«Χαριν των κινητοποιησεων της Ξανθης διασωσαμε 25.000 στρεμματα στη Ροδοπη»

Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις 119 μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία δεσμεύεται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, να καταθέσει πόρισμα, το οποίο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως δήλωσε στον ΠτΘ, ο Γιώργος Πεταλωτής, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι. Ο κ. Πεταλωτής μίλησε για τη βιασύνη της κυβέρνησης να τελειώνει με την Εξεταστική, έκανε λόγο για σαφείς πολιτικές ευθύνες, αλλά σχολίασε και την αδράνεια πολιτικών προσώπων της Ροδόπης μπροστά σ’ ένα σκάνδαλο που εξελισσόταν κι αφορούσε και εκτάσεις της περιοχής.

Στο μεταξύ, η δικαιοσύνη συνεχίζει τις έρευνες. Απευθύνθηκε χθες με καθυστέρηση αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο, για ν’ ανοίξουν οι επίμαχοι λογαριασμοί των εταιριών Rassadel και Madeus. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του κυπριακού καναλιού ΡΙΚ, ο Άθως Κοιρανίδης, οικονομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου και διευθύνων σύμβουλος των κυπριακών εταιρειών Rassadel και Madeus, στις οποίες έχει μετοχές η Μονή Βατοπεδίου, δήλωσε ότι μόνο η εταιρεία Rassadel διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο από τον οποίο έγιναν μόνο δύο πράξεις. Όπως είπε, κατατέθηκαν 20 εκατ. ευρώ που έστειλε η Μονή, σε δύο επενδυτικά ταμεία τράπεζας, από δέκα σε κάθε ταμείο και αμέσως μετά ο λογαριασμός αδρανοποιήθηκε. Ο κ. Κοιρανίδης δήλωσε ότι έδωσε αυτά τα στοιχεία την περασμένη Δευτέρα στην Εξεταστική Επιτροπή.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι πιστεύει πως δεν υπάρχει σκάνδαλο, παρά μόνο στη φαντασία των δημοσιογράφων, καθώς και ότι ο ηγούμενος Εφραίμ θα επανέλθει κανονικά στη θέση του μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση της υπόθεσης. Σχετικά με το άνοιγμα των συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών οι κυπριακές αρχές και συγκεκριμένα ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρος Χρυσοστομίδης έχει δηλώσει ότι η διαδικασία άρσης του τραπεζικού απορρήτου των δύο εταιριών δεν είχε γίνει έως σήμερα, καθώς δεν είχε διατυπωθεί επίσημο αίτημα από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι που υπενθύμισε στη συνέντευξη και ο Γ. Πεταλωτής.

Ταμπού η λέξη σκάνδαλο για την κυβέρνηση

ΠτΘ: Πόσοι μάρτυρες πέρασαν από την Εξεταστική;

Γ.Π.: 119 μάρτυρες. Ως ΠΑΣΟΚ προτείναμε κι ένα νέο κατάλογο μαρτύρων που προέκυψαν από αυτές τις καταθέσεις αλλά και προκύπτουν από το ελάχιστο δείγμα των λογαριασμών οι οποίοι δυστυχώς δεν ανοίχτηκαν ακόμη κι εδώ υπάρχει μια σοβαρή αιτίαση του ΠΑΣΟΚ προς την Βουλή και τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, γιατί όπως ομολόγησαν και οι αρχές της Κύπρου δεν υπεβλήθη γραπτό αίτημα ν’ ανοίξουν οι λογαριασμοί εταιριών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Βατοπεδίου αλλά και για τους εδώ λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος υπεβλήθη πολύ αργά το αίτημα από την Επιτροπή, ενώ εμείς το θέσαμε ως ΠΑΣΟΚ από τις 5 Νοεμβρίου. Θεωρούμε ότι εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκάλυψη στο σκάνδαλο Βατοπεδίου για το οποίο υπάρχει ακόμη ταμπού μια και το χαρακτηρίζει θέμα ή υπόθεση Βατοπεδίου.

ΠτΘ: Πώς θα γίνει η αξιοποίηση των 119 μαρτύρων;

Γ.Π.:
Η επόμενη φάση αφορά στη συζήτηση για τους λογαριασμούς, τους οποίους όμως δεν έχουμε. Στη συνέχεια θ’ αρχίσουμε να συζητάμε το πόρισμα, ο καθένας από τη σκοπιά που το βλέπει.

Η τελευταία εβδομάδα ήταν πολύ σημαντική από πολιτική άποψη γιατί μέσα σ’ ένα πολύ συμπυκνωμένο χρόνο, μόλις τριών ημερών εξετάσαμε τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται και μάλιστα υπό συνθήκες σκότους μια και συνεδριάζαμε μετά τα μεσάνυχτα. Επιλογή του προέδρου της Εξεταστικής, του κ. Μαρκογιαννάκη ήταν να μη βγαίνουν εύκολα στη δημοσιότητα οι αντιφατικές καταθέσεις και τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ των υπουργών της ΝΔ.

Ο Θόδωρος δεν ήξερε

ΠτΘ: Μόνο που αυτή την κόντρα την πρόβαλαν αρκετά κάποια τηλεοπτικά κανάλια. Με το πού έβγαινε από την Εξεταστική ένας πρώην υπουργός της ΝΔ ετίθετο θέμα τι είπε για τους άλλους υπουργούς.

Γ.Π.:
Σας πληροφορώ ότι υπήρχε τέτοια ροή πληροφόρησης από την οποία βγήκαν ελάχιστα. Για παράδειγμα, ο κ. Μπασιάκος στην εξάωρη κατάθεσή του, τουλάχιστον 50 φορές, είπε ότι ευθύνονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το Βατοπέδι οι οποίοι δεν έκαναν ερωτήσεις έτσι ώστε ν’ αναγκαστεί να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση. Αυτός ο παραλογισμός δεν βγήκε προς τα έξω γιατί ο χρόνος ήταν πολύ συμπυκνωμένος. Εκείνο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι οι καταθέσεις των περισσότερων υπουργών ήταν ουσιαστικά άσχετες κι επιπλέον διέπονταν από μια απέραντη αλαζονεία, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που επέδειξε ο Εφραίμ.

Ο δε Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε – απαντώντας και σε δική μου ερώτηση – ότι δεν ήξερε για το θέμα, απλά είχε δεχτεί την επίσκεψη των φορέων της Ξάνθης, είναι αναρμόδιος και έμαθε το θέμα τους τελευταίους μήνες του 2008 από τις εφημερίδες.

ΠτΘ: Τα μέλη της Εξεταστικής που ανήκουν στη ΝΔ έθεσαν δύσκολες ερωτήσεις στον κ. Ρουσόπουλο, γιατί μέχρι την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση δεν ήταν κι από τα πλέον αγαπητά άτομα;

Γ.Π.:
Ο κ. Ρουσόπουλος μπορεί να έχει απομακρυνθεί από την κυβέρνηση, αλλά τα νήματα που έχει στο δημοσιογραφικό κόσμο και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τεράστια κι αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές υπολογίζουν την επιρροή Ρουσόπουλου μέχρι και σήμερα.

Οι ερωτήσεις από τη ΝΔ προς τα πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ ήταν πολύ «ελαφρές», σε κάποιες περιπτώσεις έως κι ανύπαρκτες, αλλά αυτό δεν βοηθάει ούτε στην αποκάλυψη της αλήθειας, ούτε την παράταξη της ΝΔ, η οποία εάν δεν αναγνωρίσει ότι υπήρχε σκάνδαλο και πολιτικές ευθύνες κάποιων προσώπων δε θα μπορέσει να βγει στον ελληνικό λαό, με τη στοιχειώδη ειλικρίνεια για να διεκδικήσει την ψήφο του.

Βιασύνη

ΠτΘ: Πότε αναμένετε το πόρισμα της Εξεταστικής;

Γ.Π.:
Το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο στο ότι δεν δίνεται παράταση. Σε κάθε περίπτωση η Εξεταστική δεσμεύεται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, να καταθέσει πόρισμα, το οποίο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπάρχει μεγάλη βιασύνη της κυβέρνησης να κλείσει με το θέμα του Βατοπεδίου πριν τον προϋπολογισμό, να πάει στον προϋπολογισμό ο κ. Καραμανλής, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ή σε όποιες άλλες ενέργειες, θεωρώντας ότι ο ελληνικός λαός έχει κοντή μνήμη και θα ξεχαστεί αυτό το τεράστιο σκάνδαλο, για το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακέραια την ευθύνη.

ΠτΘ: Ποια είναι τα χρήσιμα συμπεράσματα που βγάλατε εσείς για το Βατοπέδι, σε γενικές γραμμές, μια και ήδη γνωρίζατε την υπόθεση πριν φτάσει στη δικαιοσύνη;

Γ.Π.:
Οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων είναι ασυζητητί υπαρκτές, γιατί δεν θα γινόταν όλα αυτά χωρίς σχεδιασμό, χωρίς κάποιος ν’ ανοίγει πόρτες υπουργείων και διευθύνσεων στον Εφραίμ και τον Αρσένιο.

Αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι ότι η δημόσια διοίκηση κι ένα μέρος της δικαιοσύνης κατάντησαν σουρωτήρι κι αν δεν υπάρξει μια γενναία απόφαση, δυστυχώς θα δούμε πάλι ένα νομικό συμβούλιο του κράτους να άγεται και να φέρεται από τους εκάστοτε πολιτικούς και μία δημόσια διοίκηση που δε θα μπορεί ν’ αντιστέκεται σε πολιτικές εντολές. Μια διοίκηση η οποία είναι άκρως γραφειοκρατική για τον απλό έλληνα πολίτη κι εκπληκτικά δημιουργική και δραστήρια όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων. Πρέπει να βρούμε τρόπο να θωρακιστεί η ελληνική δημόσια διοίκηση και να μην είναι επιρρεπής στις ορέξεις πολιτικών ή επιχειρηματικών παραγόντων που αλώνουν τη δημόσια περιουσία.

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή, αναγνωρίζετε μέρος των πολιτικών ευθυνών και σε πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ;

Γ.Π.:
Δε μπορεί κανείς ν’ αμφισβητήσει ότι οι υπογραφές που μπήκαν το 2003 κι επικύρωναν τα γνωμοδοτικά συμβούλια ήταν υπογραφές των υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν όμως ιδιαιτερότητες, για τον μεν κ. Δρυ υπάρχει η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης – δημοσιεύτηκε τώρα – η οποία αναγνωρίζει τον αριθμό στρεμμάτων για τα οποία ήταν θετικός ο κ. Δρυς. Ο δε κ. Φωτιάδης, για τον οποίο μπορούμε να πούμε ότι τότε δεν υπήρχε σκάνδαλο Βατοπεδίου μια και τότε ξεκινούσε, μόλις έλαβε γνώστη τι γινόταν έδειξε μια ευελιξία, ότι μπορεί ν’ ακούει τους κοινωνικούς φορείς της Ξάνθης που τον επισκέφθηκαν και διέταξε την αναπομπή.

Ανάγεται, βέβαια, το συμπέρασμα ότι οι πολιτικοί οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί η πολιτική μας υπογραφή για την επαγωγή παράνομου πλουτισμού σε κάποιους. Οφείλω να ομολογήσω ότι ως τοπική κοινωνία – χωρίς να καταλογίζω ευθύνες – θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από τη μεγάλη κινητοποίηση της Ξάνθης. Ήταν λυπηρό για μένα ν’ ακούω επί ένα μήνα στην Εξεταστική Επιτροπή το τι έκαναν οι φορείς της Ξάνθης και δεν το έκαναν οι περισσότεροι της Ροδόπης, αν και το συντριπτικό ποσοστό εκτάσεων βρισκόταν στη Ροδόπη.

Τα πολιτικά πρόσωπα, οι βουλευτές δεν έκαναν ούτε μια ερώτηση, δεν συνέταξαν ούτε ένα δελτίο τύπου, αλλά και άλλοι παράγοντες της Ροδόπης δεν ενήργησαν όπως θα έπρεπε.

ΠτΘ: Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι τ’ αντανακλαστικά στη Ροδόπη ήταν από «ελαφρά» έως ανύπαρκτα.

Γ.Π.:
Ελπίζω να μας γίνει μάθημα γιατί χάριν των κινητοποιήσεων της Ξάνθης διασώσαμε 25.000 στρέμματα, το πιο ωραίο τμήμα του νομού Ροδόπης.

Μαρία Αμπατζή

Πηγή: www.in.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.