Δημιουργια Μουσειου Καπνου διεθνους εμβελειας

Μέλημα της Νομαρχίας Ξάνθης -που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία- είναι η δημιουργία Μουσείου Καπνού στην Ξάνθη, με στόχο την διάσωση και μετέπειτα διάδοση στις επόμενες γενιές της ιστορικής διαδρομής του καπνού, που αποτελεί σήμερα παράδοση και πολιτισμό.

Στους χώρους μιας Καπναποθήκης, συνολικής επιφάνειας 1800 τ.μ. -που βρίσκεται απέναντι από το Κλειστό Γυμναστήριο Ξάνθης- θα φιλοξενηθεί το λεγόμενο Μουσείο Καπνού που αναμένεται να είναι διεθνούς εμβέλειας, όπως φιλοδοξεί η Νομαρχία Ξάνθης.

Μέσα στο χώρο του Μουσείου θα υπάρχει και χώρος εκδηλώσεων, όπως επίσης και χώρος άλλων πολυθεματικών εκθέσεων, σε μια προσπάθεια της Νομαρχίας να προσφέρει στους κατοίκους της, αλλά και σ’ όλους τους Θρακιώτες ένα καλό Μουσείο Καπνού.

Για αυτή την αξιόλογη πρωτοβουλία της Νομαρχίας μίλησε στον ΠτΘ ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην παραγωγή και το εμπόριο καπνών ανατολικού τύπου, που επισφράγισε για αιώνες την πορεία της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης Θράκης. «Η περιοχή της Ξάνθης και η Θράκη ήταν το επίκεντρο για κάποιους αιώνες της παραγωγής των καπνών ανατολικού τύπου, αλλά και της εμπορίας του καπνού. Η Ξάνθη αναπτύχθηκε και είχε τη συγκεκριμένη πορεία τους τελευταίους αιώνες, με τα αρχοντικά της, τις καπναποθήκες, την Παλιά Πόλη, τη δομή των κατοικιών στην ορεινή και στην πεδινή περιοχή, και όλα αυτά είναι συναρτημένα με το εμπόριο και την παραγωγή του καπνού.

Περνάμε μια περίοδο που ο καπνός δοκιμάζεται, οι παραδοσιακοί τρόποι καλλιέργειας χάνονται και, ταυτόχρονα, όλη αυτή η ιστορική διαδρομή του καπνού, που συνδέεται με τον άνθρωπο, αποτελεί μια παράδοση κι έναν πολιτισμό. Θεωρήσαμε υποχρέωση αυτό το προϊόν και την πρόοδο που έφερε στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, τα κοινωνικά γενικότερα αποτελέσματα, να τα διασώσουμε μέσα από έναν μουσειακό χώρο για να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, και θεωρούμε ότι αυτό το χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο για να γίνει αυτή η ενέργεια».


Στους χώρους μιας Καπναποθήκης θα φιλοξενηθεί το λεγόμενο Μουσείο Καπνού που αναμένεται να είναι διεθνούς εμβέλειας, όπως φιλοδοξεί η Νομαρχία Ξάνθης. «Μια καπναποθήκη η οποία είχε καεί -γεγονός που μας καθυστέρησε- συνολικής επιφάνειας 1800 τ.μ., που βρίσκεται απέναντι στο Κλειστό Γυμναστήριο Ξάνθης, την αποκαταστήσαμε πλήρως και σήμερα είναι έτοιμη να δεχθεί το Μουσείο Καπνού και, συγκεκριμένα, το Διεθνές Μουσείο γιατί οι απαιτήσεις μας είναι πολύ υψηλές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νομαρχία Ξάνθης προχώρησε στην ανάθεση -μετά από έναν μεγάλο πανελλήνιο διαγωνισμό- της εκπόνησης της μουσειολογικής μελέτης σε μια ομάδα εκλεκτών επιστημόνων απ’ όλη τη χώρα. Όπως εξήγησε ο κ. Παυλίδης, αυτή η μουσειολογική μελέτη «θα είναι σύγχρονη, θα λαμβάνει υπόψιν την ιστορική διαδρομή της κάθε φάσης του προϊόντος και, ταυτόχρονα, θα ενσωματώνει και την τοπική ιστορία των τελευταίων χρόνων, η οποία είναι στενά συναρτημένη με την πορεία του καπνού».

Ήδη συγκεντρώνονται εκθέματα, τα εκθέματα προέρχονται από διάφορες κατευθύνσεις. «Είναι από το επίπεδο της γεωργικής παραγωγής, της πρώτης καπνοβιομηχανικής μεταποίησης που γίνεται, και στη συνέχεια της τσιγαροβιομηχανίας» ανέφερε ο κ. Παυλίδης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους της Ροδόπης, καθώς και προς όλους τους Θρακιώτες να συνεισφέρουν σ’ αυτό με εκθέματα γιατί έτσι «θα διασωθούν για πολλούς αιώνες στο μέλλον και θα αποτελέσουν ένα μέρος της ιστορίας μας».

Μέσα στο χώρο του Μουσείου θα υπάρχει και χώρος εκδηλώσεων, όπως επίσης και χώρος άλλων πολυθεματικών εκθέσεων, σε μια προσπάθεια της Νομαρχίας Ξάνθης να προσφέρει στους κατοίκους της, αλλά και σ’ όλους τους Θρακιώτες ένα καλό Μουσείο Καπνού.

Γύρω από τον καπνό υπάρχει πολιτισμός και σε άλλα επίπεδα, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη. «Υπήρχε η διαφήμιση, τέχνη άλλης μορφής, υπήρχε η αρχιτεκτονική που συνόδευε τον καπνό στις καπναποθήκες, στα αρχοντικά των καπνοβιομηχάνων, σε πολλά γενικά επίπεδα. Υπήρχαν τα είδη καπνιστού που αποτελούν μια τεράστια γκάμα. Υπήρχε μια ολόκληρη τέχνη γύρω από το πακέτο. Να σκεφθείτε ότι παλιότερα ήταν μεταλλικά και τα σταχτοδοχεία, για να φανταστείτε πόσο εξέλιξη και ιστορία συνυφαίνεται με τον καπνό».

Κλείνοντας, ο νομάρχης Ξάνθης τόνισε ότι η Νομαρχία είναι ανοιχτή για συνεργασία με όλους τους φορείς της Θράκης, προκειμένου αυτή να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο έργο, που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. «Μέχρι τώρα, συνεργάζονται όλοι οι τοπικοί φορείς, αλλά ζητάμε και τη συνεργασία όλων των φορέων της Θράκης».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.