Αποχη αποφασισαν οι Συμβολαιογραφοι του Εφετειου Θρακης απο 23 μεχρι 27 Νοεμβριου

Εκφράζουν αντιρρήσεις για τον τρόπο που προχωρά η ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων

Δηλώνουν αντίθετοι με «πρακτικές που διακινδυνεύουν την ασφάλεια των συναλλαγών και είναι αντίθετες με το δικαιικό μας σύστημα»

Την απόφαση να απέχουν από τα καθήκοντά τους για το διάστημα από 23 μέχρι 27 Νοεμβρίου έλαβαν οι συμβολαιογράφοι του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης.

Η απόφαση αφορά συγκεκριμένα την αποχή από:

α) όλα τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και προσύμφωνα από οποιαδήποτε αιτία και τις δηλώσεις αποδοχής κληρονομιάς  και την υποβολή των σχετικών δηλώσεων φόρου είτε μέσω myPROPERTY είτε με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία,

β) την χορήγηση περιλήψεων κατακυρωτικής  έκθεσης κατόπιν δημοσίου αναγκαστικού ή εκουσίου πλειστηριασμού, την σύνταξη πίνακα κατάταξης  και την υπογραφή πράξης εξόφλησης πλειστηριάσματος ή λήψης πλειστηριάσματος  κατόπιν εγγύησης ή εγγυοδοσίας, 

γ) την χορήγηση εντολής για λήψη πλειστηριάσματος.

Εξαιρούνται της αποχής η σύνταξη διαθηκών, πληρεξουσίων, ενόρκων βεβαιώσεων  και λοιπές  πάγιες πράξεις, καθώς επίσης και η υποβολή  δηλώσεων φόρου κληρονομιάς είτε μέσω του myPROPERTY, είτε με άλλη διαδικασία, στις περιπτώσεις  που λήγει η προθεσμία υποβολής  εντός της περιόδου της αποχής.

Οι λόγοι της αποχής

Όπως εξηγεί ο Σύλλογος, λόγοι της αποχής είναι:

  1. Ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκ μέρους της Κυβέρνησης δια του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης  αντιμετώ­πιση του Κλάδου μας, η οποία καταδεικνύει παραγνώριση του θεσμικού και επιτυχούς ρόλου μας στην ασφάλεια των συναλλαγών από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους.
  1. Ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αιφνιδιαστικό τρόπο, που παρουσίασε η Κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης την επαγγελόμενη μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις των ακινήτων και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την δημιουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων, η οποία περιέχει πλήθος θεμάτων, που χρήζουν διορθώσεων και διευκρινίσεων, χωρίς προηγούμενο ουσιαστικό διάλογο με τους καθ’ ύλην αρμοδίους συμβολαιογράφους.
  1. Ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Πολιτείας με την επιβολή πληθώρας προαπαιτούμενων για τις συναλλαγές των ακινήτων, που συνεχώς επαυξάνονται, με ένα νομικό πλαίσιο, που χρήζει επανεξέτασης και εξορθολογισμού.
  1. Ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Πολιτείας και του Φορέα Κτηματολόγιο στην λειτουργία του Κτηματολογίου τόσο με την πληθώρα των εσφαλμένων καταχωρίσεων με ευθύνη των αναδόχων κτηματογράφησης, όσο και με την υπερβολική καθυστέρηση των καταχωρίσεων και των μεταγραφών, που δημιούργησε μεγάλο αριθμό εκκρεμών καταχωρίσεων με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί τεράστια ανασφάλεια στις συναλλαγές.
  1. Ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου αναφορικά με την φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους, αλλά με βάση ανύπαρκτα και αυθαίρετα προσδιοριζόμενα εισοδήματα, επιτείνοντας την άδικη φορολόγηση και την άνιση αντιμετώπιση των πολιτών από το Κράτος.

«Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε την ασφάλεια των συναλλαγών»

«Δηλώνουμε ρητά και με ένταση σύμφωνοι με κάθε διαδικασία, που θα βελτιώσει τις συνθήκες στις συναλλαγές των ακινήτων και είμαστε έτοιμοι και διαθέσιμοι να υποβάλουμε στα αρμόδια Υπουργεία σχετικές προτάσεις» τονίζουν στην απόφασή τους οι συμβολαιογράφοι και εξηγούν: «Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαδικασία είναι πρόσφορη για την εξυπηρέτηση των συναλλαγών, των συμπολιτών μας και της Εθνικής Οικονομίας, δηλώνουμε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι με πρακτικές που διακινδυνεύουν την ασφάλεια των συναλλαγών και είναι αντίθετες με το δικαιικό μας σύστημα».

«Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε την ασφάλεια των συναλ­λαγών και είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε με όλες μας τις δυνάμεις» τονίζουν κλείνοντας την ανακοίνωσή τους.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Συνέλευση των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου να αποφασίσει τυχόν περαιτέρω κινητοποιήσεις, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, σε συντονισμό και με την πλειοψηφία των λοιπών Συμ­βολαιογραφικών Συλλόγων της Χώρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.