Δεν σχεδιαστηκε αγροτικη πολιτικη

Συνέντευξη τύπου με θέμα «Οι Αγροτικές Κινητοποιήσεις και οι Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ» παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο ΟΡΦΕΑΣ από τον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης. Παρόντες ήταν ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Τάκης Χαρίτος, ο πρώην βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά ενώ τον πλαισίωναν οι Δημήτρης Ζάχος, Απόστολος Κουτάβας και ο κτηνοτρόφος Μαργαρίτης Θεολόγου. Ο Τ. Χαρίτος κατήγγειλε τα δυο μεγάλα κόμματα ότι ως κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ότι δεν σχεδίασαν καμιά αγροτική πολιτική για τα βασικά προϊόντα της χώρας, απλά χειρίστηκαν τις κοινοτικές επιδοτήσεις και μίλησε για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σημερινή παρουσία στην Κομοτηνή της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Χαρίτος σχολίασες ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών έφεραν στην επικαιρότητα τα προβλήματά τους. Μίλησε για «σκηνοθετημένες» ημερίδες, αναφερόμενος στην σημερινή παρουσία της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, για αδιαλλαξία κι επίδειξη πυγμής από την πλευρά του Θόδωρου Πάγκαλου λέγοντας «δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα εκρηκτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και των αγροτών». Έκανε λόγο για βαθιά μακροχρόνια κρίση της ελληνικής γεωργίας όπως αποτυπώνεται και μέσα από τη «μείωση του εισοδήματος των αγροτών που οδηγεί στην έξοδο χιλιάδων από την αγροτική παραγωγή».

 

Αναφέρθηκε σε στοιχεία της EUROSTAT σύμφωνα με τα οποία «την περίοδο 2001 με 2008 μειώθηκε κατά 26% το εισόδημα των αγροτών στην Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο για τις άλλες χώρες μέλη αυξήθηκε κατά 35%. Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής (αγροτικά εφόδια, πετρέλαιο, κόστος γης, αγροτικά μηχανήματα, κόστος χρήματος) τινάχθηκε στα ύψη».

 

Ως 2ο στοιχείο της βαθιάς κρίσης ανέφερε τη συρρίκνωση παραγωγής αγροτικών προϊόντων. «Η εγκατάλειψη δυναμικών καλλιεργειών όπως το τεύτλο και η βιομηχανική ντομάτα, το καλαμπόκι, η συρρίκνωση της καπνοκαλλιέργειας, το ότι σβήνει το βαμβάκι κι αργοπεθαίνει η κτηνοτροφία και τα οπωροκηπευτικά αδυνατούν να σταθούν όρθια απέναντι στον ανελέητο ανταγωνισμό από κερδοσκόπους». Απηύθυνε το ερώτημα στην Κ. Μπατζελή γιατί κατέρρευσε η αγροτική παραγωγή και γιατί η παραγωγή μπασμά από 10 χιλιάδες τόνους έπεσε στους κάτω από 5 χιλιάδες.

• Ευθύνες για την ΚΑΠ

Ο Τάκης Χαρίτος σημείωσε ότι η διάλυση της αγροτικής παραγωγής επιταχύνθηκε με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ετοίμασε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση και υπέγραψε το 2002 κι εφαρμόζεται από το 2003. «Ουσιαστικά αποδέσμευσε τις επιδοτήσεις από την παραγωγή. Η κ. Μπατζελή αισθάνεται υπερήφανη για εκείνη την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να υπογράψει τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ που επιτάχυνε τη διάλυση στην αγροτική παραγωγή;» αναρωτήθηκε.

 

Στη συνέχεια μίλησε για ανεξέλεγκτες εισαγωγές από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και για ελληνοποιήσεις που προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

 

Μένοντας στα προβλήματα και τις αιτίες της κρίσης αναφέρθηκε στα χρέη στην ΑΤΕ που είναι βραχνάς για μικρομεσαίους αγρότες «καθώς ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους είναι υποθηκευμένη σ’ αυτήν». Πρόσθεσε στα προβλήματα τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την εξάντληση των υπόγειων υδάτων παράλληλα με την υποβάθμιση των εδαφών.

 

«Είναι η διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων που έχασαν τον προσανατολισμό τους και κατέληξαν στη διαχείριση των επιδοτήσεων» σημείωσε, θίγοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο.

• Η απόγνωση των αγροτών

Στη συνέχεια ο Τ. Χαρίτος εξήγησε πως οι παραπάνω είναι οι λόγοι που οδήγησαν τους αγρότες σε απόγνωση, κατά συνέπεια στα μπλόκα. «Αν η κ. υπουργός ενδιαφερόταν να συνομιλήσει, να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις εκεί θα έπρεπε να κάνει συζήτηση κι όχι στις φιέστες που δυστυχώς σκηνοθετούν αυτοί που μέχρι πέρυσι τριγύριζαν κι έσφιγγαν χέρια στα μπλόκα, όταν οι αγρότες έκλειναν κι εδώ δρόμους. Υπάρχουν βαρύτατες, διαχρονικές πολιτικές ευθύνες» είπε τονίζοντας ότι «στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να κάνουν τους ανυποψίαστους. 20 χρόνια κυβέρνησαν και τα σημάδια τους αποτυπώνονται στη γεωργία» είπε μεταξύ άλλων.

 

Όσο για τη στάση του κ. Σαμαρά ρώτησε «σήμερα ανακάλυψαν τα προβλήματα των αγροτών όταν ως κυβέρνηση επί 5.5 χρόνια τα διόγκωσαν;»

 

Είπε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν για τις αλλαγές στην ΚΑΠ «χωρίς να διεκδικήσουν όταν πλήττονταν τα συμφέροντα των αγροτών, όπως το 2004 με τον καπνό. Συνέδεσαν την ελληνική γεωργία με τον αυτόματο πιλότο της Ε.Ε. και ταυτόχρονα άφησαν τη γεωργία και τους γεωργούς στις δυνάμεις της αγοράς να καθορίζουν ανεξέλεγκτα τι θα παράγεται».

• Τι πρέπει να παράγει αυτή η χώρα;

Πρόσθεσε ως προς τις παραλείψεις που έχουν γίνει ότι «αν δεν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων κινδυνεύει να χαθεί το 30% των επιδοτήσεων που λαμβάνει». Ανέφερε ότι οι εξαγγελίες της υπουργού δεν απαντούν στα προβλήματα των αγροτών και δεν δείχνουν διέξοδο από την κρίση.

 

«Δε θ’ ανακόψει τη ραγδαία συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών».
Το ερώτημα που θέλησε να θέσει στην κ. Μπατζελή είναι αν «έχει κάποιο σχέδιο για το τι πρέπει να παράγει αυτή η χώρα; Έχει κάποιο σχέδιο για το πώς πρέπει ν’ αναδιαρθρωθούν οι καλλιέργειες;

 

Θύμισε ότι το 2004 η ΝΔ είχε αναθέσει να γίνουν 12 περιφερειακές μελέτες για την ανάπτυξη της γεωργίας. «Ήταν τότε επίκαιρα τα βιοκαύσιμα. Αυτή η ιστορία έμεινε στα συρτάρια. Υποσχέθηκαν τα ζαχαρουργεία που έκλεισαν στην Ξάνθη και τη Λάρισα να μετατρεπόταν σε εργοστάσια παραγωγής – επεξεργασίας βιοντήζελ και ναυάγησαν όλα μέσα σε απίστευτα λάθη και κατέληξε τις επιδοτήσεις από τα βιοκαύσιμα να τις πάρουν στα χέρια τους 4 επιχειρήσεις οι οποίες θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα».

• «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

Στη συνέχεια μίλησε για το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ύψους 1,7 έως 2 δις ευρώ, που ήταν η λεγόμενη ατμομηχανή που θα στήριζε το νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης. «Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πακέτου εξαντλήθηκε για τις υποχρεώσεις που είχε το κράτος από το 2004 έως το 2008 απέναντι σε νέους αγρότες. Από πού θα χρηματοδοτηθούν όλες οι σκέψεις που διατυπώνονται; Σκέφτεται η κ. Μπατζελή να ζητήσει νέο πακέτο από την ΕΕ;» ανέφερε.

 

Μίλησε για τις συζητήσεις που άρχισαν για το καθεστώς των ενισχύσεων μετά το 2013 και σημείωσε ότι για το βαμβάκι θα γίνουν φέτος, ο καπνός έχει συζητηθεί και τα υπόλοιπα είναι ανοιχτά.
 

 

Στη συνέχεια ο Τ. Χαρίτος μίλησε για αναγκαιότητα ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που θα υπηρετεί συγκεκριμένες στοχεύσεις υπέρ των παραγωγών και των καταναλωτών δίνοντας έμφαση και στην ποιότητα των προϊόντων. Μίλησε για ανασύνταξη της συνεταιριστικής μορφής οργάνωσης των αγροτών.

 

Σε ερώτηση αν θα είναι παρόντες στη σημερινή συνάντηση με την υπουργό Κατερίνα Μπατζελή απάντησε ότι δεν προσκλήθηκαν και οι δημοσιογράφοι ενημέρωσαν ότι ο νομάρχης απηύθυνε λίγη ώρα πριν ανοιχτό προσκλητήριο.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.