Επιμενει ο Συριγος για “παρωχημενες διαταξεις” της Συνθηκης της Λωζανης

“Μπουρλότο” στα ελληνοτουρκικά έβαλε χωρίς λόγο ο Άγγελος Συρίγος, επιμένοντας για “παρωχημένη Συνθήκη της Λωζάνης” και φέρνοντας στην επικαιρότητα ένα θέμα που ουδείς μπορεί να καταλάβει αν και σε τι συμφέρει την Ελλάδα.

Κεραυνό εν αιθρία και σε μία περίοδο νηνεμίας στα ελληνοτουρκικά επιχειρεί να ρίξει ο Άγγελος Συρίγος, επαναφέροντας από το πουθενά στο τραπέζι τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία συνεχίζει χαρακτήρισε “παρωχημένη”.

Ο βουλευτής της ΝΔ, σε δήλωση του στον ΣΚΑΪ την Τρίτη είχε σημειώσει πως “θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία”.

Σε νέα σημερινή συνέντευξη στην ΕΡΤ, ωστόσο, επέμεινε στη χρήση του όρου, προσποιούμενος ότι δεν αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε διπλωματικό επίπεδο ένα τέτοιο θέμα, χωρίς να δώσει σαφείς απαντήσεις για το αν η τοποθέτησή του αποτελεί και θέση της κυβέρνησης.

“Δεν μίλησα για αναθεώρηση της Συνθήκης. Είπα ότι είναι παρωχημένη. Το θέμα των παρωχημένων διατάξεων είναι κάτι αυτονόητο”, σημείωσε για να προσθέσει: “Να συζητάμε για διατάξεις νεκρές; Παρωχημένες; Όταν συζητάμε για κάτι παρωχημένο δεν σημαίνει ότι αναθεωρείται. Δεν συζητάμε για αναθεώρηση”.

Όταν ρωτήθηκε για το αν η θέση του αποτελεί και θέση της κυβέρνησης, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας: “Είναι οι απόψεις που έχουμε και η επίσημη ελληνική θέση από το 1995”. Και συνέχισε: “Αν αύριο το πρωί πάψει η τουρκική απειλή, εμείς θα πάμε να αποστρατικοποιήσυομε τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου; Δεν πήραμε το μάθημά μας από την εισβολή στην Κύπρο;”

Εν συνεχεία, σημείωσε: “Είπα ότι εξαιρώ από όλη αυτή τη Συνθήκη τα θέματα συνόρων και μειονοτήτων”, ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το αν πρέπει να αναθεωρηθεί απάντησε: “Όχι βέβαια”.

Σε ερώτηση για το αν θα επέλεγε την ίδια διατύπωση σε περίπτωση που έκανε εκ νέου τη δήλωση, πάλι απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση λέγοντας ότι “εξαίρεσα τις διατάξεις που επικαλείται η Τουρκία. Είπα, άλλωστε, ότι και να πάψει η απειλή, τα νησιά δεν αποστρατικοποιούνται. Εγώ δεν μίλησα για αναθεώρηση, αλλά είπε ότι η Συνθήκη στις διατάξεις περί αποστρατικοποιήσεως είναι παρωχημένη και νεκρή”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης που ήταν επίσης στο πάνελ τόνισε πως “περιμένουμε μία τίμια, έντιμη και ειλικρινή δήλωσε από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη”, ενώ επιτέθηκε στον Άγγελο Συρίγο λέγοντας ότι “είναι ανεξήγητος ο λόγος για τον οποίο αρχίσατε να βάζετε στο τραπέζι ένα ζήτημα που θα ήθελε πάρα πολύ να συζητήσει η Τουρκία”.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξε άμεση προσπάθεια στήριξης του βουλευτή της ΝΔ, με τον Παύλο Μαρινάκη να κάνει λόγο για “παρανόηση των δηλώσεων”, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για τον Άγγελο Συρίγο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.