Ιδρυεται Κεντρο Αρμενικων Σπουδων στο ΔΠΘ

Με έδρα την Κομοτηνή, λόγω της δραστήριας Αρμενικής κοινότητας και της ιστορίας των τμημάτων του

Συμφωνία συνεργασίας για την ίδρυση Έδρας Αρμενικής Γλώσσας και Πολιτισμού υπογράφηκε στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, την 19.02.2024 μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητή Φώτιο Μάρη και τον Έκτακτο και Πληρεξούσιο Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Tigran Mkrtchyan. Η ίδρυση του Κέντρου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Επιστήμης, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Πλήθος κόσμου και επισήμων προσκεκλημένων παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, μεταξύ των οποίων η κα.  Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας της Βουλής των Ελλήνων,  Πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση  Ελευθερίας», η κα. Νίνα Κασιμάτη, μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας και του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Τμήματος Παρευξεινίων κ. Ηλίας Πετρόπουλος, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Δημάση, ο Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής κ. Στεπάν Ματεοσιάν, καθώς και οι Άγιοι πατέρες της Αρμενικής εκκλησίας, μεταξύ των οποίων και ο Ύπατος Αρχιμανδρίτης Οβανές Σαγντετζιάν, εκπρόσωποι κοινοτικών φορέων και άλλοι.

Πρώτη φορά στην Ελλάδα Κέντρο Αρμενικών Σπουδών

Ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Tigran Mkrtchyan στην ομιλία του ανέφερε ότι το γεγονός της ίδρυσης του Κέντρου είναι ιστορικής σημασίας, καθώς είναι  πρώτη φορά που στην Ελλάδα ιδρύεται Κέντρο Μελέτης Αρμενικών Σπουδών, το οποίο λαμβάνει χώρα με την πρωτοβουλία της Πρεσβείας και με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Επιστήμης, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Ο Πρέσβης στον λόγο του επισήμανε ότι η συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στοχεύει να μετατρέψει τις διμερείς επαφές στον επιστημονικό τομέα σε μία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με μεγάλη προοπτική, εμβαθύνοντας περαιτέρω, και αποτελώντας  επίσης βάση για την ενίσχυση των αρμενοελληνικών σχέσεων.

Επίσης ανέφερε ότι η ιδέα της ίδρυσης του Κέντρου Αρμενικών Σπουδών έχει ωριμάσει με τον καιρό. Ο Πρέσβης υπογράμμισε, ότι η απόφαση της ίδρυσης του Κέντρου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο δεν είναι τυχαία –  πρόκειται για  μια απόφαση που πάρθηκε ως αποτέλεσμα μιας σειράς συζητήσεων, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο έχει επαρκείς δυνατότητες και μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της Αρμενολογίας. Επισήμανε επιπλέον ότι η  ύπαρξη  δραστήριας Αρμενικής κοινότητας και της  εκκλησίας στην περιοχή είναι σημαντική, επειδή  θα υποστηρίξουν το έργο του Κέντρου από εδώ και στο εξής. Ο Πρέσβης κ. Mkrtchyan τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ελλάδας και ότι έχει καλές παραδόσεις στα θέματα των Ανατολίτικων Σπουδών.

Βάση για την ακαδημαϊκή συνεργασία Ελλάδας Αρμενίας

Ο πρύτανης κ. Μάρης, με τη σειρά του, σημείωσε ότι η Αρμενική γλώσσα και ο Πολιτισμός, καθώς και η Αρμενική ιστορία, είναι εντός των ενδιαφερόντων του Πανεπιστημίου και η συμφωνία που υπογράφηκε  ανοίγει επίσημα μεγάλες ευκαιρίες για σπουδές αφιερωμένες στην Αρμενολογία.

Εξέφρασε την πεποίθησή  ότι η αποτελεσματικότητα του έργου θα είναι ορατή στο άμεσο μέλλον και θα αποτελέσει  βάση για την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ των δύο φιλικών λαών.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε δεξίωση με παραδοσιακά Αρμένικα εδέσματα και ποτά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.