Χαθηκε μια ευκαιρια να ανοιξουμε τις προοπτικες μας

Ένταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου όταν στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής που εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Παπανδρέου. Συγκεκριμένα ο κ. Πεταλωτής χαιρέτισε την παρουσία του πρωθυπουργού καλωσόρισε τους συνέδρους τονίζοντας ότι οφείλει να στιγματίσει το γεγονός ότι «κάποιοι προγραμμάτισαν να μετατρέψουν αυτόν τον σοβαρό θεσμό σε προεκλογική φιέστα και να επιβάλουν το ρόλο του χειροκροτητή στους συνέδρους ενώ άλλος είναι ο ρόλος τους». Στο σημείο αυτό κάποιοι σύνεδροι σηκώθηκαν και γιουχάισαν τον βουλευτή γιατί κατά τη γνώμη τους υποβάθμιζε τους συνέδρους.

Για το θέμα αλλά και γενικότερα για το συνέδριο ο βουλευτής κ. Πεταλωτής μίλησε στον ΠτΘ.

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή θα ήθελα ένα γενικότερο σχόλιο για τη διοργάνωση του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών το οποίο πλέον έχει περάσει στην ιστορία…

Γ.Π.:
Πραγματικά το συνέδριο πέρασε στην ιστορία, δυστυχώς όμως αυτή η ιστορία καταγράφει και τις καλές και τις κακές στιγμές ενός συνεδρίου και νομίζω ότι η ισορροπία σε αυτό το συνέδριο κλείνει προς τις κακές. Και αυτό δεν το λέω βασιζόμενος μόνο στην προσωπική εμπειρία που είχα και στην προσωπική υποδοχή από κάποιους θερμόαιμους δήθεν Θρακιώτες αλλά το λέω γενικότερα. Ο πρόεδρος κ. Κοτσάκης τόνισε στο λόγο του ότι η οργανωτική επιτροπή εξέτασε πολλά ζητήματα και ότι προβληματίστηκε για τη σκοπιμότητα του συνεδρίου κάτι που έχει προβληματίσει και όλους μας που είμαστε εκτός Οργανωτικής Επιτροπής και εδώ και χρόνια παρακολουθούμε αυτόν τον σπουδαίο, θα μπορούσα να πω κάποτε θεσμό, που έχει σκοπό υποτίθεται να ενώνει τις δυνάμεις των Θρακιωτών όπου βρίσκονται και αυτούς που μένουν στη Θράκη αλλά και τους Θρακιώτες της διασποράς έτσι ώστε την έννοια της Θράκης να μπορούμε να τη δούμε από πολλές απόψεις. Όταν μάλιστα θέμα του συνεδρίου ήταν η ανάπτυξη της Θράκης μέσα από το νέο γεωπολιτικό πεδίο θα περίμενε κανείς ότι και ως προς την προετοιμασία του θα ξέφευγε από μία μίζερη έως και επικίνδυνη θεματολογία αλλά και ως προς την πραγματοποίηση του συνεδρίου ότι θα άνοιγαν πραγματικά νέοι ορίζοντες έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι οι αμφιβολίες που είχαμε θα έπεφταν στο κενό γιατί αυτό που ονομάζουμε Θρακιώτες και Θρακιώτικο πνεύμα θα ήταν αυτό που υπερίσχυε. Αν και οι Θρακιώτες είναι ένας λαός, ας μου επιτραπεί η έκφραση, δημοκρατικός, ανεκτικός, πολυπολιτισμικός που ανέχεται και ενθαρρύνει τις διαφορές μέσα από την ιστορική του διαδρομή αποδείχθηκε πως κάποιοι προγραμμάτισαν και υλοποίησαν μια διαφορετική πορεία για αυτό το συνέδριο. Κάποιοι οι οποίοι έγιναν υπεύθυνοι για την πολύ αρνητική όψη και για την αρνητική πορεία αυτού του συνεδρίου.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι ο θεσμός του συνεδρίου και η παρουσία του πρωθυπουργού χρησιμοποιήθηκε όπως τονίστηκε για προεκλογικούς λόγους;

Γ.Π.:
Να δηλώσω ότι είναι σίγουρα τιμή για μια περιοχή, κάτι που δήλωσα και στην ομιλία μου, λίγο προτού υποστώ τους προπηλακισμούς από γνωστά ακροδεξιά στοιχεία τα οποία ενθαρρύνθηκαν συνειδητά σε αυτό το συνέδριο, για ένα συνέδριο να δέχεται χαιρετισμό από τον πρωθυπουργό της χώρας άσχετα με την κομματική και ιδεολογική τοποθέτηση του καθενός. Όταν όμως αυτός ο χαιρετισμός γίνεται στο πλαίσιο μιας κακόγουστης προεκλογικής φιέστας και χρησιμοποιείται ένας θεσμός που κάποτε ήταν ιστορικός και ποιοτικός θα μπορούσα να πω ακριβώς για να έχουμε συσπείρωση ενός κομματικού ακροατηρίου,- το οποίο ευτυχώς για εμάς δεν έχει καμία σχέση με το ντόπιο θρακιώτικο πληθυσμό αλλά ήταν μεταφερόμενο σε πολύ μεγάλο βαθμό – τότε όταν μιλάμε για Θράκη οι ατραποί που ανοίγονται και οδηγούνται είναι επικίνδυνοι. Δημιουργήθηκαν αυτές οι συνθήκες έτσι ώστε μετά τον μεγαλεπήβολο χαιρετισμό του πρωθυπουργού, «του περήφανου Μακεδόνα Βορειοελλαδίτη. Κώστα Καραμανλή», όπως ειπώθηκε, αλλά και με την ανάμειξη ιστορικών μορφών που χρησιμοποιήθηκαν με λάθος τρόπο και από λάθος πλευρά, όπως του δήθεν «εθνάρχη» Κωνσταντίνου Καραμανλή, τότε δημιουργούνται εκείνες οι συνθήκες έτσι ώστε ένας απλός χαιρετισμός από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα από τον εκπρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, να γίνεται δεκτός με εξύβριση με θορύβους και αυτό με ευθύνες όλων όσων παραβρίσκονταν εκεί και είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης αλλά και όσων διαδραματίσθηκαν πριν από το χαιρετισμό μου. Οι άνθρωποι αυτοί που και την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου αναφέρονταν υβριστικά στο όνομά μου όχι μόνο δεν προσέφεραν στο συνέδριο αλλά είναι και επικίνδυνοι για τη Θράκη και μάλιστα όταν στην όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε πρωταγωνιστούσαν κυρίες και κύριοι μεταφερόμενοι από τη Θεσσαλονίκη και οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με το Θρακιώτικο ελληνισμό.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι χάθηκε μια ευκαιρία για την ουσιαστική πορεία του συνεδρίου;

Γ.Π.:
Χάθηκε μια ευκαιρία να ανοίξουμε τις προοπτικές μας και να δούμε τη Θράκη με ένα τελείως διαφορετικό πνεύμα. Μια Θράκη που εκτείνεται και σε άλλες δύο χώρες της περιοχής μας και εμποτίζει το Θρακιώτικο πνεύμα και το μπολιάζει με σύγχρονα ευρωπαϊκά ή μη κράτη. Και αντί για αυτό το πνεύμα να είμαστε περήφανοι να δηλώνουμε στοιχεία αλυτρωτισμού στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτοι οι χαιρετισμοί όλων ακόμη και των ακραίων στοιχείων που τοποθετήθηκαν στο συνέδριο εάν πραγματικά μιλούσαμε για την ανάπτυξη της Θράκης και για τα προβλήματά της, προβλήματα που ξέχασε να αναφέρει ο κ. Καραμανλής που χαρακτήρισε τον Θρακιώτικο κάμπο τον τρίτο καλύτερο της Ελλάδας, που είναι μια πραγματικότητα μόνο που ξέχασε να μας πει ότι αυτός ο κάμπος είναι ο πλέον αντιπαραγωγικός της χώρας μας γιατί ακριβώς οι αγρότες τον εγκαταλείπουν και προτιμούν να φύγουν μετανάστες σε ξένες χώρες ή στις μεγάλες πόλεις να πλαισιώσουν τις στρατιές ανέργων που δημιουργήθηκαν με βάση συγκεκριμένες τακτικές και πολιτικές. Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ θα ήταν πολύ εύκολο αν θέλαμε να ακολουθήσουμε την ίδια τακτική να δημιουργήσουμε έξω από το συνέδριο στρατιές πραγματικά διαμαρτυρόμενων που είναι άνεργοι και έχασαν τη δουλειά τους, ανθρώπους που βγήκαν πολλές φορές με μαύρες σημαίες. Όμως το να σεβόμαστε τους θεσμούς, όπως είναι ο πρωθυπουργός της χώρας για εμάς είναι σημαντικό. Εν αντιθέσει δημιουργήθηκε ένα πανηγύρι εξαλλοσύνης και κατά την άποψή μου ήταν σχεδιασμένο τόσο ώστε να μην γίνεται ανεκτή μια διαφορετική φωνή από αυτές που προηγήθηκαν. Για αυτό δηλώνω την λύπη μου όχι γιατί υπέστην ένα προπηλακισμό από τους διάφορους εκεί μέσα αλλά γιατί ένας θεσμός όπως το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που κάποτε ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές έφθασε να πνέει τα λοίσθιά του σήμερα, και με αυτή την πρωτοφανή καπηλεία της κυβέρνησης να δημιουργεί την πεποίθηση σε όλους μας ότι είναι η τελευταία συνεδρίασή του.

ΠτΘ: Πιστεύετε δηλαδή ότι είναι ο θεσμός δεν έχει μέλλον;

Γ.Π.:
Δυστυχώς ήμουν παρών και πιστεύω ότι έγινε αυτό και πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας θεσμός που να συνδέει τους Θρακιώτες που ζουν στην Θράκη με τους Θρακιώτες της διασποράς που θα εμπνέει τον Θρακιώτικο πολιτισμό που θα εμπνέει τη Θρακιώτικη ανάπτυξη χωρίς ακρότητες, χωρίς εξαλλοσύνες αλλά ένας θεσμός γνήσιος που δεν θα γίνεται αντικείμενο καπηλείας από κανένα. Πιστεύω ότι όλοι μας και αυτοί που συμμετείχαν στο συνέδριο που ήταν σημαντικά τμήματα του Θρακιώτικού ελληνισμού – θα πρέπει να πω ότι πέρα από αυτούς που με έβριζαν υπήρχαν σύνεδροι από τη Γερμανία την Ελβετία τους οποίους δεν γνώριζα για να μου δηλώσουν τη συμπαράστασή τους, οι οποίοι και μου εξέφρασαν την αγωνία τους ώστε να μπορεί να υπάρχει ένας σύνδεσμος μεταξύ των Θρακιωτών σήμερα μέσα από κάποιο θεσμό, – αυτούς τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε όπως δεν πρέπει να απογοητεύσουμε και τους ντόπιους Θρακιώτες οι οποίοι είτε πήγαν στο συνέδριο και γύρισαν απογοητευμένοι είτε αναγιγνώσκοντας ότι πρόκειται για μια προεκλογική φιέστα προτίμησαν να μην πάνε και μιλώ ακόμη και για ανθρώπους που πρόσκεινται στον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι αν το συνέδριο τεθεί σε νέες βάσεις στηριζόμενο στην πολυπολιτισμικότητητα και την ανεκτικότητα της Θράκης μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα; Μη ξεχνάμε ήταν το όγδοο συνέδριο και μιλάμε συνεχώς για τα ίδια και τα ίδια…

Γ.Π.:
Για αυτό και είπα ότι όλοι είμαστε προβληματισμένοι πριν ακόμη δούμε το πρόγραμμα του συνεδρίου, προτού δούμε την έλευση του κ. Καραμανλή. Ο προβληματισμός μας αφορούσε στο πόσο αξίζει να ξαναδούμε ένα συνέδριο το οποίο με το πέρασμα του χρόνου γίνονταν χειρότερο και εκφυλιζόταν γιατί δεν θελήσαμε να το αναβαθμίσουμε αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια. Το θέμα του συνεδρίου ήταν καλό κατά την άποψή μου και πολύ σωστά τέθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή, άσχετα αν δεν το προχώρησε μέσα από μετρημένες εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανάπτυξη όμως δεν αφορά στον οικονομικό μόνο τομέα αλλά και στον κοινωνικό και στον πολιτιστικό. Εάν αυτό το συνέδριο δεν συμπεριλάβει όλες τις πληθυσμιακές ομάδες που ζουν στη Θράκη και την πλουτίζουν ή ακόμη και την προβληματίζουν τότε δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον. Αν αφαιρούμε σημαντικότατα τμήματα του πληθυσμού μας τότε για ποιο Θρακιώτικο θεσμό μιλάμε; Θα πω ότι οι Θρακιώτες της διασποράς μπορεί να διαθέτουν στοιχεία πατριωτισμού ίσως περισσότερα από εμάς και μάλιστα στο σημείο αυτό να πω ότι κανείς δεν μπορεί να δηλώνει περισσότερο πατριώτης από κάποιον άλλο όσο και ακραίος κι αν είναι τόσο περισσότερο επικίνδυνος γίνεται αλλά ειδικά για οι Θρακιώτες της διασποράς γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει πραγματικά πολυπολιτισμικότητα και σεβασμός στο διαφορετικό, σεβασμός στο μετανάστη αλλά και χρησιμοποίηση από ένα τόπο όλων των πολιτισμικών και κοινωνικών στοιχείων που φιλοξενεί. Εάν δεν πάμε με διαφορετική προοπτική και αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια τότε θα φθάσουμε πάλι εδώ και μακριά από οποιοδήποτε κομματισμό.

ΠτΘ: Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να σας πει ότι και εσείς μιλήσατε για το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο…

Γ.Π.:
Ήταν επόμενο όταν υπήρξε παρέλαση και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο κομματικών παραγόντων δεν υπήρχε περίπτωση και το ΠΑΣΟΚ να μην σταθεί στο ύψος μιας τέτοιας πρόκλησης και μάλιστα ουσιαστικά. Δεν μίλησα προσωπικά για κανένα μεγάλο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ έστω και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, δεν μίλησα για κανένα Μακεδόνα, για κανένα μεγάλο και περήφανο Θρακιώτη, μίλησα για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανάτπυξη της περιοχής. Έπρεπε να παραμείνουμε εκεί γιατί και πολυπολιτισμό διαθέτουμε μεγάλου επιπέδου και τον καλύτερο κάμπο της Ελλάδος αλλά και κοινωνικές ομάδες ώστε να συμβάλλουμε σε αυτό το θέμα που λέγεται ανάπτυξη της Θράκης αφήνοντας από έξω τις όποιες σκοπιμότητες.

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή σας ευχαριστώ πολύ.

Γ.Π.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.