19 Απριλιου: Ημερα Φιλελληνισμου και Διεθνους Αλληλεγγυης

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Κομοτηνή

Ήταν 19 Απριλίου του 1824 όταν ο Λόρδος Βύρωνας ευρισκόμενος στο Μεσολόγγι έχανε τη ζωή του ύστερα από πυρετό. Τα αίτια του θανάτου του δεν κατέστησαν δυνατό να εξακριβωθούν ποτέ, ωστόσο η μεγάλη δημοφιλία του σκόρπισε θλίψη απανταχού στην Ευρώπη, αλλά και αποτέλεσε και την αφορμή ενίσχυσης ενός κύματος συμπάθειας, συμπαράστασης και υποστήριξης των Ελλήνων που εκείνη την περίοδο αγωνίζονταν για την κατάκτηση της ελευθερίας τους.

184 χρόνια μετά το θάνατό του η ελληνική πολιτεία με το Προεδρικό Διάταγμα 130/2008 επέλεξε την 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, ώστε να καθιερώσει την ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, με εκδηλώσεις τιμής και μνήμης να πραγματοποιούνται έκτοτε σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι και φέτος την Παρασκευή 19 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν στην Κομοτηνή εκδηλώσεις για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνής Αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Γενικό σημαιοστολισμό των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών του νομού, από της 8ης πρωινής ώρας μέχρι και την δύση του ηλίου της 19ης Απριλίου 2024.

08:00 Επίσημη Έπαρση της σημαίας στο Ηρώο της πόλης.

10:30 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Μετά την δοξολογία θα εκφωνηθεί, μέσα στον Ιερό Ναό, ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον εκπαιδευτικό του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής κ. Ιωάννη Τανανάκη.

11:15 Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, από τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή ΠΑΜΘ, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΑΜΘ κ.α. Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.

19:40 Υποστολή της σημαίας στο Ηρώο της πόλης

Τιμές θα αποδοθούν με μέριμνα του ΑΔΦΚ από διμοιρία ανδρών με έναν επικεφαλής, τη στρατιωτική μουσική και δύο οπλίτες στρατονόμους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.