Δεν υπαρχει ηπια αναπτυξη αν δεν προυπαρξει η προστασια

«Η Ροδόπη από πλευράς οικοτουριστικής ανάπτυξης είναι παρθένα περιοχή. Η εμπειρία μας από την ευρύτερη περιοχή αφορά στον Έβρο, και συγκεκριμένα στη Δαδιά. Κάναμε μια πρώτη γνωμάτευση και είμαστε εντυπωσιασμένοι από την αξία του φυσικού περιβάλλοντος που υπάρχει στην περιοχή την οποία θα χαρακτήριζα θησαυρό πολύτιμο» δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος Κατάρτισης και Οικοτουρισμού του WWW Ελλάς κ. Ελένη Σβορώνου μεταφέροντας συγχρόνως και τον προβληματισμό της για την κατάσταση προστασίας των πολύτιμων οικοσυστημάτων. «Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε μέσα από την μελέτη είναι ότι ναι στον οικοτουρισμό, προοπτικές η περιοχή έχει, αλλά υπάρχει μια βασική προϋπόθεση, η αποτελεσματική προστασία της φύσης και εκεί θέλει ακόμα δουλειά για να γίνει». Με αυτή την μελέτη το WWF Ελλάς προτείνει μια μεθοδολογία, που αφορά στα πρώτα βήματα αφύπνισης της τοπικής συνείδησης ώστε «να ξεκινήσει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα όμως βλέπουμε τη δυνατότητα που έχει η περιοχή για οικοτουριστική ανάπτυξη και ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού».

Το WWF Ελλάς χρησιμοποίησε ως πιλοτική περιοχή αυτή γύρω από τον υγρότοπο της Ισμαρίδας. «Με αφορμή και το Κέντρο Ενημέρωσης που θα αφορά και στην Ισμαρίδα, αναφερόμαστε στην περιοχή που περιλαμβάνει τον αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας, το υπέροχο αρχαιολογικό και γεωλογικό τοπίο στην περιοχή γύρω από το θέατρο, τον παραδοσιακό οικισμό της Μαρώνειας. Με αφορμή αυτό προτείνουμε μια λογική, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες περιοχές της Ροδόπης, θα λέγαμε δηλαδή ότι η πρότασή μας αφορά σε έναν τρόπο φιλοσοφίας».

Από την άλλη η περιβαλλοντολόγος και βιολόγος κ. Αθανασία Δρακοπούλου, η οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά την περιοχή δήλωσε εντυπωσιασμένη από αυτά που είδε. «Είναι ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς και σαν δομημένο περιβάλλον και σαν φυσική ομορφιά, αλλά εδώ μιλάμε πρώτα για προστασία ώστε να υπάρξουν προϋποθέσεις και για ήπια ανάπτυξη. Δεν υπάρχει ήπια ανάπτυξη αν δεν προϋπάρξει η προστασία».

Στη συνέχεια η κ. Δρακοπούλου έκανε λόγο για κάποιες μοναδικότητες που υπάρχει στην περιοχή. «Η Ισμαρίδα είναι μοναδική λίμνη γλυκού νερού σε ολόκληρη τη Θράκη. Αυτό είναι μια μοναδικότητα από μόνη της και μπορεί αυτό να διαμορφώνει και ιδιαίτερες προϋποθέσεις και για τα πουλιά που ζούνε εκεί και για τα πουλιά που έρχονται κατά τη μετανάστευσή τους. Όλα αυτά δημιουργούν μοναδικότητες όμως και για τον κόσμο που πιθανόν να θέλει να έρθει και να επισκεφτεί την περιοχή και οι οποίοι ίσως και ξέρουν περισσότερα πολλές φορές πράγματα από μας που δεν τα έχουμε και δεν τα εκτιμάμε πολλές φορές. Οι ξένοι ήδη έρχονται και επισκέπτονται την Ισμαρίδα, ξέρουν για την Ισμαρίδα, πηγαίνουν βλέπουν τα πουλιά και τα εκτιμούν όλα αυτά. Και εμείς όμως πρέπει να βοηθήσουμε και να τα αναδείξουμε ακόμα περισσότερο».

Προβληματισμένη ως προς την προστασία αυτών των περιοχών η κ. Δρακοπούλου υπογραμμίζει ότι υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης ο οποίος όμως λειτουργεί με δυσκολίες εξαιτίας των προβλημάτων χρηματοδότησης. «Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο εδώ είναι κοινός τόπος και στους 13 φορείς των εθνικών πάρκων, νομίζουμε ότι σιγά σιγά, και εμείς παλεύουμε στο WWF για αυτό, τα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο σκοπός μας είναι η καλύτερη προστασία. Οι νόμοι υπάρχουν, το καθεστώς υπάρχει, το θέμα είναι να τηρηθούν κάποια στιγμή οι νόμοι, δηλαδή ψηφίζονται πρώτα οι νόμοι μετά πρέπει να τους τηρήσει και κάποιος, αλλιώς δε έχει νόημα να υπάρχουν και οι νόμοι».

Τα σκουπίδια σε περιοχές που δεν έπρεπε, τα αυθαίρετα σε περιοχές ζώνης άλφα, οι δρόμοι που δεν έπρεπε να είχαν ανοιχτεί προβληματίζουν και την κ. Σβορώνου. «Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει σιγά σιγά. Υπάρχει ένας μύθος και ένας φόβος που τον έχουμε δει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και θέλει λίγο χρόνο. Ο θεσμός της προστατευόμενης περιοχής δεν σημαίνει ένα μεγάλο απαγορεύεται, δεν σημαίνει χάνει αξία η γη μου, δεν σημαίνει είμαι ένας γεωργός που πια χάνω το εισόδημα μου, είτε τη δυνατότητά μου να χτίσω. Όλη η ανάπτυξη οδηγείται προς το μοντέλο της ήπιας ανάπτυξης. Η προστατευόμενη περιοχή είναι ένα πλεονέκτημα, ένας θησαυρός που μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας, σε εισοδήματα από τον ήπιο τουρισμό, και αυτό φαίνεται και από το παράδειγμα της Δαδιάς. Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι η προστατευόμενη περιοχή είναι ένα πλεονέκτημα, μην το βλέπουμε σαν ένα μεγάλο απαγορεύεται. Υπάρχουν πολλά πράγματα που επιτρέπονται να γίνουν και αν γίνουν με το σωστότερο τρόπο μας βάζουν στην πρώτη γραμμή του τουρισμού. Ποιοτικός τουρισμός, με άξονα ποιοτικό περιβάλλον, δομημένο περιβάλλον ποιοτικό».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της Νομαρχίας Ροδόπης κ. Κώστας Λιούρτας απαντώντας στην ερώτηση τι προτίθεται να κάνει άμεσα η Επιτροπή Τουρισμού της Νομαρχίας για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού τόνισε: «Βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο μιας διερεύνησης το τι μπορούμε να κάνουμε και από εκεί και ύστερα θα ιεραρχήσουμε τα ζητήματα για να δούμε πως θα μπορέσουμε πραγματικά να υλοποιήσουμε κάποιες από αυτές τις προτάσεις τις οποίες θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αυτή τη στιγμή πιλοτικά ξεκινάει για το δικό μας νομό με την πρωτοβουλία της νομαρχίας, η διερεύνηση όλων αυτών των δυνατοτήτων που παρέχονται με την ύπαρξη των οικοσυστημάτων τα οποία προστατεύονται με τις διεθνές συνθήκες, τους υγροτόπους με την ανεπανάληπτη ομορφιά τους και με την πανίδα και χλωρίδα την μοναδική που διαθέτουν στην Ευρώπη».

Η Επιτροπή Τουρισμού της Νομαρχίας θα συνεχίσει τη συνεργασία με το WWF μαζί τους για να αναδειχτούν και άλλες περιοχές και να γίνουν προσπελάσιμοι και επισκέψιμοι από το κοινό.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.