Δυναμικη πρωτη για τον πρυτανη Γιαννη Σχινα

Ρηξικέλευθη πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Νευρολογικής Αποκατάστασης Νέων στους κόλπους του ΔΠΘ κατέθεσε χθες ο νέος πρύτανης κ. Ιωάννης Σχινάς, παρουσιάζοντας σε μια πρώτη φάση τις πρωτοβουλίες που προτίθενται να αναπτύξουν. Μοιράστηκε επίσης το όραμά τους για δημιουργία Αρσακείου Κομοτηνής ως πειραματικό σχολείο του ΔΠΘ και ενεργοποίησε το όραμα για τη σύσταση του ελληνικού Κέντρου Χάους και Πολυπλοκότητας. Παρόντες ήταν οι τρεις αντιπρυτάνεις του νέου σχήματος, ο κ. Τσαλίδης απουσίαζε για επαγγελματικούς λόγους, ενώ ο κ. Χαραλαμπάκης βρισκόταν στο γραφείο του. Η επίσημη παράδοση θα γίνει τον Οκτώβριο.

Το νέο πρυτανικό σχήμα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης είχε χθες το πρωί την πρώτη του επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, αναλαμβάνοντας επί της ουσίας καθήκοντα αν και η τελετή της παράδοσης θα γίνει τον Οκτώβριο. Ο πρύτανης, κ. Ιωάννης Σχινάς, έχοντας στο πλάι του τους νέους του συνεργάτες, τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και μέχρι πρότινος πρύτανη, κ. Κωνσταντίνο Σιμόπουλο, τον αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κ. Θανάση Καραμπίνη και τον αντιπρύτανη Φοιτητικών Θεμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου, διαβεβαίωσε ότι η παρουσία του Κ. Σιμόπουλου εξασφαλίζει συμβολικά και ουσιαστικά τη συνέχεια στο ακαδημαϊκό έργο. «Όσοι ζήσαμε την οικοδόμηση του ΔΠΘ θα ήταν αδύνατο να φανταστούμε τη σημερινή του εξέλιξη. Ξεπερνά και τις πιο υπερφίαλες φιλοδοξίες που θα μπορούσαμε να έχουμε. Σήμερα, το Δημοκρίτειο είναι ένα πανεπιστήμιο ραγδαία αναπτυσσόμενο με 18 τμήματα και 15.500 φοιτητές, το τρίτο πανελλαδικά σε μέγεθος και σε ακαδημαϊκή απόδοση. Αυτό οφείλεται στην προηγούμενη εξαετία και στο απερχόμενο πρυτανικό σχήμα με πρύτανη τον Κωνσταντίνο Σιμόπουλο και αντιπρυτάνεις τον Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη και τον Φίλιππο Τσαλίδη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το ΔΠΘ τούς οφείλει τη σφυρηλάτηση της ψυχικής συνοχής αυτού του πανεπιστημίου μέσα από ανθρώπινες σχέσεις».

Ο κ. Σχινάς, αναφορικά με τα 29 χρόνια παρουσίας του ΔΠΘ, αξιολόγησε ότι το πείραμα της Θράκης πέτυχε, ερμηνεύοντας ως «τη δημιουργία πανεπιστημίου σε μια εκτεταμένη ακριτική περιοχή χωρία αντίστοιχη παράδοση». Εξέφρασε τους φόβους του για τον εκφυλισμό του πανεπιστημίου σε πανελλαδικό επίπεδο και στη μετατροπή του από ακαδημαϊκό θεσμό σε περιφερειακό αναπτυξιακό. «Μπορεί να ικανοποιεί τους επιτηδευματίες και τους εργολάβους ακινήτων αλλά δεν είναι αυτός ο ρόλος του πανεπιστημίου». Ο πρύτανης του ΔΠΘ έκανε λόγο για ένα εθνικά κι ευρωπαϊκά ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο, που όμως «αναπτύσσεται σε δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον». Αύτη ήταν και η πρώτη αιχμή οικονομικής υφής. «Η παραγωγή και η μετάδοση επιστημονικής γνώσης προϋποθέτει οικονομικούς πόρους. Είναι ένα από τα βαρίδια που δυσκολεύουν την περαιτέρω ανοδική του πορεία. Η χώρα μας έχει το μικρότερο ποσοστό ΑΕΠ για την παιδεία και το συντριπτικά μικρότερο για την έρευνα».

Στους στόχους του νέου σχήματος καταγράφεται η «εσωτερική ανάπτυξη και βελτίωση των υπαρχόντων τμημάτων, η εμπέδωση της φυσιογνωμίας και η μεγιστοποίηση της απόδοσής τους, καθώς και η ανέγερση της φυσιογνωμίας των νέων.

Εμμένοντας στην ακαδημαϊκή φυσιογνωμία του πανεπιστημίου, τόνισε για το Δημοκρίτειο ότι προσδιορίζεται από συγκεκριμένες γεωγραφικές συντεταγμένες. Ανήκει στην Ευρώπη, βρίσκεται στη Θράκη –δεν είναι τόσο φτωχιά όσο στο παρελθόν- και τοποθετείται μεταξύ Αιγαίου και Ευξείνου. «Καθώς διευρύνεται η ΕΕ διευρύνονται τα καθήκοντα του ΔΠΘ.

Φιλοδοξίες – όνειρα

Ένας ακαδημαϊκός θεσμός παραμένει στάσιμος αν δεν εμπλουτίζεται από ιδέες και οράματα κι εκεί πάνω ο κ. Σχινάς παρουσίασε τα 4 όνειρά τους. Ως πρώτο κατέθεσε τη διάσπαση του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας σε Ιστορικό και Αρχαιολογικό Ανθρωπολογικό. Δίνοντας έμφαση στην κατεύθυνση αρχαιολογία έκανε λόγο για έλλειμμα αυτογνωσίας της Θράκης σε αρχαιολογικό επίπεδο, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από ένα παρόμοια τμήμα.

Ο νέος πρύτανης προχώρησε σε μια τολμηρή και άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση, πανελλαδικού ενδιαφέροντος, που έρχεται να ξεπεράσει το ελληνικό, ιδιωτικό ιατρικό κατεστημένο. Επιδιώκουν να προχωρήσουν στη δημιουργία Κέντρου Νευρολογικής Αποκατάστασης Νέων, για να επιλυθεί το πρόβλημα εκατοντάδων ελλήνων που αναγκάζονται μετά από σοβαρά τροχαία ατυχήματα να κάνουν αποκατάσταση στο εξωτερικό. «Η Ελλάδα έχει θλιβερά πρωτεία στην Ευρώπη, σε βαριά τραυματίες. Η ευθύνη του ιατρικού κόσμου είναι πελώρια. Το Δημοκρίτειο έχει ιδεώδεις αντικειμενικές συνθήκες για τη δημιουργία ενός κέντρου εθνικής εμβέλειας, διότι διαθέτει μεγάλη και αξιόλογη ιατρική σχολή, νοσοκομειακή υποδομή και αναπτυγμένο ΤΕΦΑΑ, όπως και Παιδαγωγική Σχολή με δύο τμήματα. Άρα διαθέτει το χώρο, την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό».

Το τρίτο όνειρο φέρει το όνομα «Αρσάκειος Κομοτηνής» -ως πειραματικό σχολείο του ΔΠΘ- μετά από αυτές της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Πάτρας και των Τιράνων.

Σημειώνοντας τη σαφή καθυστέρηση της Ελλάδας στην έρευνα εφηρμοσμένων μαθηματικών και τις τρεις μεγάλες εξελίξεις στις θετικές επιστήμες τον 20ο αιώνα –κβαντική θεωρία, θεωρία σχετικότητας, θεωρία του χάους- κατέθεσε τη φιλοδοξία τους να δημιουργηθεί το πρώτο ελληνικό Κέντρο Χάους και Πολυπλοκότητας, με 5 ερευνητικά ινστιτούτα. «Σε πρώτη φάση ένα με αντικείμενο τη Φυσική και έδρα την Πολυτεχνική της Ξάνθης και ένα Μοριακής Βιολογίας στην Αλεξανδρούπολη».

Ο κ. Σιμόπουλος επεσήμανε, με την ιδιότητα και του απερχόμενου πρύτανη, ότι η συνάντηση δεν είναι απολογιστική και δεν πρόκειται για προγραμματικές δηλώσεις. Στάθηκε στην πρόταση για δημιουργία κέντρου αποκατάστασης, σχολιάζοντας και συμφωνώντας με τον κ. Σχινά ότι «είναι ντροπή να στέλνονται ασθενείς στα κέντρα της Γαλλίας και της Γερμανίας».

Ο κ. Καραμπίνης έδωσε έμφαση στην εξωστρέφεια του πανεπιστημίου και στις διαρκείς διεκδικήσεις που οφείλουν. Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου μίλησε για σύνδεση με την τοπική κοινωνία και αρωγή σε ηθικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, σε μια δύσκολη καμπή που περνά το πανεπιστήμιο. Έκανε μια αναφορά στο ερευνητικό ινστιτούτο CEDIMES, το οποίο προωθεί με την ιδιότητα και του προέδρου στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης.

Ο κ. Σχινάς κατέθεσε και το κτιριακό πρόβλημα του πανεπιστημίου Θράκης, δεδομένου ότι τα Τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης και Φιλολογίας δεν έχουν κατάλληλη στέγη.

Η κατανομή των αρμοδιοτήτων στους νέους αντιπρυτάνεις θα γίνει στο πρώτο πρυτανικό συμβούλιο και τα όσα παραπάνω αναφέρονται είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ΠτΘ, τις οποίες ο κ. Σχινάς δεν επιβεβαίωσε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.