Δομη Προωθησης Γυναικειας Απασχολησης και Επιχειρηματικοτητας

Με σκοπό την υποστήριξη του γυναικείου πληθυσμού της περιοχής μας λειτουργεί στην Κομοτηνή η Δομή Προώθησης Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας των Γυναικών. Τους στόχους της Δομής, τις υπηρεσίες που προσφέρει και τις δράσεις που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων η σύμβουλος της Δομής κ. Χρυσάνθη Ζερβουλάκη.

Στα πλαίσια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal και συγκεκριμένα του προγράμματος Dioni II λειτουργεί στην Κομοτηνή Δομή Προώθησης Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας των Γυναικών στην κοινωνική οικονομία. Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση ατού του προγράμματος έχει οριστεί η Ένωση Γυναικείων Πολιτιστικών Συλλόγων Ροδόπης με πρόεδρο την κ. Χρύσα Παπαδοπούλου. «Η κοινωνική οικονομία είναι οτιδήποτε παράγεται έξω από τον ιδιωτικό, αλλά και τον κρατικό τομέα, δηλαδή υπηρεσίες και προϊόντα που παράγονται από συνεταιρισμούς, από συλλόγους, από άτομα με ειδικές ανάγκες, βιολογικά προϊόντα που έχουν στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας, να προστατέψουν το περιβάλλον, αλλά και να προωθήσουν και την πολιτιστική ανάπτυξη», ανέφερε κατά την σχετική ενημέρωσή προς τους δημοσιογράφους η σύμβουλος της Δομής κ. Χρυσάνθη Ζερβουλάκη, τονίζοντας ότι σ’ αυτά τα πλαίσια κινείται το πρόγραμμα Equal, το οποίο απευθύνεται σε πέντε περιφέρειες της Ελλάδας, όπως είναι η Θράκη (Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή), η Θεσσαλία, τα Επτάνησα, η Ήπειρος και η Αττική.

Αναφερόμενη στους στόχους του προγράμματος που αναφέρεται κυρίως σε γυναίκες απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών, μεταξύ των οποίων και η Θράκη, η κ. Ζερβουλάκη σημείωσε ότι «ο στόχος αυτής της Δομής είναι να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξεφύγουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό, να τις βγάλουμε από την ανεργία και να τις δώσουμε κίνητρα να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητα».

Επίσης, η Δομή αποσκοπεί στην παραγωγή προϊόντων στην κοινωνική οικονομία και υπηρεσιών, όπως είναι για παράδειγμα, η φύλαξη μικρών παιδιών ή η φροντίδα ηλικιωμένων ή η παραγωγή βιολογικών προϊόντων κάτι που θα μπορούσε να κάνει ένας συνεταιρισμός ή ένας σύλλογος γυναικών. Ένας άλλος στόχος έχει να κάνει με τη δημιουργία μηχανισμών, οι οποίοι θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια επιχειρηματικότητας γυναικών. «Τέτοιοι μηχανισμοί είναι η Δομή, καθώς και Trade Houses που δημιουργούνται, δηλαδή πολυδύναμα κέντρα προώθησης αυτών των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει η κοινωνική οικονομία, τα δίκτυα, η μικροπίστωση (δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους), η οποία γίνεται ειδικά για γυναίκες επιχειρηματίες και η οποία ήδη λειτουργεί στην Τράπεζα Ιωαννίνων».

Η ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας γύρω απ’ αυτές τις γυναικείες επιχειρήσεις και η προώθησή τους είναι ένας άλλος στόχος του εν λόγω προγράμματος.

Για τη λειτουργία της Δομής, αλλά και για τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα έκανε λόγο κατά την παρουσίαση του προγράμματος η κ. Ζερβουλάκη. «Μέχρι τώρα είχα συνάντηση με 78 γυναίκες, εκ των οποίων οι 69 είναι άνεργες. Υπάρχουν 8 γυναίκες, οι οποίες έχουν εργασία και ψάχνουν για κάτι καλύτερο. Έχουμε 2 γυναίκες, οι οποίες ενδιαφέρονται να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα και επίσης υπάρχουν 1-2 σύλλογοι που σκέφτονται να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς. Απ’ αυτές τις 69 γυναίκες οι 9 ήδη έχουν βρει εργασία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά απασχολούνται και με συμβάσεις στο δημόσιο». Η κ. Ζερβουλάκη βοηθάει τις γυναίκες μέσα από την καταγραφή των δεξιοτήτων τους, του επιπέδου της μόρφωσής τους, των προτιμήσεών τους, αλλά και της διερεύνησης της αγοράς κάνοντας έτσι μια συμβουλευτική αναζήτησης εργασίας. Επίσης, έχει επαφή με επιχειρήσεις της περιοχής μας, τις οποίες ενημερώνει για τη Δομή ώστε αυτές να ενημερώνουν αντίστοιχα για κενές θέσεις εργασίας που μπορούν να καλύψουν οι γυναίκες. «Επίσης, ένας από τους στόχους μας είναι και η εμψύχωση των γυναικών με τις συζητήσεις που κάνουμε μαζί τους ώστε να τις ενθαρρύνουμε να βγουν από το σπίτι, να ψάξουν για εργασία, να τις δείξουμε πως γράφεται ένα βιογραφικό σημείωμα, πώς να δώσουν μια συνέντευξη με έναν πιθανό εργοδότη τους και επίσης κάνουμε συμβουλευτική επιχειρηματική με την έναρξη επιχειρήσεων, αλλά και βασικό Business Plan.

“Αυτή τη στιγμή θα τρέξει ένα σεμινάριο για βιολογικά προϊόντα, για βιολογική παραγωγή κάτι που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα των γυναικών σ’ αυτά τα προϊόντα», ανέφερε η κ. Ζερβουλάκη, ενώ τόνισε πως ήδη ξεκίνησαν στη Ροδόπη 4 δίκτυα: Δίκτυο αγοραστών, Δίκτυο πωλητών, Δίκτυο εθελοντών και Δίκτυο ΤΣΑΑ (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και Αλληλεγγύης), με τα οποία γίνεται προσπάθεια καταγραφής των γυναικείων επιχειρήσεων, κυρίως, κοινωνικού τομέα που υπάρχουν ήδη στην περιοχή μας. «Έχω καταγράψει μόνο τρεις επιχειρήσεις, εκ των οποίων η μια ασχολείται με παραδοσιακά ζυμαρικά προϊόντα με την κ. Καζάκου, η άλλη με τα παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα με την κ. Τζελεπίδου, επίσης και το Vita Nature που πουλάει βιολογικά προϊόντα».

Τέλος, η κ. Ζερβουλάκη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Νομάρχη Ροδόπης κ. Γιαννακίδη για την υποστήριξή του και την προσφορά του γραφείου για τις ανάγκες της Δομής, ενώ αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχαν με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Βαβατσικλή και κάποιους συλλόγους και επιχειρήσεις της πόλης μας που είναι πρόθυμοι να τα προωθήσουν αυτή την προσπάθεια.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη σύμβουλο της Δομής κ. Χρυσάνθη Ζερβουλάκη στη Νομαρχία Ροδόπης, γραφείο 102, στη Διεύθυνση Προγραμματισμού, τηλ. 25310 24422.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.