Χρηση νομιμων και παρανομων ουσιων στην εφηβεια

Μετά από αναβολές, παρουσιάστηκαν προχθές το βράδυ στο νομαρχιακό συμβούλιο Ροδόπης τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «Ορφέας» σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής τον περασμένο Μάρτιο. Παρόντες στη συνεδρίαση, ήταν η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού, ο επιστημονικός υπεύθυνος Γκάρο Εσαγιάν, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα και τα συνέκρινε με αυτά παρόμοιας έρευνας σε μικρότερο δείγμα που έγινε το 2002, όπως και όλοι οι συνεργάτες του Κέντρου.

Η πρόεδρος του «Ορφέα» ανέλαβε να παρουσιάσει τη δουλειά που έκανε η ομάδα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το Κέντρο είναι για άτομα που είναι ένα βήμα πριν την εξάρτηση κι αν φτάσουμε στην εξάρτηση θα είναι πολύ αργά.

Η κ. Μουσταφά Ογλού
έδωσε το λόγο στον επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου, Διδάκτορα Γκάρο Εσαγιάν, ο οποίος ευχαρίστησε την πρόεδρο για την ευαισθησία που δείχνει για το μέλλον του φορέα. Σημείωσε ότι η παρουσία τους δεν έχει την πρόθεση να αναδείξει τα προβλήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα του φορέα, αλλά αντανακλά την επιθυμία τους να παρουσιάσουν τα νέα δεδομένα. Ο Γ. Εσαγιάν μίλησε για την ταυτότητα του «Ορφέα» και την αφετηρία του, σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα ότι επιστημονικά εποπτεύεται από τον «ΟΚΑΝΑ».

Προσεγγίζοντας την έρευνα που σχετίζεται με χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, νομίμων και παρανόμων, σημείωσε ότι «διαγράφει και το ψυχοκοινωνικό προφίλ των εφήβων του νομού και παρέχει κάποιες πληροφορίες για το οικογενειακό προφίλ των οικογενειών του νομού».

Η έρευνα αφορά μαθητές από Γ’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου από 19 διαφορετικές σχολικές μονάδες και θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα για το νομό. Το δειγματοληπτικό υλικό διαμορφώνεται από τη Στατιστική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αγάπη για το αλκοόλ

Ο κ. Εσαγιάν διέκρινε τα σημαντικότερα σημεία της τρέχουσας έρευνας τα οποία συνέκρινε με τα αποτελέσματα της έρευνας του 2002. «Οι έφηβοι του δείγματος, περίπου 20% έχουν καταναλώσει πάνω από 20 φορές αλκοόλ τον τελευταίο μήνα. Συστηματική χρήση του αλκοόλ – δηλαδή δύο και περισσότερες φορές την εβδομάδα – κάνει το 12,5%. Σε ό,τι αφορά στο κάπνισμα χρήση κάνει το 17% των εφήβων.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση παράνομης ουσίας – κύρια χασίς – έστω και μία φορά ένας στους δέκα μαθητές έχει πειραματιστεί. Για τη χρήση της ηρωίνης, έστω και μία φορά, τα δεδομένα λένε ότι δύο στους εκατό μαθητές έχουν πειραματιστεί.

Η μέση ηλικία πρώτης χρήσης παράνομης ουσίας είναι 14,3 έτη. Επίσης, πρέπει να προσέξουμε το ότι το 10% των μαθητών θεωρούν ακίνδυνη την περιστασιακή χρήση των ουσιών.

Στα συγκριτικά δεδομένα με την έρευνα του 2002, θα πρέπει να πούμε ότι το δείγμα δεν είναι ακριβώς το ίδιο αλλά ωστόσο αντανακλά μια πραγματικότητα. Σαφώς, υπάρχει διαφορά στην κατανάλωση του αλκοόλ ανάμεσα στο 2002 και το 2007, με σημαντική στατιστικά φθίνουσα πορεία.

Το ίδιο συμβαίνει με τη συστηματική χρήση του αλκοόλ, όπου τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όπως και στο συστηματικό κάπνισμα. Περνούμε από το 33% στο 18% περίπου.

Η χρήση χασίς περνάει από το 15% στο 10%, η δε χρήση της ηρωίνης έστω για μια φορά περνάει από το 2,8% στο 1,8%. Βέβαια, βλέπουμε ότι και στο νομό μας καταγράφουμε την παγκόσμια τάση, δηλαδή το ότι μειώνεται η ηλικία έναρξης πειραματισμού με τις ουσίες, στην ηλικία των 14,3.

Σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα βλέπουμε ότι θεωρούν ακίνδυνη την περιστασιακή χρήση λιγότεροι μαθητές του νομού μας συγκριτικά με την έρευνα του 2002».


Στη συνέχεια, ο Γκάρο Εσαγιάν μίλησε για δεδομένα που σχετίζονται με το ψυχοκοινωνικό προφίλ των μαθητών του νομού, τα οποία χαρακτήρισε θετικά σε γενικές γραμμές. «Οι δείκτες για τη σωματική και ψυχική υγεία δείχνουν εν πολλοίς έναν υγιή πληθυσμό νέων. Οι περισσότεροι μαθητές εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τα σχολεία τους και τους καθηγητές τους».

Στη συνέχεια, μίλησε για μια παράμετρο πολύ σημαντική, το πώς καταγράφεται το οικογενειακό προφίλ στο νομό μας. «Το οικογενειακό περιβάλλον, οι κανόνες που εφαρμόζονται καθώς και η τήρησή τους αποτελούν παραμέτρους που θέτουν το γενικότερο πλαίσιο ωρίμανσης των εφήβων. Η γενική εικόνα που επικρατεί για τους εφήβους του νομού Ροδόπης είναι αυτή της υποστηρικτικής οικογένειας, η οποία θέτει κανόνες στα νεαρά μέλη της, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά και τις συναναστροφές του εφήβου εκτός σπιτιού.

Σε ό,τι αφορά τα συγκριτικά δεδομένα του νομού μας σε σχέση με το πανελλήνιο δείγμα σε ό,τι αφορά τη χρήση νόμιμων εξαρτησιογόνων ουσιών λιγότεροι έφηβοι τις χρησιμοποιούν κι επίσης η ηλικία πειραματισμού για τις νόμιμες εξαρτησιογόνες ουσίες στο νομό μας γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία.

Το μόνο που μας δημιουργεί ένα προβληματισμό είναι ότι συγκριτικά με το πανελλαδικό ποσοστό διπλάσιο ποσοστό εφήβων στο νομό μας απαντά ότι δεν γνωρίζει τους κινδύνους από τη χρήση της ινδικής κάνναβης».


Ο νομάρχης Άρης Γιαννακίδης μίλησε για μια σημαντική προσφορά που πραγματοποιείται από τον «Ορφέα» σε αντιπαραβολή με το «ρεζιλίκι» που χαρακτηρίζει την κεντρική εξουσία, αλλά και την τοπική κοινωνία, μια και μόνο ένας – δυο φορείς από τους κοινωνικούς εταίρους ανταποκρίθηκαν. Πρότεινε να γίνει μια μόνιμη θεσμική δομή παρέμβασης και αναρωτήθηκε ποια γενιά παραδίδει στην κοινωνία η γενιά τους.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μιχάλης Αθανασιάδης ζήτησε η ενημέρωση να γίνεται ανελλιπώς, «για να καταλάβουν οι μαθητές ότι πρέπει ν’ αντισταθούν στον πειρασμό των ναρκωτικών. Να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη κι όσοι νέοι πήραν αυτό το δρόμο να τους συμπαρασταθούμε. Οι νέοι αυτοί είναι ασθενείς, πρέπει να βρούμε τα αίτια που τους οδηγούν στα ναρκωτικά» είπε.

Δε θεωρούν επικίνδυνα τα ναρκωτικά

Ο Γκάρο Εσαγιάν επανέλαβε ότι έχουν αυξημένες υποχρεώσεις, μια και οι νέοι σε μικρό βαθμό θεωρούν τα ναρκωτικά επικίνδυνα. Εξήγησε ότι το Κέντρο δεν έχει να κάνει με ναρκομανείς αλλά με την υγιή πρόληψη, μια και κάποιοι φοβούνται να χτυπήσουν την πόρτα τους από το φόβο του στιγματισμού.

Η αντιπρόεδρος του Ν.Σ. Βούλα Νεστωράκη και ο Νίκος Κουρκούτας ως εκπαιδευτικοί επαίνεσαν το έργο του «Ορφέα» και ο Χρίστος Μπραντζουκάκης ενημέρωσε ότι στα πλαίσια της Ολυμπιακής Παιδείας ετοιμάζεται μια πρόταση για να ενταθεί το θέμα της πρόληψης στα σχολεία.

Να σημειωθεί ότι η πανευρωπαϊκή έρευνα για τη χρήση αλκοόλ και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό (ESPAD)διεξάγεται στην Ελλάδα από το 1984 και αναγνωρίζεται σήμερα ως η περισσότερο έγκυρη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την παρακολούθηση του φαινομένου. O σημαντικότερος μακροπρόθεσμος στόχος της έρευνας είναι η διαχρονική σύγκριση των τάσεων του φαινομένου σε διάφορες χώρες.

Το Κέντρο «Ορφέας» βρίσκεται στη Δ.Δ. Μπλέτσα 19. Τηλ: 2531081750 -1 και 2531081518.

Mail: [email protected]

Μαρία Αμπατζή

7545 και 7546.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.