Ασπιδα προστασιας απο τους επιτηδειους σε 1700 ηλικιωμενους της ΑΜΘ

Θετικός ο απολογισμός των ενημερωτικών δράσεων της αστυνομίας

Περισσότεροι από 1.700 ηλικιωμένους παρακολούθησαν μέσα στο διήμερο 30 και 31 Μαΐου την ενημέρωση από καταρτισμένους αστυνομικούς των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ για την προστασία τους από επιτήδειους, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία από κύκλωμα με μέλη που αποσπούν χρηματικά ποσά υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα.
 
Αυτό τόνισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 1 Ιουνίου ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης, ο οποίος τόνισε πως στην Περιφέρειά μας για το συγκεκριμένο θέμα είχαμε μόνο τους τελευταίους 6 μήνες 200 απόπειρας εξαπάτησης και 8 περιπτώσεις απάτης, για ένα φαινόμενο το οποίο ξεκίνησε στην Περιφέρειά μας στις αρχές του 2015 όμως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρσή του σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. 

«Πρόκειται για ομάδες που δρουν στο πλαίσιο οργανωμένου κυκλώματος»

«Συνήθως απευθύνονται σε ηλικιωμένους ανθρώπους γιατί εκεί συνήθως έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, οι νεότεροι δεν πείθονται τόσο εύκολα» σημείωσε, τονίζοντας πως πρόκειται για ομάδες που δρουν στο πλαίσιο οργανωμένου κυκλώματος, το οποίο, με βάση τους μέχρι τώρα συλληφθέντες, φαίνεται πως αποτελείται τόσο από ημεδαπούς όσο και αλλοδαπούς.
 
Για αυτό και πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη δράση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την ενημέρωση των ηλικιωμένων πολιτών της περιφέρειας μας, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν ώστε να προστατεύονται από τους επιτήδειους.
 
«Θα παρακαλέσω τους συμπολίτες μας να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και σε περιπτώσεις απόπειρας απάτης σε βάρος τους» τόνισε ο κ. Μενεξίδης.
 
Συνολικά 34 καταρτισμένοι αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειας μας (Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας), μετέβησαν σε 35 χώρους που συγκεντρώνονται ηλικιωμένοι (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων και Πολιτιστικά Κέντρα), σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, όπου πραγματοποίησαν ενημερωτικές διαλέξεις – παρουσιάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.700 ηλικιωμένοι.
 
Στις εν λόγω διαλέξεις – παρουσιάσεις, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους ηλικιωμένους σχετικά με τον τρόπο δράσης των επιτηδείων, ενώ τους συμβούλεψαν για το τι πρέπει να προσέχουν και τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν προκειμένου να προστατεύονται από απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος τους.
Όπως αναφέρθηκε, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη συμβουλών για την πρόληψη και την αποτροπή περιστατικών εξαπάτησης ηλικιωμένων από επιτήδειους, ενός φαινομένου το οποίο παρατηρείται συχνά τον τελευταίο χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα. 

Η μεθοδολογία των δραστών

Στο πλαίσιο αυτό, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους ηλικιωμένους σχετικά με την μεθοδολογία (modus operandi) που χρησιμοποιούν οι δράστες, η οποία αποτυπώνεται ως ακολούθως:
 
•Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
 
•Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων.
 
•Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
 
•Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι. 

«Θα συνεχίσουμε παρόμοιες δράσεις»

Μετά το τέλος των διαλέξεων ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τους ηλικιωμένους, ενώ οι αστυνομικοί μοίρασαν φυλλάδια με διάφορες συμβουλές.
«Η Αστυνομία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα συνεχίσει να είναι αρωγός και να πραγματοποιεί παρόμοιες δράσεις, συνεργαζόμενη με όλους τους φορείς της περιοχής, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης» τόνισε κλείνοντας ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.