Διευρυμενη συζητηση για το Κτηματολογιο

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης ημερίδα με θέμα το Κτηματολόγιο, μετά από θετική ανταπόκριση που έτυχε η πρόταση τους προς την Κτηματολόγιο ΑΕ. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παπανικολάου βρέθηκαν για να ενημερώσουν όλους τους εμπλεκόμενους στελέχη της Κτηματολόγιο ΑΕ. Αφορμή για την πρωτοβουλία στάθηκε το γεγονός ότι από τις 11 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς τα στοιχεία του Κτηματολογίου, όπως έχουν επεξεργαστεί από την Κτηματολόγιο ΑΕ, για το δήμο Κομοτηνής θα βρίσκονται πλέον στο Υποθηκοφυλακείο Κομοτηνής, το οποίο λειτουργεί ήδη ως Κτηματολογικό Γραφείο για τον Αίγειρο και τη Μέση.

Η. Χατζηνέστωρος: «Το Κτηματολόγιο είναι το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ηρακλής Χατζηνέστωρος εξήγησε ότι επί τη ευκαιρία του «παγώματος» της τράπεζας πληροφοριών του Κτηματολογίου που υπάρχει ήδη στην περιοχή αποφάσισαν να διοργανώσουν μια ενημερωτική εκδήλωση η οποία απευθύνεται σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς και όλους όσους εμπλέκονται με το θέμα. «Μας ενδιαφέρει να υπάρξει ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε και σε ποιο θα βρεθούμε από τις 11 Ιανουαρίου 2008 όπου θα παγώσει η τράπεζα πληροφοριών και τα στοιχεία του Κτηματολογίου θα μεταφερθούν στο Υποθηκοφυλακείο Κομοτηνής όπου θα λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο».

Ο κ. Χατζηνέστωρος θέλησε να τονίσει ότι το έργο του Κτηματολογίου είναι το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στη χώρα, λέγοντας ότι «αποτελεί την πιο πλούσια, σύγχρονη, οργανωμένη και αξιόπιστη βάση πληροφοριών για τα ιδιοκτησιακά δεδομένα στη χώρα μας που μπορεί ν’ αξιοποιηθεί για μεγάλο βαθμό δράσεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα». Μετέφερε ότι με τον πλούτο πληροφοριών που παρέχει μπορεί να συμβάλλει στην πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης. Το χαρακτήρισε «εργαλείο για την καταγραφή όλων των περιουσιακών δεδομένων και των τίτλων ιδιοκτησίας των Ελλήνων πολιτών, του ελληνικού δημοσίου, των νομικών προσώπων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη σχεδιασμένη άσκηση πολιτικής γης».

Πλεονεκτήματα

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηνέστωρος παρουσίασε κάποια από τα πλεονεκτήματα που θα δώσει το Κτηματολόγιο στον πολίτη και το κράτος με την ολοκλήρωσή του. «Ασφάλεια στις συναλλαγές, κατοχύρωση με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου της περιουσίας του πολίτη, καταγραφή με την απαιτούμενη για το Κτηματολόγιο ακρίβεια των ορίων των ιδιοκτησιών, γνώση που έχει αρχίσει να χάνεται, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.

Θα έχουμε μείωση των δικαστικών διενέξεων για τα θέματα της γης, μείωση του χρόνου μεταβιβάσεων ακινήτων καθώς και άλλα οφέλη.

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο κι έμμεσα για τον πολίτη είναι η ανάδειξη και κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας, ο εκσυγχρονισμός του κράτους και των υπηρεσιών, η ύπαρξη ενός σημαντικού εργαλείου ανάπτυξης, σχεδιασμού και υλοποίησης της πολιτικής γης, η μείωση του χρόνου και του κόστους για τη σύνταξη κι εφαρμογή φυσικών και πολεοδομικών σχεδίων, η σύνταξη και κύρωση αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, αναδασμών αγροτικής γης, η σύνταξη κτηματολογικών και τοπογραφικών υποβάθρων για τα έργα του δημοσίου».

Σχολίασε, βέβαια, ότι το ζήτημα «μέχρι τώρα αντιμετωπίστηκε με κάποια προχειρότητα, αλλά πιστεύουμε ότι με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί οι επόμενες φάσεις δε θα δημιουργήσουν τόσα προβλήματα όσα αυτά που παρουσιάστηκαν μέχρι στιγμής».

Μένοντας στην πληθώρα των λαθών που παρουσιάστηκαν στο δήμο Κομοτηνής, ο κ. Χατζηνέστωρος παρατήρησε ότι ήταν ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε η εκδήλωση. Θύμισε μια επίσκεψη που είχαν κάνει μαζί με το νομάρχη Ροδόπης, τους δυο βουλευτές, τον εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου στην Αθήνα και τη συζήτηση που είχαν με στελέχη της Κτηματολόγιο ΑΕ, οι οποίοι μάλιστα τους υποσχέθηκαν ότι τα λάθη είχαν διορθωθεί.

Δ. Καλημέρης: «Μπορούμε να πούμε ότι τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν»

Ο Δημήτρης Καλημέρης, διευθυντής της Διεύθυνσης Λειτουργούντος Κτηματολογίου είναι στο Κτηματολόγιο από την πρώτη μέρα καθώς προέρχεται από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και τα τελευταία 2,5 χρόνια είναι στη θέση του διευθυντή.

Για τα πολυάριθμα λάθη που έγιναν στο δήμο Κομοτηνής ο κ. Καλημέρης αναγνώρισε ότι υπήρξαν προβλήματα, επισημαίνοντας ότι διορθώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. «Αυτά που παραμένουν σαν προβλήματα δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό είναι και σε ποιο δεν είναι. Υπάρχουν ιδιοκτησίες που είναι καταγεγραμμένες ως αγνώστων ιδιοκτητών, αλλά πολλές από αυτές ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο ή σε οργανισμούς του δημοσίου οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει τις περιουσίες, γι’ αυτό κι ένα πολύ μικρό μέρος από το σύνολο αυτών των περιπτώσεων είναι υπαρκτό πρόβλημα».

Αν και ο κ. Καλημέρης δε φάνηκε να θεωρεί πολύ σοβαρό το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο δήμο Κομοτηνής, το γεγονός είναι ότι από την πρώτη μέχρι τη δεύτερη ανάρτηση δε μειώθηκαν τα λάθη στο βαθμό που θα έπρεπε. Θεώρησε ότι δεν έχει νόημα η ανάλυση λαθών του παρελθόντος και δήλωσε ότι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να μειώσουν αυτά τα λάθη ύστερα από μια διεξοδική σειρά ελέγχων. Εξήγησε ότι οι παράγοντες που οδήγησαν τις κτηματογραφήσεις σε αστοχίες είναι πολλοί και δεν αφορούν μόνο στον τρόπο με τον οποίο ενήργησε ο μελετητής. «Έχουν να κάνουν επίσης με την τοπική κοινωνία, την ανταπόκριση του κόσμου, τις όποιες ιδιαιτερότητες. Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν».

Ανάδοχος του έργου ήταν μια ομάδα εταιριών που είχαν εμπλακεί και σε άλλα προγράμματα. «Τα πιλοτικά είχαν ανατεθεί σε τρεις φάσεις, επομένως πολλοί εξ’ αυτών είχαν αναλάβει μελέτες και στις υπόλοιπες φάσεις. Οι επιμελέστεροι ήταν αυτοί που ολοκλήρωσαν αυτή τη δουλειά» εξήγησε.

Ο κ. Καλημέρης τόνισε την ασφάλεια που δίνει στον ιδιοκτήτη το Κτηματολόγιο.

«Ο δικαιούχος καταχωρείται με βάση το ακίνητο και δεν δικαιολογείται να έχει την οποιαδήποτε απώλεια. Σαφέστατα, το σύστημα του Κτηματολογίου είναι πολύ πιο ασφαλές από το προηγούμενο των μεταγραφών και υποθηκών. Σε μεγάλο βαθμό τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, τα έχουμε επιλύσει. Παραμένουν, βέβαια, όπως επίσης και μια δυσκολία στην προσαρμογή, γιατί το Κτηματολόγιο ως μηχανογραφημένο έργο απαιτεί έναν τύπο για να μπορέσει να γίνει η καταχώρηση. Δεν είμαστε, όμως, λαός που μπαίνει εύκολα σε καλούπια, γι’ αυτό και δεν τον υιοθετούν όλοι με τον τρόπο που πρέπει, γι’ αυτό και δημιουργούνται κάποιες δυσκολίες».

107 δήμοι και κοινότητες, που είναι ως επί το πλείστον τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και όλες οι πρωτεύουσες των νομών που δεν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο είναι το επόμενο πρόγραμμα. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής του είναι το 2010 με 2011. Μέχρι τότε θα γίνει και ο σχεδιασμός για την ολοκλήρωση σε όλη τη χώρα, όπως εξήγησε ο Δ. Καλημέρης.

Ο Καποδίστριας Β΄ δε θα επηρεάσει σε κανένα βαθμό την υπάρχουσα κτηματογράφηση.

Ρ. Κουκούτση: «Νομικές συνέπειες απαγορευτικές των συναλλαγών δεν υπάρχουν»

Η δικηγόρος, προϊσταμένη της Νομικής Διεύθυνσης στην Κτηματολόγιο ΑΕ στο Τμήμα Υποστήριξης Λειτουργούντος Κτηματολογίου Ρένα Κουκούτση μετέφερε ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν 92 κτηματολογικά γραφεία. Σε σχόλιο για μείωση της εργασίας σε γραφεία δικηγόρων και συμβολαιογράφων, μετά την κτηματογράφηση κάποιων περιοχών, η κ. Κουκούτση εξήγησε ότι δεν υπήρξε καμία μείωση στον κύκλο εργασιών τους.

Εξηγώντας τι σημαίνει η μεταφορά των στοιχείων του Κτηματολογίου από το υπάρχουν γραφείο στο Υποθηκοφυλακείο, είπε. «Η 11η Ιανουαρίου του 2008 είναι η τελευταία μέρα ενημέρωσης του Κτηματολογίου σαν κτηματογράφηση με πράξη Υποθηκοφυλακείου. Η οριστική λειτουργία του Κτηματολογίου προσδιορίζεται περίπου στον ένα μήνα από αυτή την ημερομηνία».

Η κ. Κουκούτση
μετέφερε στους συναδέλφους της τις νομικές συνέπειες του μεσοδιαστήματος μέχρι τις 11 Ιανουαρίου και το τι θ’ ακολουθήσει στη συνέχεια. Τόνισε ότι οι συναλλαγές συνεχίζονται ομαλά και είπε ότι όπου ξεκινάει η λειτουργία Κτηματολογίου ο νόμος προβλέπει διαδικασίες διόρθωσης. «Αν υπάρχουν τυχόν σφάλματα ή παραδρομές από την κτηματογράφηση, αυτές μπορούν να αποκατασταθούν με διαδικασίες που ορίζει ο νόμος, οι οποίες μπορούν να είναι και διοικητικές κι όχι υποχρεωτικά δικαστικές. Νομικές συνέπειες απαγορευτικές των συναλλαγών ή κίνδυνοι των συναλλαγών δεν υπάρχουν», όπως διαβεβαίωσε η κ. Κουκούτση.

Από το νομό Ροδόπης, στο Κτηματολόγιο έχουν ενταχθεί μόνο οι Κοινότητες Μέσης και Αιγείρου και τώρα μπαίνει και η πόλη της Κομοτηνής.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.