Χρωματιζοντας την πολη

Την παρουσίαση της μελέτης για την ανάπλαση και αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου Κομοτηνής έκανε το απόγευμα της Δευτέρας ο αρχιτέκτονας κ. Μανόλης Αναγνωστίδης, ενώπιον του δημάρχου Κομοτηνής κ. Βαβατσικλή, δημοτικών συμβούλων, υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου και καταστηματαρχών της περιοχής.

Περίπου πριν μια δεκαετία υπήρξε σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με οριοθέτηση της περιοχής. Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, που προσδιορίζεται από τις οδούς Ξενοφώντος, Γραβιάς, Κιλκίς, Κανάρη, πλατεία Ηφαίστου, συγκαταλέγει τη Βασιλέως Παύλου, κατεβαίνει τη Συντάγματος Κρητών, συνεχίζει Ορφέως, Βενιζέλου και κλείνει στην Ξενοφώντος, και αφορά την παραδοσιακή αγορά της Κομοτηνής. Στην πρόταση της μελέτης περιλαμβάνονται κανονιστικοί όροι δόμησης, με μέγιστο ύψος κτιρίων στα 7,5 μέτρα, γίνεται καθορισμός επιτρεπτών χρήσεων, υπάρχουν δεσμεύσεις για κτίρια που κρίνονται διατηρητέα και προτείνεται η σύσταση επιτροπής που θα κρίνει αν οι παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει ο ιδιοκτήτης συνάδουν με τους κανονισμούς.


Επίσης, προτείνει την πεζοδρόμηση όλων των καθέτων της Ερμού δρόμων, με περιμετρική κίνηση των αυτοκινήτων και καθορισμό θέσεων στάθμευσης στις οδούς Κιλκίς, Ιωαννίνων και Χαλκοκονδύλη.

Στη μελέτη έχουν προσδιοριστεί τρεις κατηγορίες κτιρίων, πενήντα πέντε στον αριθμό, από τα οποία πέντε είναι τα διατηρητέα, στα οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση. Ενδεικτικά, διατηρητέα χαρακτηρίζονται το «Ρολόι», η βιβλιοθήκη του Τεμένους, το ποτοποιείο «Μπακιρτζή», το «Πέτρινο» με το λαξευτό πωρόλιθο, που κτίστηκε το 1968 μετά την πυρκαγιά του προηγούμενου χρόνου. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν κτίρια στα οποία υπάρχει η υποχρέωση διατήρησης των προσόψεων, ενώ επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση στο εσωτερικό τους, και τα τρίτης κατηγορίας, που είναι και τα περισσότερα, στα οποία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση ή ανακατασκευή με την προϋπόθεση της τήρησης των κανόνων για την όψη των κτιρίων.

Στο κύριο μέρος της μελέτης υπάρχουν προτάσεις για τον περιβάλλοντα χώρο του ιστορικού κέντρου, με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμους, πέργολες κιόσκια λουλούδια, όπως και η τοποθέτηση στην οδό Ερμού σκεπάστρων για να επιτρέπεται η κυκλοφορία ατόμων με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, όπως γίνεται σε πολλές πόλεις του εξωτερικού και στη Θεσσαλονίκη.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το πρόγραμμα URBAN. Για μεν τα διατηρητέα υπάρχει επιχορήγηση 50%, ενώ οι δαπάνες ανάπλασης των άλλων κτιρίων βαρύνουν τους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, διαφάνηκαν ελπίδες για ανάληψη μέρους ή σε ολόκληρο της δαπάνης για την ανάπλαση των προσόψεων, με ενεργοποίηση λογαριασμών δημοσίων επενδύσεων, Οργανισμών και της ΕΕ.

Η τελική διαμόρφωση της μελέτης, προκειμένου να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση του έργου θα γίνει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αφού ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των ιδιοκτητών και των Επιμελητηρίων, οι οποίες πρέπει να κατατεθούν εντός 20ήμερης προθεσμίας.

Βασική αρχή της δημοτικής αρχής αποτελεί η αξιοποίηση της περιοχής, η διατήρηση του παραδοσιακού χρώματος της αγοράς, η αξιοποίηση της περιουσίας των δημοτών Να σημειωθεί ότι κατά κύριο λόγο στην περιοχή του ιστορικού κέντρο υπάρχουν μικρά ακίνητα, που οποιαδήποτε κίνηση αξιοποίησής τους καθίσταται απαγορευτική. Μέσα από την οριοθέτηση της περιοχής και τον χαρακτηρισμό «ιστορικό κέντρο», δίνεται νόμιμη διέξοδος αξιοποίησής τους.

Η υπεύθυνη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Ζωή Κοσμίδου υπογραμμίζει: «Οι παρεμβάσεις που προτείνει η μελέτη κινούνται στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων που έχουμε δώσει εμείς, ως Τεχνική Υπηρεσία, και το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν παύουν όμως να είναι προσωπικές απόψεις και θέσεις του μελετητή, οι οποίες θα πάρουν την τελική τους μορφή μετά από παρεμβάσεις των ενδιαφερομένων, του δημοτικού συμβουλίου και των Επιμελητηρίων».

Αντιρρήσεις

Στη μελέτη προτείνεται μέγιστο ύψος κτιρίων τα 7,5 μέτρα που παραπέμπει σε συντελεστή δόμησης 2. Σε σχέση με τον ισχύοντα 2,4 δημιουργεί μία διαφορά συντελεστών 0,40, στην καλύτερη περίπτωση. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, πιστεύοντας ότι τα ακίνητά τους χάνουν την αξία τους και με δεδομένο ότι δεν έχει εγκριθεί Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την πόλη, δεν δέχονται την μεταφορά συντελεστού που διατυπώνεται ως πρόταση από τη μελέτη και αντιδρούν στην εφαρμογή του προγράμματος.

Σε σχετική παρέμβασή του ο δήμαρχος κ. Βαβατσικλής επισήμανε: «Αν ο συντελεστής μικραίνει, είναι όλα υπό συζήτηση. Εμείς θέλουμε να δώσουμε και να διατηρήσουμε το παραδοσιακό χρώμα της Κομοτηνής. Δεν νομίζω ότι θα ήταν ωραίο σε οικόπεδα των 50 ή 60 τμ να κτιστούν τριώροφες ή τετραώροφες οικοδομές, ούτε αξιοποιούμε με τον τρόπο αυτό την περιουσία μας. Παλιότερα οι συνδημότες μας αντιδρούσαν όσον αφορά στην κάλυψη της δαπάνης για την ανάδειξη της πρόσοψης, που ανέρχονταν στο 50%. Τώρα γίνονται προσπάθειες και έχει κατορθωθεί τη δαπάνη αυτή να την πληρώνουν η ΕΕ και κάποιοι δημόσιοι Οργανισμοί.

Δίπλα, στην Ξάνθη, με απαγορευτικές δεσμεύσεις σε μεγαλύτερο βαθμό, ανάπλασαν ολόκληρη πόλη. Οι επιχειρηματίες αύξησαν τις δουλειές τους και τώρα όλοι ξέχασαν τους ενδοιασμούς του παρελθόντος».

Εκτός των αντιρρήσεων για την έμμεση μείωση του συντελεστού δόμησης, την κάθετη άρνηση, αλλά και την αδυναμία προς το παρόν, μεταφοράς συντελεστού, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αντιδρούν στις πεζοδρομήσεις, ειδικά της Ανδρούτσου, υποστηρίζοντας ότι «θα στραγγαλίσει το κυκλοφοριακό της πόλης» και της Κανάρη, στην πλατεία Ηφαίστου, υποστηρίζοντας ότι τα είδη που πωλούν απαιτούν μεταφορικό μέσον από τον πελάτη τους.

Παράλληλα, διατυπώθηκε η πρόταση για την εξ΄ αρχής δημιουργία ενός «ιστορικού κέντρου», η οποία βρήκε απάντηση σε αποστροφή του λόγου του κ. Αναγνωστίδη: «Το ιστορικό κέντρο είναι από μόνο του ιστορικό ή δεν είναι. Είναι ανάγκη να ξεπεραστεί η κατώτερη ψυχολογία και η ιδεοληψία του στενού, προσωπικού, ατομικού συμφέροντος. Ο δημότης δεν μπορεί να απαντά «δεν με ενδιαφέρει το καλό της πόλης», γιατί μέσα στην πόλη αυτή ζει και σ΄ αυτήν έχει τα επαγγελματικά του συμφέροντα. Η καλοπροαίρετη συζήτηση βοηθά πάντα στην εξεύρεση λύσεων».

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.