«Δεν πιστευω στην αριστοκρατια της πολιτικης»

Με αυτοπεποίθηση, που δημιουργείται από το γεγονός ότι δε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο – όπως δήλωσε – αλλά και λόγω των επικείμενων επισκέψεων του υφυπουργού Πολιτισμού Γιώργου Ορφανού και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Νικήτα Τσακίρογλου στη Ροδόπη, οι οποίοι θ’ ανακοινώσουν έργα και συνεργασίες σε τομείς αθλητισμού και πολιτισμού, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης επέλεξε να παραχωρήσει απολογιστική συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, δημιουργώντας μια γέφυρα ανάμεσα στην περίοδο της εξωστρέφειάς του με την ιδιότητα του υφυπουργού και τις επισκέψεις σε 48 χώρες και την επόμενη σελίδα που περιλαμβάνει μια σειρά περιοδειών σε χωριά της Ροδόπης.

Έχοντας το σύνθημα «Πίστη στο όραμα, Δύναμη στο αποτέλεσμα» φάνηκε να γράφει με σιγουριά την επόμενη σελίδα της πολιτικής του σταδιοδρομίας μετά το πρώτο βήμα της διαμόρφωσης ενός οράματος για τη Ροδόπη – με βάση το γνωστό σύνθημα- και με τα πλεονεκτήματα που του δίνει η συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα, για τη δημιουργία υποδομών για την περιοχή.

Στις 8 Μαρτίου, στις 6.00 το βράδυ στην Παλιά Βουλή, ο κ. Στυλιανίδης θα παρουσιάσει το βιβλίο που συνέγραψε με το δημοσιογράφο Μανόλη Κοττάκη «Κόντρα στη δικτατορία των μετριοτήτων, μία παρέμβαση για την αναθεώρηση του άρθρου 16», που θα διεξαχθεί με συντονιστή το Νίκο Χατζηνικολάου και συνομιλητές δυο στελέχη των νεολαιών του ΠΑΣΟΚ και της ΟΝΝΕΔ.

Απολογισμός δράσης 2004- 2006

Ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε ότι η επικοινωνία του μετά το μέσον της θητείας της κυβέρνησης της Ν.Δ. μέσω των ΜΜΕ αφορά στην παρουσίαση του έργου που υλοποίησαν σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους. «Ανέλαβα την ευθύνη να παλέψω για να καταστεί η Ροδόπη πρωταγωνιστής στα κέντρα των αποφάσεων, να δυναμώσει η φωνή της, να διασφαλιστεί η προοπτική της ιδιαίτερής μας πατρίδας και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της». Σχολίασε ότι κάποιοι εκπέμπουν αρνητισμό και μιζέρια και «προτιμούν το «βουλευτή του καφέ», το χτύπημα στην πλάτη, τις ψεύτικες υποσχέσεις, από μια πολιτική που θα τολμά», την οποία και υποστήριξε. Τόνισε ότι με τη λειτουργία των δυο πολιτικών γραφείων στην Αθήνα και την Κομοτηνή, στάθηκαν μπροστά στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, επιδιώκοντας να δώσουν λύσεις κι όχι να κάνουν ρουσφέτια.

Παρουσίασε το έντυπο απολογισμού, το οποίο περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα ταξίδια του με την ιδιότητα του υφυπουργού Εξωτερικών, ενώ παρουσίασε επιγραμματικά τα «10 Βήματα για τη Ροδόπη», που συνοδεύονται από το σύνθημα «Δρούμε παγκόσμια, σκεφτόμαστε εθνικά, δημιουργούμε τοπικά». Το 1ο βήμα αφορά την Κομοτηνή ως διοικητική περιφέρεια, διαμετακομιστικό κέντρο και ενεργειακό κόμβο – αναφορά στη Συμφωνία της Κομοτηνής και τον κάθετο άξονα με τη Βουλγαρία – όπως και όλος ο νομός Ροδόπης, με την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Καρατσάμπεϊ – Κομοτηνή, της λειτουργίας αιολικού πάρκου στη Ν. Σάντα, του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη κ.α.

Το 2ο βήμα αφορά στον αγροτικό τομέα, με έμφαση στο φράγμα του Ιάσμου που θα αρδεύσει 110.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα και μεταξύ άλλων θα καταπολεμήσει την υφαλμύρωση.

Μίλησε για την ένταξη 65.000 στρεμμάτων του Νομού στο πρόγραμμα NATURA με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος κατά 3,6 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το 3ο βήμα αφορά στο εμπόριο, τη βιομηχανία και την τοπική οικονομία, το 4ο στην πρόοδο στην παροχή υπηρεσιών υγείας (νέα βάση ΕΚΑΒ στην Κομοτηνή – νέα πτέρυγα στο Σισμανόγλειο – Πολυδύναμο Ιατρείο Οργάνης), το 5ο είναι η «Νέα Δυναμική για την Παιδεία», όπου αναφέρεται ότι με πρωτοβουλία του ιδίου παραχωρήθηκε από το ΔΠΘ έκταση 80 στρεμμάτων για τη δημιουργία πρότυπου Αρσάκειου Σχολείου στην Κομοτηνή.

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μένει το 5ο βήμα και το καλεί Διαβαλκανικό Πανεπιστήμιο και τη Θράκη Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, το 6ο βήμα έχει να κάνει με τη στεγαστική αποκατάσταση των Ποντίων, το 7ο με τη σύγχρονη μειονοτική πολιτική, το 8ο με την «Ευαισθησία για την κοινωνική πολιτική», το 9ο στέκεται στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Στον πολιτισμό ανέφερε τα 500.000 ευρώ για το φεστιβάλ Μαρώνειας και την είδηση ότι με προσωπική του δαπάνη αγοράστηκε όλο το συγγραφικό έργο του Κ. Καραθεοδωρή από τη Γερμανία, έγινε δωρεά στο Σύλλογο, ενώ ανέφερε ότι θα προχωρήσει και η δημιουργία Δικτύου Μουσείων Κομοτηνής, αλλά και η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης με τρόπο που δε θ’ αλλοιώνονται τα ιστορικά χαρακτηριστικά της.

Εξήγησε ότι ο κ. Ορφανός θ’ ανακοινώσει το Πανθρακικό Στάδιο και μια σειρά από έργο και για το Σπήλαιο της Μαρώνειας είπε ότι αναζητούν με το δήμαρχο χρηματοδότηση, ενώ πρόσθεσε στα του πολιτισμού ότι θα δημιουργηθούν δυο μεγάλα συνεδριακά κέντρα. Τα δυο τελευταία ανήκουν στο 10ο βήμα «Πρωτοβουλίες για τον τουρισμό και την ανάδειξη», μαζί με το ότι η Θράκη εντάχθηκε στις νέες διαφημιστικές καμπάνιες του υπουργείου Τουρισμού.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις

Σε μια από τις σελίδες του απολογιστικού εντύπου για την περίοδο 2004 – 2006, ο κ. Στυλιανίδης εμφανίζεται να συνομιλεί με την υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων κα Μίτρεβα και στη σχετική λεζάντα αναφέρεται ότι «ο κ. Στυλιανίδης εξηγεί στην υπουργό ότι η Ελλάδα υποστηρίζει μια κοινώς αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος, τονίζοντας όμως ότι ο ιστορικός και πολιτιστικός όρος «Μακεδονία» είναι αδιαπραγμάτευτα ελληνικός. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς χειρίζεται τη στάση της κυβέρνησης των Σκοπίων η χώρα μας, με δεδομένο ότι η χώρα εμφανίζεται και σε διαφημίσεις –πρόσκληση σε επενδυτές ως «Μακεδονία», είπε: «Η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα έχει δείξει την καλή της διάθεση, προτείνοντας μια κοινώς αποδεκτή λύση και περιμένει από την άλλη πλευρά ανταπόκριση. Εξαρτά δε τη στάση της για τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της γειτονικής χώρας από τη στάση που θα κρατήσει στο ζήτημα του ονόματος. Πιστεύουμε ότι μια καλή κίνηση από την πλευρά των Σκοπίων στο θέμα του ονόματος θα ωφελήσει και τους ίδιους και θα μας απελευθερώσει από ένα βάρος του παρελθόντος, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομική μας παρουσία στη γειτονική χώρα αλλά και την αναπτυξιακή μας βοήθεια. Θεωρώ ότι πράξεις σαν αυτές που ζήσαμε προσφάτως με τη μετονομασία του αεροδρομίου είναι ευθείες προκλήσεις οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά κι εκπέμπουν μια νοοτροπία ξεπερασμένη και αδιέξοδη. Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει τις θέσεις μας, ο ΟΗΕ γνωρίζει τις θέσεις μας, η Ε.Ε. γνωρίζει τις θέσεις μας και πιστεύω ότι όσο πιο έξυπνα επικοινωνηθεί αυτή η θέση προς την πλευρά των Σκοπίων τόσο πιο θετικό θα είναι αυτό το αποτέλεσμα και η έκβαση αυτού του ζητήματος».

Αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο κ. Στυλιανίδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αναθεώρηση των άρθρων 54 και 56 που αφορούν την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας και τα κωλύματα εκλογιμότητας και οι οποίες «κόπηκαν» κατά την προχθεσινή ψηφοφορία, μετέφερε. «Όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, είμαι ένας από τους υπουργούς και τους βουλευτές που καταψήφισαν τη συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 54), θεωρώντας ότι δεν πρέπει ν’ αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας. Δεν πιστεύω στην αριστοκρατία της πολιτικής και δεν πιστεύω ότι θα πρέπει στο Κοινοβούλιο να εκπροσωπείται μόνο το κέντρο με κριτήριο την επωνυμία του κάθε υποψηφίου.

Θα ήταν διαφορετική η στάση μου εάν η αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας συνοδευόταν από χωροταξική διανομή των εδρών, αν όριζαν ότι θα έπαιρναν συγκεκριμένο αριθμό εδρών Επικρατείας, από τη Θράκη, από τη Μακεδονία, από την Πελοπόννησο, από την Κρήτη.

Όλοι θα πρέπει να δοκιμάζονται στο λαό. Ο θεσμός του Επικρατείας είναι για να δώσει σε κάποιες προσωπικότητες την ευκαιρία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πολιτική, αλλά αυτό έχει συμβολικό χαρακτήρα όταν διατηρείται στον αριθμό 15. Όταν επεκτείνεται ο αριθμός λειτουργεί σε βάρος των ευκαιριών που δίνονται κυρίως στις επαρχίες για να έχουν μια καλύτερη εκπροσώπηση στα κέντρα των αποφάσεων».


Σε σχέση με το θέμα των κωλυμάτων εκλογιμότητας, αλλά και με τις δυο σημαντικότατες διατάξεις – άρθρα 24 και 16 – δε θέλησε να προχωρήσει σε προβλέψεις. Μετέφερε την πικρία του για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ που απέχουν. «Λυπάμαι για την αντιπολίτευση που ενώ είχε δείξει ότι μπαίνει σε μια μεταρρυθμιστική λογική, φοβούμενη το εσωκομματικό κόστος, τράβηξε πίσω και αρνήθηκε να συμμετέχει στη διαδικασία της κορυφαίας μεταρρύθμισης, που είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Εύχομαι το ΠΑΣΟΚ ν’ αναθεωρήσει τη στάση του μετά τις εκλογές και να προσέλθει πιο εποικοδομητικά στο διάλογο για την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση».

Στις 8 Μαρτίου, στις 6.00 το βράδυ στην Παλιά Βουλή, ο κ. Στυλιανίδης θα παρουσιάσει το βιβλίο που συνέγραψε με το δημοσιογράφο Μανόλη Κοττάκη «Κόντρα στη δικτατορία των μετριοτήτων, μία παρέμβαση για την αναθεώρηση του άρθρου 16». Όπως δήλωσε επικαιροποιείται ένα άρθρο που είχαν γράψει το 1986- 7, είχε δημοσιευτεί το 1989 στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», «αφού πρώτα κατέστη απόφαση γενικής συνέλευσης των φοιτητών της Νομικής Κομοτηνής, ήταν η πρώτη πρόταση για την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση, την οποία είχαν αγκαλιάσει οι φοιτητές της Κομοτηνής και στη συνέχεια υιοθετήθηκε αυτή η θέση από την ΟΝΝΕΔ, τη ΔΑΠ και τη Ν.Δ. Είμαστε χαρούμενοι για τη διορατικότητα εκείνης μας της επιλογής, αλλά πικραμένοι γιατί 20 χρόνια μετά αυτό το θέμα συνεχίζει ν’ αποτελεί θέμα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας».

Αγροτική οικονομία -12%

Περνώντας στο θέμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών σημείωσε ότι για πρώτη φορά το 2005 καλλιεργήθηκαν πιλοτικά 1.650 στρέμματα με ενεργειακά, κτηνοτροφικά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, έχουν βγει οι πρώτες αποδόσεις και προχωρούν στην αξιοποίηση, την οποία συνέδεσε με τη μετατροπή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης. Αναφέρθηκε στην έγκριση επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή βιοενέργειας στην περιοχή, τη δημιουργία εναλλακτικών πάρκων ενέργειας, τη λειτουργία στην περιοχή φαρμακοβιομηχανιών και αρωματοποιίες. «Εξετάζουμε τη συμβατότητα της παραγωγής τους με την αγροτική παραγωγή» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει παράλληλα να πειστούν οι αγρότες μέσα από τη συμβολαιακή γεωργία ότι έχουν περισσότερα οφέλη από τα νέα προϊόντα από ότι από τα παραδοσιακά.

Για το πρόβλημα της ανεργίας παρέπεμψε σε στοιχεία του ΟΑΕΔ λέγοντας ότι ο νομός παρουσιάζει 1% μείωση της ανεργίας. Ανέφερε ότι με το νέο αναπτυξιακό νόμο εγκρίθηκαν 34 επενδυτικά σχέδια που αντιστοιχούν σε 120 θέσεις εργασίας.

Σε σχέση με την εξίσωση των αναπτυξιακών κινήτρων θέλησε να διευκρινίσει ότι η Θράκη μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, επομένως αποκτά ευρωπαϊκή ενδοχώρα, δημιουργούνται νέα δεδομένα, η περιοχή αποκτά εξωστρέφεια, «γίνεται πύλη εισόδου, γέφυρα συνεργασίας και σταυροδρόμι». Γι’ αυτό και υποστήριξε ότι θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη δημιουργία υποδομών. Σημείωσε ότι εταιρία της Κομοτηνής έχει υπογράψει 18 εκατ. ευρώ εξαγωγικό συμβόλαιο.

«Το 12% καταβάλλεται, ο ρυθμός καταβολής έχει επισπευσθεί σε σχέση με το παρελθόν και θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο» απάντησε ο Ε. Στυλιανίδης σχετικά με την καθυστέρηση της επιδότησης από το β΄ εξάμηνο του 2005.

Σχετικά με το μειωμένο ιατρικό προσωπικό του ΙΚΑ Κομοτηνής συγκριτικά με τα υποκαταστήματα στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, ανέφερε ότι είχε κάνει σχετική παρέμβαση στον μακαρίτη Γιάννη Βαρθολομαίο και σε χθεσινή του επικοινωνία με το νέο διοικητή ενημερώθηκε ότι υπάρχει σχεδιασμός για ν’ ανοίξουν θέσεις για την Κομοτηνή.

Ιεροδιδάσκαλοι – ΕΦΕΤ- χρυσός

Σχετικά με τις 250 θέσεις ιεροδιδασκάλων επικαλέστηκε την ισονομία, την ισοπολιτεία. «Επειδή η κυβέρνηση πιστεύει στη διαφάνεια θεωρεί ότι κάθε θρησκευτικός λειτουργός – ιεροδιδάσκαλος, όπως και κάθε ιερέας οφείλει ν’ αντιμετωπίζεται με τον πρέποντα τρόπο από την ελληνική δημόσια διοίκηση, γι’ αυτό και προτείνει οι 250 οργανικές θέσεις που εισηγήθηκαν οι μουφτείες να θεσμοθετηθούν κι ότι θα πρέπει αυτοί οι λειτουργοί να έχουν σχέση διαφανούς και αμέσου εργασίας στο ελληνικό δημόσιο, γιατί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ελληνικό λαό».

Πρόσθεσε ότι η εισήγηση της επιλογής τους βαραίνει τους μουφτήδες, αλλά ο έλεγχος νομιμότητας της επιλογής τους – για να πληρούνται τα κριτήρια ΑΣΕΠ- ανατίθεται σε μια ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, ώστε να είναι σύμφωνη με το σχετικό άρθρο του Συντάγματος και να είναι απόλυτα νόμιμη.

«Είμαι, παραμένω και θα παραμένω βουλευτής Ροδόπης, γιατί αυτό που με συνέδεσε και με τροφοδότησε στην πολιτική είναι η αγάπη μου γι’ αυτή την περιοχή κι ένας από τους βασικούς λόγους που μπήκα στην πολιτική είναι γιατί έβλεπα την καθυστέρηση αυτού του τόπου, ο οποίος επειδή στερούνταν αδίκως ευκαιρίες κατά το παρελθόν, δε μπορούσε να παρακολουθήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης κι εξέλιξης άλλων περιοχών της Ελλάδας» είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ χαρακτήρισε «τιμητικές» τις αναφορές που γίνονται σε κεντρικά ΜΜΕ.

Στην απάντηση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους παρέπεμψε ο υφυπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε εάν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Ενημέρωσε επίσης ότι σε κεντρικό επίπεδο όλα είναι έτοιμα για τη δημιουργία Γραμματείας του ΕΦΕΤ στην Κομοτηνή για συντονισμό σε επίπεδο περιφέρειας, αρκεί να βρεθεί ο χώρος που θα το στεγάσει από το δήμο ή τη νομαρχία.

Σεβασμός στην άποψη της τοπικής κοινωνίας ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών σε ερώτηση για τη θέση που κρατά αυτός και η κυβέρνηση απέναντι σε επενδύσεις εξόρυξης χρυσού στη Θράκη. «Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα σεβαστεί απόλυτα την άποψη της τοπικής κοινωνίας, απλά όλοι εμείς, τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί εταίροι, πολιτικοί της περιοχής, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση γιατί όσο επιμένουν αυτοί που θέλουν να έρθουν άλλο τόσο θα πρέπει να επιμένουν αυτοί που θέλουν να κρατήσουν τη φυσιογνωμία της περιοχής».

Ο κ. Στυλιανίδης διέψευσε τα όσα ακούστηκαν για πυρηνικό εργοστάσιο στον Έβρο, λέγοντας «η Ελλάδα είναι εναντίον των πυρηνικών εργοστασίων στην επικράτειά της και με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε γειτονικές σεισμογενείς περιοχές».

Για τη διάλυση της ΔΥΠΕ ΑΜ-Θ και το αν θα έχει αρνητικές συνέπειες στην περιοχή, ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για μια νέα φιλοσοφία στον τομέα της υγείας – σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι μεμονωμένο αλλά για ένα γενικότερο σχεδιασμό – «φιλοσοφία που θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη και αρμοδιότητα στους διοικητές των νοσοκομείων και λιγότερη στις ΔΥΠΕ».

Σε ερώτηση σχετική με την απόδοση ιθαγένειας στους εντός της Ελλάδος διαμένοντες διευκρίνισε ότι το θέμα αφορά τους 65 ηλικιωμένους που στερήθηκαν του δικαιώματος να φέρουν την ελληνική ιθαγένεια. «Το μέτρο αφορά αυτούς και μόνο» είπε χαρακτηριστικά.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.