Μαριαννα Γραμματικακη: «Η επαφη με τα αλογα εχει πολλαπλα οφελη στη διαμορφωση της προσωπικοτητας ενος ανθρωπου»

Η προπονήτρια Ιππασίας και ιδρύτρια της Ιππικής Ακαδημίας Κρήτης αναλύει τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό τα παιδιά και οι μεγάλοι να γνωρίσουν τον κόσμο των αλόγων

Η Μαριάννα Γραμματικάκη, ιδρύτρια της Ιππικής Ακαδημίας Κρήτης και προπονήτρια ιππασίας, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής» για τα οφέλη της ενασχόλησης του ανθρώπου με τα άλογα, την Θεραπευτική Ιππασία και την πορεία της ως προπονήτρια αθλητών και κυρίως ΑμεΑ αθλητών, ένας εκ των οποίων βρίσκεται ένα βήμα πριν τους Παραολυμπιακούς αγώνες το 2024 στο Παρίσι.

Ο λόγος στην ίδια λοιπόν.

ΠτΘ: Πώς προέκυψε η αγάπη για τα άλογα και τι είναι αυτό που σας προσφέρει;

Μ.Γ.: Στην Ελλάδα το άθλημα της Ιππασίας δεν είναι τόσο γνωστό, παρότι πολλοί έχουν άλογα και υπάρχει στην κουλτούρα μας. Δεν έχουμε όμως ακολουθήσει την εξέλιξη του αθλήματος. Προέρχομαι από μια οικογένεια που είναι κοντά στα άλογα γενιές τώρα.  Μεγάλωσα ανάμεσα στα άλογα και πορεύτηκα με αυτά και στην πορεία αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτά ως προπονήτρια Ιππασίας. Το 1979 οι γονείς μου ξεκίνησαν με τα άλογα με τη μορφή του ιπποτουρισμού και μεγάλωσα με αυτά. Στη συνέχεια σπούδασα στην Αγγλία, παίρνοντας πτυχίο πάνω στη διοίκηση ιππικών εγκαταστάσεων και επέστρεψα το 2005 για να ιδρύσω την Ιππική Ακαδημία Κρήτης και να διδάσκω στα παιδιά της Κρήτης τα Ολυμπιακά Αθλήματα, δηλαδή υπερπήδηση εμποδίων και δεξιοτεχνία. Μέσα από αυτό ασχολήθηκα με τα άτομα με αναπηρία και στην πορεία δημιούργησα το κομμάτι της παραϊππικής δεξιοτεχνίας, που είναι το Ολυμπιακό Άθλημα για τα άτομα με αναπηρία.

«Η καλοσύνη και η αγάπη που έχω πάρει από τα άλογα με εμπλουτίζει σαν άνθρωπο»

ΠτΘ: Σε επιστημονικό επίπεδο, ποια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σχέση μεταξύ αλόγου και ιππέα;

Μ.Γ.: Εμένα σε προσωπικό επίπεδο η ενασχόληση με τα άλογα με έχει βοηθήσει να βρίσκομαι στο παρόν. Η εποχή μας παρουσιάζει μία τεράστια διάσπαση. Σπάνια όταν κάνουμε κάτι είμαστε εκεί με όλη μας την ψυχή και το μυαλό. Δουλεύοντας με τα άλογα αφοσιώνομαι στο παρόν. Δουλεύοντας με τα παιδιά που είναι αυθόρμητα και ειλικρινή με έχει βοηθήσει να είμαι με όλη μου την ψυχή εκεί. Η καλοσύνη που παίρνεις και η αγάπη με έχει εμπλουτίσει σαν άνθρωπο. Είναι και από τα θεμελιώδη οφέλη της ενασχόλησης με τα άλογα και την ιππασία. Είναι μία σχέση που και δίνεις και παίρνεις και συνήθως παίρνεις. Είναι άθλημα με μεγάλη αλληλεπίδραση καθώς εμπλέκει ένα ακόμα έμβιων όν, που έχει νοημοσύνη και συναισθήματα.  Είναι ένα άθλημα που είναι τεχνικό, διαφοροποιείται από τα άλλα αθλήματα καθώς δεν έχει να κάνει με τη σωματική διάπλαση και τη μυϊκή δύναμη αλλά με την τεχνική. Η Ιππασία έχει να κάνει με τη σχέση που δημιουργείται μεταξύ ιππέα και αλόγου και για αυτό δεν παίζει ρόλο και η ηλικία ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ένα δίκαιο άθλημα με την έννοια πως δεν είναι κανείς πιο προικισμένος. Όταν αναπτύσσεις σχέση με το άλογο και δουλεύεις σωστά, τότε θα πετύχεις πράγματα.

ΠτΘ: Με δεδομένο πως το 2024 είναι Ολυμπιακή χρονιά, η ελληνική ιππασία θα έχει εκπροσώπηση μέσω της Ιόλης Μυτιληναίου. Παράλληλα ετοιμάζεται για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες ο Μιχάλης Καλαράκης. Ποια είναι τα συναισθήματα της προπόνησης μαζί τους και ποια τα όνειρα σας ως προς το κομμάτι αυτό;

Μ.Γ.: Ο Μιχάλης Καλαράκης είναι ένα από τα πολλά παιδιά που έχω στα προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας. Η θεραπευτική ιππασία είναι μία ομπρέλα κάτω από την οποία μπαίνουν πολλές ιδιαιτερότητες και βοηθά σε πολλά επίπεδα. Ο Μιχάλης έχει σπαστική τετραπληγία, δηλαδή ένα ποσοστό αναπηρίας γύρω στα 67% σε όλο το σώμα και έχει ιδιαιτερότητες στην κίνηση. Ο Μιχάλης εξελίχθηκε σε όλα τα προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας και προχώρησε στην αθλητική ιππασία στην παραϊππική δεξιοτεχνία. Τα προηγούμενα χρόνια είχα ακόμα μία αθλήτρια, την Δήμητρα- Ελένη Παντεχάκη από το ίδιο σχήμα θεραπευτικής ιππασίας και το 2023 τα παιδιά μου ξεκίνησαν την προσπάθεια να διεκδικήσουν την πρόκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Η Ελένη είχε έναν τραυματισμό και ο Μιχάλης ολοκλήρωσε όλα όσα απαιτούσε για να πάρει τα κριτήρια πρόκρισης. Πλέον περιμένουμε από την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή για το αν ο Μιχάλης έχει τις προδιαγραφές και τα στοιχεία για να πάει στο Παρίσι. Θα είναι ο πρώτος αθλητής μετά το 2004, όπως και η Ιόλη Μυτιληναίου είναι η πρώτη αθλήτρια που το καταφέρνει να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.  Στην Ιππασία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες πάει το ζεύγος. Για αυτό βραβεύεται και το άλογο και ο αθλητής. Είναι επιτυχία και των δύο.

«Η συναναστροφή με το άλογο έχει πάντα κάτι καλό να δώσει»

ΠτΘ: Ποιες επιδράσεις στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου μπορεί να φέρει η τακτική επαφή με τα άλογα;

Μ.Γ.: Η αγαπημένη μου φράση την οποία δανείζομαι από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ είναι η εξής: «Υπάρχει κάτι στο εξωτερικό του αλόγου που κάνει καλό στο εσωτερικό του ανθρώπου». Δεν έχει σημασία αν κάποιος θα κάνει ιππασία και μέχρι ποιο επίπεδο. Η συναναστροφή με το άλογο, ένα μάθημα, η γνωριμία, να το δεις από κοντά και να κάνεις μία βόλτα πάντα έχει κάτι καλό να δώσει και είναι μία εμπειρία που όλοι είναι καλό να ζήσουν. Αυτή είναι η σημασία. Η σχέση ανάμεσα σε ιππέα και άλογο είναι σχέση σεβασμού. Τα οφέλη είναι πολλά σε διάφορα επίπεδα. Σε νοητικό, γιατί πρέπει να βρεις καλύτερο τρόπο επικοινωνίας με το άλογο, σε συναισθηματικό, γιατί πρέπει να μάθεις να ελέγχεις τα συναισθήματα σου και να αποβάλεις το στρες της ημέρας και να ελέγχεις το θυμό σου, όταν δεν πάνε τα πράγματα καλά. Ο άνθρωπος και τα παιδιά αναπτύσσουν τρομερές ικανότητες μέσα από αυτήν την ενασχόληση. Γίνονται υπεύθυνοι, έχουν ενσυναίσθηση, αποκτούν αυτοπεποίθηση, γιατί κουμαντάρουν έναν ζώο 450-500 κιλών. Οπότε μόνο καλό κάνει η ενασχόληση με τα άλογα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.