Χρησιμο ιστορικο υλικο τα «Τετραδια Βουλγαρικης Κατοχης»

Εκατό αντίτυπα από τις εκδόσεις του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου προμηθεύτηκε η Νομαρχία Καβάλας, σε μια προσπάθεια να συμπαρασταθεί στις προσπάθειες του προέδρου του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Νίκου Ρουδομέτωφ για τις ιστορικές εκδόσεις που αφορούν σημαντικές περιόδους της πόλης της Καβάλας.

Πρόκειται για τα πρακτικά του Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου Βαλκανικών Ιστορικών Σπουδών που αφορούν όλη την ιστορία της Καβάλας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επίσης, είναι τα «Τετράδια

Η Νομαρχία Καβάλας αγόρασε αυτούς τους τόμους για να τους διανείμει στα σχολεία δεδομένου ότι καλύπτουν σημαντικά κενά που υπάρχουν. Όπως ανέφερε ο αντινομάρχης Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, «εμείς έχουμε τον πρώτο τόμο, ενώ τον δεύτερο τόμο δεν τον έχουμε πάρει ακόμη. Στον πρώτο τόμο γίνεται αναφορά στην Καβάλα, την Ελευθερούπολη, την Χρυσούπολη και τους οικισμούς του νομού Καβάλας». Επίσης, ο κ. αντινομάρχης εξήρε την σημασία αυτών των ιστορικών εκδόσεων.

Ο πρόεδρος του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Νίκος Ρουδομέτωφ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Νομαρχία Καβάλας και ιδιαίτερα τον νομάρχη Θόδωρο Καλλιοντζή για την οικονομική στήριξη, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική καθώς θα βοηθήσει στο να «ολοκληρώσουμε τη σειρά των «Τετραδίων Βουλγαρικής Κατοχής» του 1916-18 που είναι πάρα πολύ σημαντικά».

Μιλώντας για το περιεχόμενο των βιβλίων, ανέφερε ότι πρόκειται για γεγονότα, τα οποία είναι σημαντικό να καταγραφούν, ώστε να υπάρχουν στις βιβλιοθήκες προσφέροντας πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους. «Αυτές οι εκδόσεις μπορούν να μπουν στις βιβλιοθήκες ώστε να μην υπάρχουν τέτοια ιστορικά κενά για τις συγκεκριμένες περιόδους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα «Τετράδια Βουλγαρικής Κατοχής» θα συνεχίσουν με τον τρίτο τόμο των Σερρών, με τις αναμνήσεις από τα «ντουρντουβάκια», αλλά και με τα πλήρη πρακτικά στην γαλλική γλώσσα ώστε «να μπορέσουν οι ξένοι να γίνουν κοινωνοί των πληροφοριών που περιέχονται μέσα στα πρακτικά».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου, μέχρι στιγμής η σειρά αυτή θα περιλαμβάνει 7 τόμους. Ήδη, έχουν εκδοθεί δύο τόμοι, ενώ ο τρίτος είναι στο τυπογραφείο, για το οποίο «συγκεντρώνουμε χρήματα για να το πληρώσουμε». Ολοκληρώνονται άλλοι δύο τόμοι που αφορούν την γαλλική έκδοση. «Έχουν γίνει διορθώσεις, επομένως, μας μένουν τα εξώφυλλα και το ευρετήριο ώστε να μπορεί να βοηθηθεί αυτός που θέλει να μελετήσει όλα τα βιβλία».


Όσο για τον έκτο και τον έβδομο τόμο, ο κ. Ρουδομέτωφ ανέφερε ότι αναφέρεται στα «ντουρντουβάκια» και συγκεντρώνονται πληροφορίες για την κατοχή του 1941-44. «Είναι γεγονότα τα οποία δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα. Μη ξεχνάμε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.