Δυσκολο το μελλον για τους επαγγελματιες της Ροδοπης

Το πλήγμα στα εισοδήματα και την κατανάλωση από τα οικονομικά μέτρα αναμένεται να επιδράσει αρνητικά την αγορά και της Ροδόπης - Αρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας ΟΕΒΕΣ και Τμήματος Οικονομικών Επιστημών η έρευνα στις μικρές επιχειρήσεις της Ροδόπης

Πολύτιμα συμπεράσματα για το παρόν αλλά και το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη Ροδόπη περιέχει η έρευνα η οποία ζητήθηκε από την ΟΕΒΕΣ και πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017 υπό τον συντονισμό του καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Διονύση Χιόνη και υπεύθυνους έρευνας τον Δρ. Βασίλη Ζουμπουλίδη (επιστημονικός συνεργάτης Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ) και Σπυρίδωνα Μάρκου (υποψήφιος διδάκτωρ Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ).
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, που αποτελεί και την αρχή μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών της Ροδόπης και του τμήματος Οικονομικών του ΔΠΘ, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Ιουνίου στην αίθουσα της ΟΕΒΕΣ.
 
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι, παρότι προσκλήθηκαν, στην εκδήλωση δεν βρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε από τον πρώτο είτε από τον δεύτερο βαθμό, παρότι πιο θετικό ήταν πως στο χώρο βρέθηκαν εκπρόσωποι από τα κόμματα της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης (ο κ. Τάκης Χαρίτου και ο κ. Γιάννης Βεζυριαννίδης αντίστοιχα). 

Τα στοιχεία της έρευνας 

Το μέγεθος του δείγματος της έρευνας ήταν 300 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης με έδρα την Κομοτηνή και πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των ερωτηματολογίων. Στα γενικά συμπεράσματα της έρευνας, καταγράφεται πως η πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο έτος θα είναι φθίνουσα, με το μίγμα των συσταλτικών οικονομικών μέτρων να επιδρά αρνητικά στα εισοδήματα και την κατανάλωση.
 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 76,7% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα πωλούν τα προϊόντα τους σε ιδιώτες καταναλωτές, η αναμενόμενη περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων αναμένεται να πλήξει άμεσα τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και να αναστείλει τις όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες είχαν σχεδιαστεί.
 
Σχετικά με αυτές τις πρωτοβουλίες οι υπεύθυνοι της έρευνας επεσήμαναν πως η τάση αυτή ενισχύεται τόσο από τη μειωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση όσο και από την έλλειψη ροών από κέρδη, που οδηγεί σε ανεπάρκεια επενδυτικών κεφαλαίων. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ο κάθετος οδικός άξονας 75 της Εγνατίας Οδού Κομοτηνή-Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, δεν φαίνεται να επέδρασε τόσο αρνητικά όσο αναμενόταν, αναφορικά με τη φυγή καταναλωτών στη Βουλγαρία. 

Απαραίτητο να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας 

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο κ. Γιώργος Κουράσης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, που επισήμανε πως κάθε έρευνα που διεξάγεται σε τοπικό επίπεδο, από ένα επίσημο φορέα όπως το πανεπιστήμιο, αποκτά αξία αν μετά το πέρας της αξιοποιηθούν και αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της. Με αυτό τον τρόπο, ανέφερε, θα βοηθηθεί η τοπική κοινωνία και η επιχειρηματικότητα, ώστε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που ζει σήμερα και να τις ξεπεράσει.
 
Μέλημα του συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα, είναι να δώσει τα κατάλληλα εργαλεία στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ώστε να βγουν ανθεκτικότερες και θωρακισμένες με γνώσεις στο μέλλον που έρχεται, το οποίο ο κ. Κουράσης έκρινε πως είναι πολύ δυσκολότερο από αυτό που έχουμε περάσει. Και αυτό γιατί τα γενικότερα στοιχεία δείχνουν πως ανεβαίνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών των επιχειρήσεων, τη στιγμή που έχει ανέβει η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές, με μοιραίο αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες κλειστές και χρεοκοπημένες επιχειρήσεις. «Η πολιτεία έρχεται να δείξει ένα εχθρικό ουσιαστικά περιβάλλον, στο οποίο προσπαθούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στην χώρα μας» κατέληξε. 

Μπούσουλας για το δύσκολο μέλλον η μελέτη 

Σκοπός της ΟΕΒΕΣ, σημείωσε ο πρόεδρός της κ. Ανέστης Βαφειάδης, ήταν να αποτυπώσουν σε αυτή το οικονομικό κλίμα στη Ροδόπη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάνοντας τα απόμενα βήματα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και όσων θέλουν να συνδιαλέγουν με τις αρχές, είτε αυτές είναι η κεντρική είτε η τοπική αυτοδιοίκηση.
 

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως υπάρχει απαισιοδοξία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται έναντι του φάσματος του κλεισίματος, και αυτό ελπίζει ο κ. Βαφειάδης πως θα αποτελέσει ένα μοχλό για το μέλλον ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πιέσουν για την επιβίωσή τους. «Αν δεν υπάρχει μικρομεσαία επιχείρηση δεν υπάρχει τίποτα στον τόπο μας, γιατί μαζί με τον αγροτικό τομέα αποτελεί τον κύριο παράγοντα παραγωγής πλούτου» σημείωσε, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η συνεργασία με το πανεπιστήμιο θα συνεχιστεί, ελπίζοντας να διαμορφώσουν ένα οδικό χάρτη για την κοινωνία μας και τον τόπο μας. 

Από τη  θεωρία στην πράξη 

Ο κ. Χιόνης επισήμανε πως με τη μελέτη αυτή μετουσιώνεται σε πράξη η συνεργασία του πανεπιστημίου με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης μας, σε μια ακτινογραφία όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Κομοτηνής.
 
«Ακτινογραφούμε τα προβλήματά τους, τα καταγράφουμε, προτείνουμε πολιτικές, και καλούμε την πολιτεία να διαμορφώσει εργαλεία οικονομικής πολιτικής ώστε να εκλείψει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων και να μπορέσει να αυξηθεί ο τζίρος και η απασχόληση» σημείωσε ο ίδιος για να υπογραμμίσει πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ενώ τα μέτρα πολιτικής, για την ανάσχεση της κρίσης και της ύφεσης, θα πρέπει να ξεκινούν από αυτό το σημείο.
 
Αυτό που χρειάζεται, ανέφερε, είναι να γίνουν στοχευμένες δράσεις σύμφωνα με διαπιστώσεις που μπορούν να γίνουν, μιας και θέλουν μετρήσεις ερωτηματολόγια και συζητήσεις με τους φορείς που αποτελούν τα οικονομικά κύτταρα της κοινωνίας. 

Στενότερη σχέση ιδρυμάτων-κοινωνίας 

Στην προσπάθεια που γίνεται ώστε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να έχουν άμεση σχέση με τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης στάθηκε ο κ. Ζουμπουλίδης, ο οποίος τόνισε πως με αυτή την έρευνα προσπάθησαν να κάνουν μια διάγνωση της κατάστασης που επικρατεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, γιατί από μια σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση εξαρτάται η θεραπεία που θα εφαρμοστεί.
 

Μέχρι τώρα ο κάθε επαγγελματίας γνωρίζει ατομικά την κατάστασή που επικρατεί στην επιχείρησή του, με την κωδικοποίηση των απαντήσεων θα μπορέσουν να δουν τις απόψεις πολύ περισσότερων συναδέρφων τους για την κατάσταση που επικρατεί. 

Τα γενικά συμπεράσματα της μελέτης 

Ως γενικά συμπεράσματα της έρευνας μπορούμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
 
Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, περίπου 70%, λειτουργεί πάνω από 10 χρόνια και στις περισσότερες περιπτώσεις (περίπου 60%) υπό την ίδια διεύθυνση ή ανάλογα ιδιοκτησία.
 
Το 94,2% των ερωτηθέντων είναι κατά κύριο επάγγελμα βιοτέχνες/έμποροι, το 73,3% του δείγματος είναι ατομικές επιχειρήσεις, ενώ το 45,7% των επιχειρήσεων δεν απασχολεί προσωπικό.
 
To 59,9% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η κατάσταση της επιχείρησης τους το τελευταίο έτος επιδεινώθηκε, τo 44,7% των ερωτηθέντων προσδοκούν πως η κατάσταση της επιχείρησης τους το επόμενο έτος θα επιδεινωθεί, και οι προβλέψεις σχετικά με τον κύκλο εργασιών καταδεικνύουν ότι το 46,2% των ερωτηθέντων αναμένει πως θα υπάρξει μείωση. Επίσης το 48,3% των ερωτηθέντων αναμένουν πως θα υπάρξει μείωση των παραγγελιών/της ζήτησης προϊόντων ή/και υπηρεσιών τους, το 63,1% των συμμετεχόντων αναμένουν πως θα υπάρξει μείωση της ρευστότητας της επιχείρησης τους και το 42,1% των ερωτηθέντων αναμένει μείωση των επενδύσεων στην επιχείρηση τους.
 
Στη μελέτη το 37% απάντησε ότι οι τιμές των προϊόντων της επιχείρησής τους θα παραμείνουν αμετάβλητες, ενώ το 32,7% προτίθεται να τις μειώσει. Όσο για το ενδεχόμενο κλεισίματος της επιχείρησης τους το 22% των ερωτηθέντων εκτιμά πως είναι αρκετά πιθανό και το 19,7% πολύ πιθανό.
 
Σχετικά με τις θέσεις απασχόλησης στην επιχείρησή τους, το 49% δεν αναμένει καμία μεταβολή ενώ το 24,7% αναμένει μείωση. Το 63,7% των ερωτηθέντων απάντησε πως το προσωπικό της επιχείρησης τους κατά το τελευταίο έτος παρέμεινε αμετάβλητο, με το 53,3% να εκτιμά πως το προσωπικό της επιχείρησης τους κατά τους επόμενους μήνες θα παραμείνει αμετάβλητο, ενώ 16,3% ότι θα μειωθεί.
 
Το 40% των ερωτηθέντων δεν μείωσαν τις ώρες εργασίας του απασχολούμενου προσωπικού στην επιχείρησή τους κατά το τελευταίο έτος, ενώ 27,7% απάντησαν ότι τις μείωσαν. Σχετικά με τις αποδοχές των απασχολούμενων στην επιχείρησή τους το 44% απάντησαν ότι δεν τις μείωσαν, ενώ 15% απάντησαν ότι τις μείωσαν σε όλους τους απασχολούμενους. Το 55,7% των ερωτηθέντων απάντησαν πως δεν έχουν καθυστερήσει να καταβάλουν τις αποδοχές του προσωπικού τους, τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 11,7% δήλωσε πως έχει αναγκασθεί γι αυτό το χρονικό διάστημα να μην τις καταβάλει έγκαιρα.
 
Μάλιστα το 46,3% απάντησε πως δεν σκοπεύει το επόμενο χρονικό διάστημα να κάνει μειώσεις στις αποδοχές του προσωπικού του, ενώ το 9,3% σκοπεύει να κάνει περικοπές σε όλους. Το 51,7% δεν απασχολεί προσωπικό με μερική απασχόληση ενώ το 10,3% χρησιμοποιεί αποκλειστικά αυτή τη μορφή απασχόλησης. Επίσης το 13,7% απάντησε ότι απασχόλησε άνεργο με επιδότηση ΟΑΕΔ, 7,3% με προγράμματα μαθητείας, ενώ 34,7% δεν χρησιμοποίησε καμία επιδοτούμενη μορφή απασχόλησης.
 
Σχετικά με την επίδραση στην επιχείρηση τους της λειτουργίας του κάθετου οδικού άξονα 75 της Εγνατίας Οδού Κομοτηνή-Νυμφαία-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, 58% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν επέδρασε καθόλου, ενώ το 24,2% πως επέδρασε αρνητικά.
 
Οι σχέσεις/επαφές τους με φορείς της δημοτικής ή/και περιφερειακής αυτοδιοίκησης 35% των ερωτηθέντων τις κρίνει ως μέτριες, ενώ 11,7% ως άσχημες και το 87,7% απαντά ότι γνωρίζει την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών  Σωματείων Νομού Ροδόπης (ΟΕΒΕΣ).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.