαδή…

Είμαι αυτοδίδακτος, αν έτσι το λέτε. Για μένα δεν είναι κάτι δύσκολο, είναι τρόπος ζωής πια. Τον περισσότερο χρόνο τον περνώ σ’ αυτό το εργαστήρι που βλέπετε.

Είναι εύκολη ασχολία;

Όλα μπορεί να τα κάνει ο άνθρωπος, αρκεί να το θέλει. Αν δεν το καταφέρεις την πρώτη φορά, σίγουρα την τρίτη θα έχεις πετύχει αυτό που θέλεις. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, διάθεση να προσπαθήσεις και κυρίως να δουλέψεις.

Πόσα μπαστούνια υπολογίζετε ότι έχετε φτιάξει;

«Έχω κάνει περισσότερα από 5000 μπαστούνια. Ίσως, πολύ περισσότερα, δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια. Έχω περάσει πολλές ώρες σ’ αυτόν τον χώρο που με βρήκατε, ποτέ δε μετρώ τη δουλειά μου.

Ένα μπαστούνι, πόσο χρόνο σας παίρνει για να το κάνετε;

Ένα μπαστούνι την ημέρα. Αν αφοσιωθώ σ’ αυτό που κάνω, σίγουρα με την δύση του ηλίου θα το έχω έτοιμο το μπαστούνι.

Τα παίρνει ο κόσμος;

Αγοράζει ο κόσμος. Άλλοι προτιμούν να τους τα χαρίζω. Λένε: «Τι ωραίο!» και περιμένουν να τους το χαρίσω.

Πόσο κοστίζει;

Ένα καλό μπαστούνι κοστίζει δέκα ευρώ.

Ο μπαμπάς σας ασχολούνταν και εκείνος με την ξυλογλυπτική;

Ο πατέρας μου έκανε αργαλειούς. Πιο δύσκολο ήταν το αντικείμενό του, εγώ κάνω πιο απλά πράγματα.

Ποιοι παίρνουν μπαστούνια στις μέρες μας;

Συνήθως, οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν τα μπαστούνια μου. Αλλά και άλλοι περαστικοί, που τα βλέπουν και τους αρέσει η δουλειά, τα παίρνουν και τα αφήνουν σε μια γωνιά του σπιτιού τους.

Τα ξύλα που χρησιμοποιείτε, πού τα βρίσκετε;

Λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζω δε μπορώ να πηγαίνω στο βουνό και να επιλέγω τα ξύλα μόνος μου. Τώρα μου τα φέρνουν άλλοι. Συνήθως δουλεύω με ξύλο οξιάς, έχει μεγαλύτερη αντοχή και μπορείς εύκολα να του δώσεις την μορφή που επιθυμείς.

Σχέδια κάνετε;

Παλιότερα ναι, έκανα και σχέδια, ανάλογα με τη δουλειά αυτού που το παρήγγειλε. Τώρα όχι, τώρα κάνω μόνο τα απαραίτητα. Ο κόσμος πια δεν νοιάζεται για την παράδοση, για τα παλιά αντικείμενα και τις τέχνες.

Εσείς, όμως, συνεχίζετε…

Μου αρέσει το εργαστήριο μου, περνάω ευχάριστα τις ώρες μου εδώ. Έχω την φωτιά στη μέση και δουλεύω το ξύλο. Όταν έχω κέφι μένω περισσότερο, αλλιώς πιάνω κουβέντα με τους περαστικούς.

Βγαίνετε ελάχιστα, δηλαδή, από εδώ…

Αυτό είναι το βασίλειό μου, ένα μικρό εργαστήρι. Λόγω της αναπηρίας των ποδιών μου, περιορίζω τις κινήσεις μου εδώ που με βρήκατε ή στην αυλή και στο πεζουλάκι του σπιτιού. Όσοι δεν είναι βιαστικοί, στέκονται και λένε καμιά κουβέντα μαζί μου.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.