Χαρα στα μειονοτικα σχολεια για τα καινουργια βιβλια

Τα αισθήματα χαράς από την άφιξη βιβλίων από την Τουρκία στα μειονοτικά σχολεία της περιοχής μεταφέρουν σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γκιουνδέμ» εκπαιδευτικοί, το οποίο φιλοξενεί σήμερα η σελίδα. Επίσης φιλοξενείται ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» σχετικό με την επίσκεψη φοιτητών του Παντείου στα γραφεία του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας αλλά και ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γκιουνδέμ» σχετικό με τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην Αμερική κ. Νετζατή Αγά με το μέλος του αμερικανικού κογκρέσου κ. Bill Pascrell. Σε μετάφραση Σιμπέλ Χατζή Αλή…

Καινούργια σχολικά βιβλία, συγκεκριμένα 64900 για τα μειονοτικά δημοτικά και 43050 για τα γυμνάσια και λύκεια, έφτασαν από την Τουρκία στο Τζελάλ Μπαγιάρ. Η διανομή των βιβλίων στα σχολεία θα γίνει μετά από την έγκριση των αρμόδιων φορέων.

Στα πλαίσια του Πολιτιστικού Πρωτοκόλλου που υπογράφτηκε το 1968 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έφτασαν καινούργια σχολικά βιβλία από την Τουρκία, τα οποία θα διδάσκονται στα μειονοτικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η παράδοση των βιβλίων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ενώ η διανομή τους στα σχολεία θα γίνει αφού πρώτα εξεταστούν και εγκριθούν από τους αρμόδιους.

Μέχρι σήμερα στα συγκεκριμένα σχολεία τα μαθήματα μαθηματικής, φυσικής και χημείας γινόταν με τα βιβλία που είχαν σταλεί στις 19 Σεπτεμβρίου 1991, ενώ τα φιλολογικά βιβλία είναι από το 1968.

Τι λένε οι εκπαιδευτικοί

Χικμέτ Σακίρ, διευθυντής του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Ξάνθης:

«Προσπαθούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα με τη βοήθεια της φωτοτυπίας»

«Μας ευχαριστεί ιδιαίτερα η άφιξη των βιβλίων. Διότι οι συνάδελφοί μου και εγώ προσπαθούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα με τη βοήθεια της φωτοτυπίας. Αυτό όμως όχι μόνο δεν είναι εύκολο αλλά και κοστίζει. Για τις θετικές επιστήμες ήρθαν 21 είδη βιβλίων, πράγμα που μας καθησυχάζει ως ένα βαθμό. Όταν θα έρθουν και τα φιλολογικά βιβλία το πρόβλημα θα πάψει να υφίσταται».

Τουνάλπ Μεχμέτ, διευθυντής του Τζελάλ Μπαγιάρ: «Είναι σύγχρονα, όπως ακριβώς τα επιθυμούσαμε»

«Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Τελικά έφτασαν στο σχολείο μας κάποια από τα βιβλία που περιμέναμε εδώ και χρόνια. Αλλά λείπουν τα βιβλία της τουρκικής γλώσσας και της λογοτεχνίας. Λένε ότι σύντομα θα φτάσουν και αυτά. Περιμένουμε με ανυπομονησία. Μαζί με τους συναδέλφους μου είδαμε τα βιβλία. Είναι σύγχρονα, όπως ακριβώς τα επιθυμούσαμε. Αυτή τη στιγμή όλα τα καινούργια βιβλία έχουν φτάσει στο σχολείο μας. Επειδή δεν έχουμε πολύ χώρο κάποια από αυτά θα τα στείλουμε στο 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο. Και οι μαθητές χάρηκαν για τα βιβλία. Περιμένουμε την έγκριση του συντονιστή της μειονοτικής εκπαίδευσης, για να ξεκινήσουμε τη διανομή».

Σαδίκ Σαλήχ, πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης:

«Θα διευκολύνουν τη δουλειά τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών»

«Η άφιξη των βιβλίων προκάλεσε χαρά ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς. Παρά τις ελλείψεις είναι πολύ ευχάριστο μετά από χρόνια να έχουμε καινούργια βιβλία ιδιαίτερα για τα γυμνάσια και τα λύκεια. Προς το παρόν ήρθαν δυο φορτηγά βιβλία. Λένε ότι θα έρθουν και άλλα δυο. Τα σύγχρονα αυτά βιβλία θα διευκολύνουν τη δουλειά τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Για πολλά χρόνια μαθητές και εκπαιδευτικοί ζούσαμε τα προβλήματα που πήγαζαν από την έλλειψη των βιβλίων. Δεν έπρεπε να γίνει έτσι. Τα βιβλία ήρθαν αφού έχει περάσει ήδη η μισή εκπαιδευτική χρονιά, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να κρύψουμε την ευχαρίστησή μας».

Γκιουνδέμ

27/01/2006

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.