Δεν σταματα η επιθεση στους επαγγελματιες

Αντίθετοι στα νέα μέτρα που φέρνει το πολυνομοσχέδιο οι επαγγελματίες της Ροδόπης

ΕΦΚΑ, άνοιγμα τις Κυριακές, η υπερφορολόγηση και η έλλειψη μέριμνας υπέρ της επιχειρηματικότητας ακόμα και στα αντίμετρα είναι μερικές από τις αντιρρήσεις που εγείρουν οι επαγγελματίες της Ροδόπης ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή από την συμπολίτευση.
 
«Ως επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες βρισκόμαστε ενώπιον νέων μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν είτε από 1/1/2018 είτε από 1/1/2019, διαπιστώνουμε ακόμη μια φορά ότι εδώ και μια επταετία έχουμε μόνο εχθρικά μέτρα απέναντι στο επιχειρείν και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες εκπροσωπούμε» σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, επισημαίνοντας πως από αυτούς ζητείται ανάπτυξη, μιας και αποτελούν τον μεγαλύτερο εργοδοτικό φορέα της χώρας, απασχολώντας το 85% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
 
Αν λοιπόν αυτές οι επιχειρήσεις όχι μόνο δεν στηρίζονται, αλλά αντιμετωπίζονται εχθρικά, τότε θεωρεί αναπόφευκτη την έκρηξη της ανεργίας, ενώ η μόνη ανάπτυξη που μπορεί να έρθει θα είναι από τις μεγάλες επιχειρήσεις, που θεωρεί πως θα είναι βραχυπρόθεσμη.
 
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου σημείωσε πως το πολυνομοσχέδιο αποτελεί την ταφόπλακα του Έλληνα επιχειρηματία, επαγγελματία και εμπόρου, το οποίο θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα και στο ασφαλιστικό, αλλά και στο ωράριο εργασίας τους, ενώ η φορολογική λαίλαπα θα πλήξει εμμέσως και την αγορά και την ρευστότητα των επιχειρήσεων, που θα πιεστούν να ανταποκριθούν στους ήδη υπάρχοντες φόρους το 2017, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα θα είναι πολλά λουκέτα και μεγάλη φτωχοποίηση, η οποία φοβάται πως θα αυξηθεί και με την έλευση των διοδίων στην περιοχή μας. 

Θνησιγενής ο νόμος Κατρούγκαλου 

Ο κ. Βαφειάδης υπενθύμισε πως για το θέμα του ΕΦΚΑ, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνδικαλιστικοί φορείς τους είχαν προειδοποιήσει ότι το σύστημα ήταν θνησιγενές, και πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις» βλέπουμε μια επιβάρυνση 30% των εισφορών.
 
Μάλιστα επισήμανε πως πριν την εφαρμογή του ΕΦΚΑ, όταν αντιτίθονταν σε αυτόν, κάποιοι τοπικά τον είχαν ρωτήσει «τώρα που πληρώνετε 167 τον πρώτο μήνα δεν είναι καλά» δεν είχε απαντήσει, αλλά τώρα, φαίνεται ότι αυτά δεν θα ισχύσουν ούτε για τρείς μήνες, ενώ και η νέα αύξηση και αυτή δεν θα είναι αρκετή, γιατί ο όλος νόμος Κατρούγκαλου θα εκπέσει από μόνος του, μιας και δεν είναι βιώσιμος.
 
Την ίδια στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τις οφειλές των επαγγελματιών, που η μη πληρωμή τους στον ΟΑΕΕ προ του 2017 έφτανε το 60%, για το οποίο έχουν ζητήσει, επι ματαίω, να κεφαλοποιηθούν να παγώσουν και να γίνουν γενναίες ρυθμίσεις ώστε οι επαγγελματίες να ξεκινήσουν από το μηδέν με τον νέο ασφαλιστικό φορέα, με αυτό τον κόσμο να παραμένει ανασφάλιστος, ακόμα και αν πληρώνει τις εισφορές του ΕΦΚΑ, όπου, με τις προ νομοσχεδίου εισφορές, υπήρξε μια αύξηση της εισπραξιμότητας, αλλά όχι η προσδοκώμενη, και αυτό αναμένεται να μειωθεί με την ψήφισή του.
 
Υπάρχει βέβαια διάταξη στο νέο νόμο ότι θα υπάρχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους έχουν εισόδημα στα 1200 ευρώ, το οποίο θεωρούν ιδιαίτερα χαμηλό, ζητώντας η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να παρέχεται σε όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή τα 5000 ευρώ ετησίως. 

Κυριακές με δυσκολία 

Για το άνοιγμα τις Κυριακές, και τα προβλήματα που αυτό θα δημιουργήσει μίλησε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, που σημείωσε πως παρόλο που με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δεν επηρεάζεται η περιοχή μας, αυτό, από τη στιγμή που θα παγιωθεί σε συγκεκριμένα σημεία, μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια.
 
Το άρθρο 49, που αφορά το άνοιγμα της αγοράς για 32 Κυριακές, συν τις 8 που ισχύουν με τον 4177/2013, δεν ωφελεί την επιχειρηματικότητα, δεν μειώνει την ανεργία, τόνισε, παρά μόνο αυξάνει τις εργατοώρες που απασχολείται το προσωπικό και ο  έμπορος, και δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην ελληνική κοινωνία, μιας και αυξάνει το κόστος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά 1,3 δις ευρώ.
 
Το άνοιγμα των Κυριακών είναι ένα μέτρο που ισχύει σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που έχουν πρόβλημα με το Ηλεκτρονικό εμπόριο και θεωρούν πως διευρύνοντας το ωράριο και ανοίγοντας τις Κυριακές θα έχουν αυξημένη ανταγωνιστικότητα.
 
Όμως στην Ελλάδα ούτε το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι τόσο διαδεδομένο, αλλά και οι Κυριακές είναι ένα μέτρο και αντισυνταγματικό και δεν θα μπορέσει να επιβιώσει ο Έλληνας επαγγελματίας.
 
Η εμπειρία μας, σημείωσε, δείχνει πως οι 8 Κυριακές είναι υπεραρκετές για την τοπική αγορά, και δεν πρόσθεσαν τζίρο στα καταστήματα, απλά υπήρχε μια μεταφορά από τη Δευτέρα ή το Σάββατο στην Κυριακή.
 
Το ωράριο που ακολουθούν τα καταστήματα, που είναι ανοιχτά όλα τα πρωινά πλην Κυριακής και τρία απογεύματα την εβδομάδα, δείχνει πως δύσκολα ο καταναλωτής δεν θα βρει ώρες για να καταναλώσει, για την εσωτερική αγορά, και το άνοιγμα τις Κυριακές αφορά το επιπλέον κέρδος και τζίρο που φέρνει ο Τουρισμός.
 
«Κυριακή ή αργία, μπορεί ο επισκέπτης στην πόλη μας να βρει ένα χώρο πολιτισμού ανοιχτό; Μπορεί να βρει ένα μουσείο για να μάθει για τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, ένα τουριστικό περίπτερο για να ενημερωθεί για την πόλη μας; Η αγορά είναι σε δεύτερο και τρίτο στάδιο, πρώτα είναι ο πολιτισμός, οι τουριστικές ενημερώσεις, η γαστρονομία και μετά η αγορά. 

Προσφυγή για τις Κυριακές και τα POS 

Τέλος ο κ. Βαφειάδης σημείωσε πως η ΓΣΕΒΕ και η ΕΣΕΕ θα κινηθούν δικαστικά τόσο για το θέμα των Κυριακών, όσο και για την υποχρεωτικότητα των POS.
 
Όπως ανέφερε, επίκειται για μια μερίδα επιχειρήσεων η υποχρεωτικότητα των POS, από 1η Ιουλίου, και για αυτό η ΓΣΕΒΕ και η ΕΣΕΕ προσφεύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα, θεωρώντας πως ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται είναι εντελώς αντισυνταγματικός, μιας και το κράτος, σύμφωνα με τους συνδέσμους, δεν μπορεί να επιβάλλει τη σύμβαση μεταξύ δυο ιδιωτών, όπως οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις, τη στιγμή που υπάρχει μέσα ποσοστό προμήθειας.
 
«Δεν θα είμαστε εμείς και οι καταναλωτές, αυτοί που θα ανακεφαλοποιήσουμε τις τράπεζες» σημείωσε, τονίζοντας πως είναι υπέρ του πλαστικού χρήματος, αλλά όχι αν είναι υποχρεωτικό ούτε με τις εξοντωτικές προμήθειες υπέρ των τραπεζών, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει ο συνδεδεμένος ακατάσχετος λογαριασμός για τους επαγγελματίες, μιας και έτσι η ρύθμιση αποτελεί ένα έμμεσο βαθύ χέρι του κράτους στα ταμεία των επιχειρήσεών τους. 

Πρέπει όλοι να κάνουν την αυτοκριτική τους για την έλλειψη επισκεπτών στην Κομοτηνή 

«Φτάσαμε στο σημείο, η πόλη δεν έχει κόσμο, τι φταίει, η αγορά και τα καταστήματα» σημείωσε με αφορμή τα λεγόμενα της κ. Κωνσταντινίδου ο κ. Βαφειάδης, επισημαίνοντας πως τόσο η κεντρική πολιτεία, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση, φαίνεται να θεωρεί πως για όλα φταίνε οι επαγγελματίες ή η αγορά.
 
«Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η κύρια αιτία, ας αναλογιστεί ο καθένας, ας κάνει την αυτοκριτική του ο καθένας, εδώ είμαστε για να μιλήσουμε και είμαστε ανοιχτοί με όλους, είτε είναι βουλευτές είτε είναι αρχές, θα πρέπει όμως ο καθένας να σκεφτεί  γιατί έχουμε φτάσει εδώ» σημείωσε, αναγνωρίζοντας πως όλοι πλήττονται από την κρίση, όμως δεν μπορούν να κατηγορούν για όλα τους ίδιους.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.