«Χρειαζεται ευαισθησια απο την πλευρα της κυβερνησης για την περιοχη και δεν την ειδαμε»

Στη συγκρότηση και λειτουργία Παρατηρητηρίων Απασχόλησης προβαίνουν τα Εργατικά Κέντρα Έβρου συνεργαζόμενα με τα εργατικά συνδικάτα της Βουλγαρίας. Στόχος, η αποτροπή της ύπαρξης εργαζομένων πολλών ταχυτήτων. «Θα παρακολουθούμε και θα καταγράφουμε καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θα πιέζουμε για τις λύσεις», δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης, κ. Γιώργος Ευσταθίου. Παράλληλα αναφέρεται στο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και στον «εφιάλτη» της μετανάστευσης που επιστρέφει. «Χρειάζονται ειδικές κλαδικές πολιτικές για την περιοχή της Θράκης. Πρέπει όλοι οι φορείς να καθίσουμε να κουβεντιάσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε», δηλώνει και προσθέτει, «aς αποφασίσουμε πρώτα εμείς τι μοντέλο θέλουμε και μετά να το διεκδικήσουμε. Τώρα, πάμε από το κακό στο χειρότερο. Χρειάζεται ευαισθησία από την πλευρά της κυβέρνησης για την περιοχή και δεν την είδαμε και αυτό είναι φανερό σε όλους».

Μ.Ν.: Πολλή κουβέντα για την ανεργία κύριε Πρόεδρε, πού κυμαίνεται τελικά στον τόπο μας;

Γ.Ε.:
Η ανεργία είναι στα ύψη αυτή την περίοδο. Ζούμε καταστάσεις πρωτόγνωρες. Δυστυχώς, οι παθητικές πολιτικές που ακολουθούνται οδηγούν τα πράγματα, σε ό,τι αφορά την απασχόληση, από το κακό στο χειρότερο. Η ανεργία στην Θράκη είναι σαν τον πυρετό που ανεβοκατεβαίνει, το ζήτημα είναι ότι δεν ανησυχούν οι υπεύθυνοι, δεν βρίσκουν το κατάλληλο «αντιπυρετικό».

Μ.Ν.: Ποια αίτια συνέβαλαν στην αύξησή της;

Γ.Ε.:
Έχουν αποσυνδεθεί οι θέσεις απασχόλησης από τις επιχορηγήσεις. Ακόμη και η φορολογική πολιτική, η «φορομπηχτική» θα μπορούσα να πω, αυξάνει την ανεργία. Πιστεύω ότι και τα επόμενα χρόνια θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.

Μ.Ν.: Τι κάνετε για να αποτρέψετε αυτό το σενάριο να γίνει πραγματικότητα;

Γ.Ε.:
Αν δεν υπάρχει άλλη παράταση από τον Ιανουάριο, θα έχουμε την ελεύθερη απασχόληση των βουλγάρων εργαζόμενων στην Ελλάδα, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο τότε για όλους. Γι’ αυτό το λόγο δρομολογούμε μια πρωτοβουλία με το αντίστοιχο συνδικάτο της Βουλγαρίας, ώστε να δημιουργήσουμε παρατηρητήρια απασχόλησης, να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δυο και τριών ταχυτήτων, κύρια στην περιοχή του Έβρου, αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Εμείς σαν συνδικάτα κάνουμε πολλά, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα.

Μ.Ν.: Πώς σκοπεύετε να λειτουργήσετε αυτά τα Παρατηρητήρια Απασχόλησης;

Γ.Ε.:
Είναι μια πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου του Έβρου. Θα κάνουμε όσα Παρατηρητήρια χρειαστούν για να μην έχουμε το ζήτημα της κατηγοριοποίησης των εργαζομένων, των εργαζομένων των πολλών ταχυτήτων, με τους χαμηλούς μισθούς, της ανασφάλιστης εργασίας, κ.α., που προκαλούν ακόμη και την εκδήλωση ρατσιστικών προβλημάτων. Θα παρακολουθούμε και θα καταγράφουμε καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θα πιέζουμε για τις λύσεις…

Μ.Ν.: Πόσο χαμηλοί είναι οι μισθοί στη Βουλγαρία;

Γ.Ε.:
Είναι πολύ χαμηλοί, από περιοχή σε περιοχή διαφέρουν, αλλά γενικά είναι πολύ χαμηλοί. Κυμαίνονται από 150 μέχρι 500 ευρώ το μήνα. Στα παράλια της Βουλγαρίας είναι πιο υψηλοί οι μισθοί, αλλά δίνονται σε λίγους, στην υπόλοιπη Βουλγαρία δεν ξεπερνούν τα 150 ευρώ και τα 200 ευρώ το μήνα.

Μ.Ν.: Ποια η εικόνα των Βιομηχανικών Μονάδων στην περιοχή μας;

Γ.Ε.:
Φθίνουν οι βιομηχανικές μονάδες στην περιοχή, το είχαμε επισημάνει από το 2004. Λέγαμε τότε: Ναι, στην εξυγίανση, ναι στην συνεργασία με τους επιχειρηματίες, αλλά να αναλάβουν και εκείνοι τις ευθύνες τους. Βεβαίως, πήγαν σε λάθος χέρια. Δεν ξέρω αν υπήρχε και ανοχή από την πλευρά τοπικών παραγόντων. Αν υπήρχε, αυτό είναι σίγουρα επιλήψιμο.

Μ.Ν.: Εσείς, ποια θέση είχατε πάρει για να μην συμβεί ό,τι συνέβη;

Γ.Ε.:
Εμείς τότε βάζαμε και το ζήτημα της επιστροφής των χρημάτων από τις επιχειρήσεις, σήμερα δεν μπορούμε να το βάλουμε. Πέρασαν τα χρόνια, έληξε η προθεσμία που είχαμε. Υπάρχουν «κουφάρια», υπάρχουν και Βιομηχανικές Μονάδες που υπoλειτουργούν. Όταν ψηφίζονταν οι Αναπτυξιακοί Νόμοι, πιστεύαμε ότι η Θράκη θα ήταν ένα σύγχρονο El Dorado, ωστόσο, σήμερα είναι ένα σύγχρονο εμπόριο αύξησης της ανεργίας.

Μ.Ν.: Πώς αντιστρέφεται το σκηνικό;

Γ.Ε.:
Χρειάζονται ειδικές κλαδικές πολιτικές για την περιοχή της Θράκης. Πρέπει όλοι οι φορείς να καθίσουμε να κουβεντιάσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε! Ας αποφασίσουμε πρώτα εμείς τι μοντέλο θέλουμε και μετά να το διεκδικήσουμε. Τώρα, πάμε από το κακό στο χειρότερο. Χρειάζεται ευαισθησία από τη πλευρά της κυβέρνησης για την περιοχή και δεν την είδαμε και αυτό είναι φανερό σε όλους.

Μ.Ν.: Ποια λάθος κίνηση της χρεώνετε;

Γ.Ε.:
Παλιότερα, για να επιχορηγηθεί κάποιος επιχειρηματίας, έπρεπε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, σήμερα, με τον νέο αναπτυξιακό Νόμο, αυτό δεν υφίσταται. Πώς θα αντιστραφούν οι όροι, πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις;

Μ.Ν.: Και η μετανάστευση, εφιάλτης που επιστρέφει;

Γ.Ε.:
Η μετανάστευση είναι μεγάλο πρόβλημα και το ποσοστό της δεν καταμετράται στην ανεργία. Είναι οι αγρότες, που μετά τις πλημμύρες, το 2005 είναι σε υψηλό βαθμό άνεργοι. Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα, τα οποία, αν τα βάλουμε κάτω, θα δούμε ότι η ανεργία κυμαίνεται σε φοβερά υψηλά επίπεδα.

Μ.Ν.: Έχετε λόγους να είστε αισιόδοξος;

Γ.Ε.:
Όχι, δεν έχω λόγους να είμαι αισιόδοξος. Ειλικρινά κανένα λόγο.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.