Αποτελεσματικη αστυνομια κοντα στον πολιτη

Η αντεγκληματική πολιτική της Ελληνικής Αστυνομίας για το τρέχον έτος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπως επίσης οι ειδικότεροι στόχοι και οι δράσεις που αφορούν τη Ροδόπη, παρουσιάστηκαν χθες στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή ΑΜΘ κ. Θανάση Κατσάρα και τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Ντομάζη, στο αστυνομικό μέγαρο Κομοτηνής.

Η πάταξη του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, η καταπολέμηση των ναρκωτικών, του trafficking, η αύξηση των συλλήψεων διακινητών, η οδική ασφάλεια συνιστούν βασικές προτεραιότητες της αντεγκληματικής πολιτικής στην περιοχή. Παράλληλα επιδιώκεται και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις αστυνομικές υπηρεσίες.

Την συνδρομή της τοπικής αστυνομίας στην αναπτυξιακή και εξελικτική πορεία της περιοχής εξήρε στο χαιρετισμό ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης ο οποίος διαπίστωσε ότι παρά τις ιδιαιτερότητες του νομού δεν υπάρχει εγκληματικότητα. Ο ίδιος διατύπωσε τη βούληση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές «για μια κοινωνία αρμονίας και ειρήνης».

Το σημαντικό έργο της αστυνομίας στον τομέα της διασφάλισης των ανοιχτών κοινωνιών που παρέχουν ταυτόχρονα το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες, ειδικά σε περιόδους όπως η σημερινή που το αίσθημα αυτό κλονίζεται εξαιτίας μιας σειράς νέων και πιο σύνθετων κοινωνικών δεδομένων, επισήμανε σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Δάμων Δαμιανός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ζώνες στάθμευσης, το κυκλοφοριακό πρόβλημα που είναι οξυμένο, η αποτελεσματική αστυνόμευση του κέντρου και των συνοικιών και η θεσμική συνεργασία Δήμου και αστυνομίας «που βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, αποτελούν προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής και προτεραιότητες ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος εξουσίας που ενδιαφέρεται για την ουσία της πολιτικής και την ποιότητα της Δημοκρατίας».

Την ικανοποίηση του για τα θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τον σχεδιασμό της πολιτικής καταπολέμησης του εγκλήματος στην περιοχή, εξέφρασε ο Περιφερειακός Διευθυντής της Αστυνομίας, Υποστράτηγος κ. Κατσάρας. Ο ίδιος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δράσης εστίασε στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, στην μείωση των νεκρών από τροχαία ατυχήματα καθώς και των παραβάσεων του νόμου περί ναρκωτικών. Σημαντικά συνετέλεσαν στην μείωση των αδικημάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης οι τακτικοί έλεγχοι κατά το προηγούμενο έτος. Από τα θετικά της εφαρμογής της αντεγκληματικής πολιτικής ήταν ακόμη η συγκράτηση της μικροεγκληματικότητας σε χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Κατσάρας παρουσίασε τους δύο άξονες υλοποίησης του κεντρικού στρατηγικού στόχου της αστυνομίας και τις δράσεις που περιλαμβάνουν.

α.Βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει η ΕΛ.ΑΣ προς τους πολίτες. Οι δράσεις που αναπτύσσονται είναι:

•Πεζή αστυνόμευση στις έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων.

•Εποχούμενη αστυνόμευση στα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο χώρα.

•Αστυνομικός της γειτονιάς. Είναι ένας θεσμός που εφαρμόζεται πιλοτικά στις πόλεις Κομοτηνής, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια της εμφανούς αστυνόμευσης και της καθημερινής επικοινωνίας του Αστυνομικού με τον πολίτη.

•Συνεργεία ελέγχων. Έχει καταρτισθεί κατά Αστυνομική Διεύθυνση πρόγραμμα καθημερινών, ειδικών και γενικών ελέγχων σε όλη την περιοχή ευθύνης, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια και η συνέπεια στην αστυνόμευση. Μέσα από τους ελέγχους αυτούς επιδιώκεται η ποιοτική μεταβολή των χαρακτηριστικών της εγκληματικότητας, η εντονότερη αστυνόμευση των εγκληματογόνων περιοχών ώστε να εξασφαλίζεται ένα καλύτερο περιβάλλον ασφάλειας για τους πολίτες.

•Απαραίτητη κρίνεται η συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Δήμων.

β) Βελτίωση της Ελληνικής Αστυνομίας ως Οργανισμού.

•Το έμψυχο κυρίως υλικό των αστυνομικών υπηρεσιών είναι το μέσο για την επίτευξη των τεθέντων στόχων και προτεραιοτήτων.

Ο παράγοντας άνθρωπος, έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη για τον σχεδιασμό υλοποίησης του προγράμματος της αντεγκληματικής πολιτικής.

Επειδή τόσο τα ποιοτικά όσο και τα ποσοτικά δεδομένα στο χώρο του εγκλήματος μεταβάλλονται καθημερινά είναι απαραίτητη η συνεχής επαγγελματική κατάρτιση και μετεκπαίδευση του προσωπικού. Ακολουθώντας το πρόγραμμα της «δια βίου εκπαίδευσης» πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις σε τοπικό επίπεδο, χρήσης όπλων, αντιμετώπισης επικίνδυνων κακοποιών, τρόποι ελέγχου ατόμων – οχημάτων και σε πανελλαδικό επίπεδο σε θέματα εξειδικευμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζεται από το Αρχηγείο.

•Σύμφωνα με την οργανωτική δομή των υπηρεσιών παρέχεται από πάνω προς τα κάτω υποστήριξη και καθοδήγηση προς το προσωπικό στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

•Επιβραβεύονται οι προσπάθειες των καλύτερων Αστυνομικών (υλικές, ηθικές αμοιβές) και παρέχονται κίνητρα για την καλύτερη και αποδοτικότερη απόδοση αυτών.

•Ελέγχονται τυχόν βίαιες συμπεριφορές του προσωπικού προς τους πολίτες, ώστε να διασφαλίζονται όλα τα συνταγματικά δικαιώματα αυτών.

Εφαρμόζεται το πρόγραμμα του «εσωτερικού ελέγχου» ώστε να καταπολεμούνται αποτελεσματικά τυχόν φαινόμενα διαφθοράς του προσωπικού, σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Κατσάρας αναφέρθηκε κατά την ομιλία του και στους ποσοτικούς στόχους για το 2005.

«Επειδή στον τομέα της Δημόσιας Ασφάλειας (ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, κλοπές οχημάτων, σεξουαλική εκμετάλλευση) οι μορφές αυτής της εγκληματικότητας απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, τέθηκε ως στόχος η σταθεροποίηση – μείωση της εγκληματικής αυτής δράσης και παράλληλα η αύξηση της εξιχνίασης των εγκλημάτων αυτών.

•Στον τομέα καταπολέμησης των ναρκωτικών σχεδιάσθηκε η σύνθετη δράση τόσο στον προληπτικό τομέα με συνεργασίες με άλλους φορείς για την ενημέρωση των πολιτών, όσο και των κατασταλτικό τομέα με αύξηση της απόδοσης των Υπηρεσιών στις συλλήψεις κυρίως μικροδιακινητών.

Παράλληλα σχεδιάζεται αποτελεσματική αστυνόμευση των Δημόσιων χώρων, όπου συχνάζουν χρήστες – μικροδιακινητές και προστασία των ανηλίκων με αύξηση της αστυνόμευσης έξω από Σχολεία και Δημόσια μέρη όπου συχνάζουν ανήλικοι.

•Η Λαθρομετανάστευση αποτελεί πρωταρχικό πρόβλημα για την περιοχή μας λόγω της εκτεταμένης μεθοριακής γραμμής και μάλιστα με την ανατολική γείτονα, από όπου διέρχονται κυρίως οι λαθρομετανάστες των Ασιατικών – Αφρικανικών χωρών.

Ως στόχος τέθηκε η αύξηση των συλλήψεων των διακινητών, των λαθρομεταναστών αλλά και των ελέγχων για παράνομη παραμονή και εργασία των αλλοδαπών.

•Ποσοτικοί στόχοι τέθηκαν ακόμη στους ελέγχους – παραβάσεις των απαγορευμένων παιγνίων και της Νομοθεσίας περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

•Στον τομέα της ηχορύπανσης τέθηκε ως ποσοτικός στόχος η αύξηση των ελέγχων σε ηχορυπογόνες εστίες καταστήματα, δίκυκλα κατά τους θερινούς μήνες.

όπως διευκρίνισε ο ίδιος πρωταρχική σημασία δίδεται στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Έτσι τίθενται ως στόχοι:

•Η μείωση της ανταποκρισιμότητας των αστυνομικών στις κλήσεις των πολιτών σε 5 λεπτά στα αστικά κέντρα και σε 15 λεπτά στην ύπαιθρο χώρα.

•Η μείωση του χρόνου αναμονής στις Αστυνομικές Υπηρεσίες σε 10 λεπτά της ώρας για θεωρήσεις εγγράφων κ.λ.π.

•Η χορήγηση αυθημερόν των αιτουμένων εγγράφων ή βεβαιώσεων.

•Η έκδοση – χορήγηση των δελτίων αστυνομικής ταυτότητας σε 30 ημέρες.

•Η έκδοση – χορήγηση αδειών κυκλοφορίας, οδήγησης μοτοποδηλάτων σε 2 έως 5 ημέρες.

«Ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο» αντεγκλιματικό σχέδιο στη Ροδόπη

Στο Σχέδιο Δράσης Αντεγκληματικής Πολιτικής, της Α.Δ. Ροδόπης για το έτος 2005, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Αστυνομικός Διευθυντής Ταξίαρχος κ. Ντομάζης σημειώνοντας ότι «κατεβλήθη προσπάθεια να είναι ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, στοχευόμενο σε συγκεκριμένα προβλήματα λαμβάνοντας όμως υπόψιν πάντα το διαθέσιμο προσωπικό και τα υπάρχοντα μέσα».

Οι κύριες δράσεις που εμπεριέχονται στο Σχέδιο, για την υλοποίηση των στόχων και προτεραιοτήτων είναι κυρίως δράσεις σε τοπικό επίπεδο, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες και ειδικές συνθήκες της κάθε περιοχής, για την πρόληψη και την έρευνα των εγκλημάτων και την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας.

«Επιδίωξή μας είναι η ενίσχυση της παρουσίας μας στις γειτονιές και στα σημεία εκείνα που παρουσιάζουν αυξημένη μικροεγκληματικότητα, λειτουργώντας κυρίως αποτρεπτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομάζης.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται μεταξύ των άλλων οι παρακάτω δράσεις :

•Η στοχευμένη δράση των πεζών περιπολιών στην πόλη της Κομοτηνής

•Η διεξαγωγή εποχούμενων περιπολιών (δικύκλων – αυτοκινήτων) βάση καθορισμένων δρομολογίων και σχετικού προγράμματος

•Η σωστή δραστηριοποίηση της ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) με στόχο την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητάς της

•Η στοχευμένη δράση του Αστυνομικού της Γειτονιάς με την πιλοτική εφαρμογή του θεσμού στην πόλη της Κομοτηνής

•Η συγκρότηση αμιγώς συνεργείων (γενικών και ειδικών) για την διενέργεια Αστυνομικών Ελέγχων και εξορμήσεων σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο

•Η εφαρμογή προγράμματος δράσης και αντιμετώπισης του παραεμπορίου από μικτά συνεργεία, στα οποία συμμετέχει και η Ελληνική Αστυνομία

Σε ότι αφορά ειδικότερα το θέμα των ναρκωτικών ο κ. Ντομάζης ανέλυσεότι στην περιοχή το πρόβλημα των ναρκωτικών εντοπίζεται κυρίως υπό τη μορφή της εμπορίας και χρήσης ινδικής κάνναβης. «Τελευταία όμως, δυστυχώς, έχουμε και κρούσματα διακίνησης και χρήσης και άλλων ναρκωτικών», είπε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε και τις δράσεις της της Διεύθυνσης στην κατεύθυνση περιορισμού του φαινομένου.

Ευαισθητοποιεί το προσωπικό της, συνεχίζει να εντοπίζει και να καταγράφει τα ύποπτα άτομα (τοξικομανείς) ως και τους χώρους (καφετέριες, μπαρ κ.λ.π. καταστήματα) και περιοχές που αυτά συχνάζουν.

Ενίσχυσε με κατάλληλο προσωπικό την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τ.Α. Κομοτηνής και επέλεξε ικανούς Αστυνομικούς στα Τμήματα Υπαίθρου να ασχοληθούν κατά κύριο λόγο με τη δίωξη ναρκωτικών.

Επιτηρεί τους χώρους και τις περιοχές όπου διακινούνται ναρκωτικά (πλατείες, κέντρα, κ.α.) τους χώρους συγκέντρωσης της νεολαίας και τους χώρους πέριξ των σχολικών ιδρυμάτων.

Συγκροτεί ειδικά συνεργεία δίωξης Ναρκωτικών στα πλαίσια εφαρμογής σχετικών σχεδίων.

Δραστηριοποιεί τις πεζές και εποχούμενες περιπολίες, την Ο.Π.Κ.Ε., και τις περιπολίες των Τ.Σ.Φ. στον τομέα καταπολέμησης των ναρκωτικών (έλεγχος υπόπτων για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, σύλληψη δραστών).

Αναπτύσσει το πληροφοριακό δίκτυο και αξιολογεί – αξιοποιεί κάθε σχετική πληροφορία του Τ.Α. Κομοτηνής και ερευνά σε βάθος οργανωμένες υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών.

Πραγματοποιεί οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών.

Θα αναπτύξει, κατά το τρέχον έτος, πρωτοβουλίες, επαφές και επικοινωνίες με τοπικούς παράγοντες(Δήμους, Ο.ΚΑ.ΝΑ., Σχολεία, Συλλόγους Γονέων, κ.λ.π), με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος και την ενημέρωση των πολιτών.

Για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των ναρκωτικών, επροτάθη, ιεραρχικά, από την Υπηρεσία, η ίδρυση Τ. Δ. Ναρκωτικών, στη Κομοτηνή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ο κ.Ντομάζης τόνισε ότι η περιοχή ευθύνης τα τελευταία χρόνια δέχεται αυξημένη μεταναστευτική πίεση, κυρίως από την πλευρά της Ε/Τ μεθορίου (μέσω της παρέβριας περιοχής), της Ε/Β μεθορίου, καθώς και μέσω θαλάσσης.

Από τον Ιούλιο του έτους 2002, στην περιοχή της Βέννας Ροδόπης, δημιουργήθηκε και λειτουργεί χώρος κράτησης λαθρομεταναστών, όπου φυλάσσονται κρατούμενοι αλλοδαποί, τόσο της Διεύθυνσής μας, όσο και άλλων Διευθύνσεων της Χώρας.

Συνεπεία αυτού, το μεγαλύτερο μέρος των Συνοριακών Φυλάκων και μέρος Αστυνομικών ασχολείται αποκλειστικά με τη φύλαξη των κρατουμένων λαθρομεταναστών και την εξυπηρέτηση των λοιπών αναγκών τους (σίτιση, ιατρική περίθαλψη, μεταφορά στα νοσοκομεία ασθενών, κ.λ.π.).

Η Αστυνομική Διεύθυνση έχοντας ήδη αναθεωρήσει τα σχέδια δράσης των δύο Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης, συνεχίζει με αμείωτη ένταση «με τις εναπομείνασες δυνάμεις της και ευαισθητοποιώντας το προσωπικό των λοιπών Υπηρεσιών της, τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και ειδικότερα:

•Εντατικοποιεί τους ελέγχους προς τα ανατολικά όρια του Νομού μας και στην Ε/Β μεθόριο.

•Συγκροτεί ειδικά συνεργεία λαθρομετανάστευσης, στα πλαίσια εφαρμογής των σχετικών Σχεδίων.

•Αναπτύσσει το πληροφοριακό δίκτυο και αξιολογεί – αξιοποιεί κάθε σχετική πληροφορία για την εξάρθρωση οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών.

•Πραγματοποιεί συχνούς, ουσιαστικούς ελέγχους για την εξακρίβωση νομιμότητας των μεταναστών (είσοδος – παραμονή – εργασία).

Καταβάλλονται προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου «ΒΑΛΚΑΝΙΟ», από τους συναρμόδιους φορείς, για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των λαθρομεταναστών στον ειδικό χώρο της Βέννας – Ροδόπης.

Ο κ. Ντομάζης υπογράμμισε ότι «οι συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών στον ειδικό χώρο της Βέννας, έχουν βελτιωθεί πολύ ικανοποιητικά με προσπάθειες της Υπηρεσίας μας αλλά κυρίως με τις προσπάθειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης και λοιπών συναρμόδιων Υπηρεσιών».

Αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των τροχαίων ατυχημάτων – παθόντων, ο Αστυνομικός Διευθυντής εξέφρασε την άποψη πως «εξαρτάται όχι μόνο από την Ελληνική Αστυνομία, αλλά από την σύμπραξη και άλλων συναρμόδιων φορέων».

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.