Αθωωση των 15 ζητησε ο εισαγγελεας

Σήμερα στις 12.00 αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της πολύκροτης δίκης που εκτυλίχθηκε σε πέντε πράξεις στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ροδόπης, όπου κατηγορούνται για απάτη εις βάρος του ελληνικού δημοσίου οι πρώην περιφερειάρχες Χαράλαμπος Λιναρδόπουλος (ΝΔ) και Δημήτρης Παπαβασιλείου (ΠΑΣΟΚ) όπως και 13 υπάλληλοι της περιφέρειας ΑΜ-Θ και της τότε τράπεζας ΕΤΒΑ. Η χθεσινή μέρα περιελάμβανε τις απολογίες των δύο περιφερειαρχών και αρκετών από των υπαλλήλων ενώ ολοκληρώθηκε και η αγόρευση όλων των συνηγόρων υπεράσπισης. Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση και των 15. Το κατηγορητήριο στηρίχτηκε σε έρευνα του πρώην διευθυντή της ΕΤΒΑ, Δημήτρη Παφίλη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Κοροβέση ακατάλληλο επενδυτή, αποδίδοντάς του υπεξαίρεση 95 εκ. δρ. από την Πολεμική Αεροπορία όπου ήταν αξιωματικός.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του βασικού επενδυτή στη μονάδα ζωοτροφών «Ο ΠΑΝ Α.Ε.», Κωνσταντίνου Κοροβέση και των δύο – από τους τρεις – μικρότερων επενδυτών, αδελφών Σιδέρη, ο Δημήτρης Παπαδέλης σχολίασε ότι η επιχειρηματική κίνηση δεν ευοδώθηκε για συγκεκριμένους λόγους, όχι όμως γιατί οι πελάτες του ήταν ανέντιμοι επιχειρηματίες. Στην αγόρευσή του σχολίασε – μεταξύ άλλων – ότι «δε γίνεται κάποιος απατεώνας αν έχει άδηλες πηγές και πόρους για να φέρει μηχανήματα», προσθέτοντας ότι εμπεριστατωμένες μαρτυρίες δείχνουν ότι δεν είναι απατεώνας ο πελάτης του.

Ο κ. Παπαδέλης δήλωσε στον ΠτΘ ότι δεν ισχύουν τα όσα ελέχθησαν από τον κ. Παφίλη για υπεξαίρεση χρημάτων από την Πολεμική Αεροπορία από τον κ. Κοροβέση. «Το γιατί δεν ευοδώθηκε η επένδυση ας δώσει εξηγήσεις ο κ. Παφίλης, ο οποίος θεώρησε ότι το προτιμολόγιο ήταν εικονικό, ότι τα πρόσωπα ήταν αφερέγγυα και η περιουσία τους δεν ίσχυε ενώ αντιθέτως είχαν περιουσιακά στοιχεία τα οποία έβαλαν στην επιχείρηση, δανείστηκαν χρήματα και πήραν τα μηχανήματα σαν προτιμολόγιο, το οποίο είναι γνήσιο.

Αν γινόταν εξ’ αρχής ένας οικονομικός έλεγχος όλα αυτά θα είχαν αποδειχθεί. Δυστυχώς όλοι πίστεψαν τον κ. Παφίλη».

Το «κατηγορώ» προς τον Τύπο

Η εμπλοκή 15 προσώπων που βρέθηκαν στη θέση του κατηγορουμένου οφείλεται, κατά τον κ. Παπαδέλη, στην εμπλοκή του Τύπου στον οποίο είχε καταφύγει ο κ. Παφίλης. Στην αγόρευσή του τόνισε «ορισμένα ΜΜΕ τα έχουμε αναγάγει σε κριτές, σε εισαγγελείς. Βρισκόμαστε εδώ για ένα δημοσίευμα και μία εμπάθεια».

Την πρόταση του εισαγγελέα για αθώωση και των 15 ο κ. Παπαδέλης την αξιολογεί ως «δικαίωση αυτών των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται επί 12 χρόνια. Κατά την ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχθηκε η κατηγορία».

Η δικηγόρος του κ. Παπαβασιλείου, Μαρία Καρδίμη εξήγησε την αναγκαιότητα να προχωρήσει ο τότε περιφερειάρχης σε απόφαση επέκτασης της επένδυσης προκειμένου να γίνει ο εκσυγχρονισμός της και να καταστεί παραγωγική. «Όλοι οι μάρτυρες από πλευράς ΕΤΒΑ και περιφέρειας κατέθεσαν την επιτακτική ανάγκη να ληφθεί η απόφαση εκσυγχρονισμού. Ο κ. Παπαβασιλείου ανέλαβε το Νοέμβρη του 1993. Είχε προηγηθεί η έγκριση της επένδυσης. Είχε επίσης ενημερωθεί από τους εκπροσώπους των τραπεζών που γνώριζαν τα στοιχεία για τη φερεγγυότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης. Υπήρχε και θετική εισήγηση από την περιφέρεια. Καταλύτης ήταν η θέση της ΕΤΒΑ, ο ισχυρισμός ότι έπρεπε να δοθεί στην επιχείρηση ‘παράθυρο’ για να καταφέρει να ολοκληρώσει την επένδυση». Η κ. Καρδίμη σημείωσε ότι δεν εκταμιεύτηκαν τα χρήματα γιατί υπήρχε ο όρος ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί πρώτα η επένδυση.

Ο κ. Μητσάκος ως συνήγορος ενός εκ των στελεχών της περιφέρειας, μεταξύ άλλων, κατέθεσε τη βεβαίωση του ΥΠΕΘΟ ότι οι επιχειρηματίες είναι φερέγγυοι.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.