Διοργανωθηκε η 4η Πανθρακικη Οδοντιατρικη Συνοδος

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ξενοδόχειο «Arcadia» η 4η Πανθρακική Οδοντιατρική Συνοδός από τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Θράκης με κύριο θέμα την «Ενδοδοντία» και την την κλινική προσέγγιση σύνθετων ενδοδοντικών περιστατικών. Τις απόψεις τους περί του θέματος παρέθεσαν ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης, ο καθηγητής ενδοδοντίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Θεόδωρος Λαμπριανίδης και ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Ροδόπης Βασίλης Τσανίδης.

Το θέμα εισήγαγε ο κ. Κατσίκης ο οποίος εξήρε την πρόοδο της οδοντιατρικής στην Ελλάδα σήμερα: «Ήθελα να αναφερθώ γενικότερα από πλευράς ομοσπονδίας στο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών οδοντιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα το οποίο είναι αρκετά υψηλό κατά γενική ομολογία και αποδεδειγμένα στην Ευρώπη και αυτό οφείλεται στην πολύ καλή προπτυχιακή εκπαίδευση των Ελλήνων φοιτητών και στη συνέχιση μετά των εκδηλώσεων σαν τη σημερινή των συλλόγων οι οποίες αφορούν στη συνεχή δια βίου εκπαίδευση η οποία έρχεται τώρα με την Κοινότητα να επιβληθεί σε όλες της φάσεις της εκπαίδευσης και των εργασιών και των επαγγελμάτων. Εμείς σαν Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία είχαμε πρωτοτυπήσει, είχαμε ξεκινήσει πριν από 15 χρόνια με δικά μας έξοδα, με δική μας οικοδομή. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο σήμερα γίνεται από την Πανθρακική Σύνοδο μία παρά πολύ καλή ημερίδα η οποία αναφέρεται στη διατήρηση των απονευρωμένων δοντιών, τα οποία μέχρι πρότινος είχαν ορισμένη ημερομηνία λήξεως, τώρα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε δια βίου περισσότερο με τις καινούργιες τεχνικές.

Ένα κομμάτι είναι αυτό της σημερινής και ακόμα ένα είναι το θέμα των εμφυτευμάτων που πλέον αρχίζουν και μπαίνουν στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη και ως εκ τούτου ο οδοντίατρος πρέπει να είναι ενημερωμένος και όσον αφορά στο επιστημονικό του μέρος και όσον αφορά στη δεοντολογία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στον οδοντιατρικό χώρο και διέπεται από δικούς του όρους, κανόνες και αρχές τις οποίες θα αναπτύξουμε σήμερα εδώ με τους συναδέλφους, δύο θέματα τα οποία είναι ζωτικά, σημαντικά για τον Έλληνα οδοντίατρο και από την πλευρά της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας θέλω να συγχαρώ του τρεις προέδρους των συλλόγων της Πανθρακικής οι οποίοι πάρα πολύ καλά έχουν χειριστεί αυτό το θέμα έχουν και από πλευράς ομιλητών αλλά και από πλευρά οργάνωσης, πρόκειται για ένα τέλειο συνέδριο και πάνω σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνικής Οδοντιατρική Ομοσπονδία προσπαθεί να αναβαθμίσει την οδοντιατρική στη χώρα μας».

Έπειτα τον λόγο πήρε ο κ. Λαμπριανίδης ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της ενδοδοντικής θεραπείας: «Η ομιλία σήμερα αφορά στην αντιμετώπιση απλών αλλά και σύνθετων ενδοδοντικών περιστατικών. Η ενδοδοντική θεραπεία είναι μια πράξη η οποία είναι καθημερινή σε όλα τα οδοντιατρεία, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και η οποία είναι εκείνη που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δοντιού μέσα στον φραγμό εξασφαλίζοντας υγεία στο δόντι το οποίο θεραπεύεται και επειδή υπάρχουν διάφορες εξελίξεις στον χώρο αυτόν και επειδή είναι ένα θέμα το οποίο έχει πάρα πολλά περιστατικά που μπορεί να φαίνονται όμοια μεταξύ τους, εν τούτοις έχουνε σημαντικές διαφορές όλο το πλαίσιο της σημερινής ομιλίας θα αφορά στην αντιμετώπιση αυτών των απλών αλλά και λίγων πιο σύνθετών περιστατικών».

Τέλος, ο κ. Τσανίδης τόνισε τα πλεονεκτήματα της πρόληψης για τη σωστή υγεία των δοντιών: «Με μεγάλη μας χαρά σαν τοπικός σύλλογος φιλοξενούμε στην πόλη της Κομοτηνής την 4η Πανθρακική Οδοντιατρική Σύνοδο που είναι η συνεργασία των οδοντιατρικών συλλόγων της Θράκης η οποία πλέον έχει γίνει θεσμός στην περιοχή. Αναλύουμε δύο θέματα τα οποία είναι μεγάλου ενδιαφέροντος τόσο για τους οδοντιάτρους όσο και για την κοινή γνώμη. Όσον αφορά στους οδοντιάτρους υπό την άποψη ότι θα ασχοληθούμε με αυτό που λέμε «ενδοδοντική θεραπεία» δηλαδή αυτό που ο απλός ο κόσμος λέει «απονεύρωση». Φροντίζουμε να δούμε πως σώζουμε το δόντι και αυτή πρέπει να είναι η λογική και των οδοντιάτρων αλλά και του απλού κόσμου δηλαδή να σώζει το δόντι και όχι να το βγάλει και μετά να αναγκαστεί να κάνει μια προσθετική δουλειά είτε εμφύτευμα είναι αυτό είτε γέφυρα. Η ομάδα του κ. Λαμπριανίδη που είναι τακτικός καθηγητής της ενδοδοντίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης είναι μια από τις πιο εξαίρετες επιστημονικές ομάδες στον χώρο μας στην Ελλάδα, ο οποίος θα αναλύσει το θέμα αυτό και επίσης θα ασχοληθούμε και με αυτό που λέγεται δεοντολογία των εμφυτευμάτων, ιατρονομικοί παράμετροι από την άποψη ότι πλέον είναι πολύ στη μόδα τα εμφυτεύματα και αρχίζουν να απασχολούν τον κόσμο τον οδοντιατρικό. Σε ποιες περιπτώσεις είναι δεοντολογικά και ηθικά επιβεβλημένα να αναπληρώνουμε τα δόντια και να κοιτάζουμε να τα σώσουμε. Η εν γένει τεχνολογία πλέον στη οδοντιατρική προχωρεί με ταχείς ρυθμούς, οι οδοντίατροι πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτό, οπότε φαντάζεστε ότι δεν μπορεί κανείς να έχει πάρει το πτυχίο πριν από 20 χρόνια και να μείνει μόνο με εκείνες τις γνώσεις, αλλά συνεχώς να τις ανανεώνει και αυτό είναι προς όφελος και δικό του και του ιατρείου του αλλά κυρίως του κόσμου που προσέρχεται σε αυτόν».

Ουζγκιούρ Μεμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.