Αποσαφηνισεις απο το Υπουργειο Παιδειας ζητα ο Δημητρης Χαριτου

Για την «παύση» στις συζητήσεις συγχώνευσης ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ΔΠΘ

Σε σχετικό του σχόλιο με τίτλο «Η ηγεσία του Υπουργείου παιδείας οφείλει να αποσαφηνίσει …» ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΑΜ-Θ του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά αποσαφηνίσεις από το Υπουργείο Παιδείας για την «παύση» στα σχέδια συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το ΔΠΘ, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας που προωθείται.
 
Ο κ. Χαρίτου εκφράζει την ανησυχία και την έκπληξή του για τους «ατυχείς» όπως τους χαρακτηρίζει χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας που φαίνεται να προωθεί το εναλλακτικό σχέδιο της συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με τα αντίστοιχα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης, υπό το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος,  έναντι της συγχώνευσης του με το ΔΠΘ, για τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, υπογραμμίζοντας επίσης πως «τέτοια σημαντικά ζητήματα είναι αδιανόητο να συζητούνται ερήμην των τοπικών κοινωνιών και των φορέων της, όταν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής».
 
Αναλυτικά το σχόλιο του κ. Χαρίτου έχει ως εξής:
 
«Στη συζήτηση που άνοιξε για την αναμόρφωση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας, αντί να υπάρξει και να αναδειχθεί ένα επεξεργασμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του Δ.Π.Θ με τη δημιουργία των νέων τμημάτων που έχει ανάγκη, αντί να συζητάμε για την συνένωση του Δ.Π.Θ με το Τ.Ε.Ι ΑΜ-Θ, ως ένα σημαντικό βήμα για την διαμόρφωση του ενιαίου χώρου της Ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας στην περιοχή της Αν. Μακ – Θράκης…

Αντί λοιπόν όλων αυτών, παρακολουθούμε με έκπληξη και ανησυχία ατυχείς χειρισμούς και επιλογές από μέρους υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου παιδείας. Επιλογές που προκρίνουν την συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με τα αντίστοιχα ΤΕΙ της Κεντρικής Μακεδονίας για την δημιουργία ενός νέου Παν/κου Ιδρύματος υπό την αιγίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας με έδρα την Θεσσαλονίκη. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρυτανεύοντος του ΔΠΘ αλλά και του πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

Αν όσα συζητούνται στο δημόσιο διάλογο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι ανάγκη το ταχύτερο δυνατόν η ηγεσία του Υπουργείου παιδείας να αποσαφηνίσει πλήρως τις πραγματικές της προθέσεις.

Υ.Γ 1: Τέτοια σημαντικά ζητήματα είναι αδιανόητο να συζητούνται ερήμην των τοπικών κοινωνιών και των φορέων της, όταν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής.

Υ.Γ. 2: Τα σοβαρότατα υπαρκτά προβλήματα νομιμότητας στο ΔΠΘ προφανώς και δεν είναι δυνατόν να οδηγούν σε επιλογές που το αποδυναμώνουν περαιτέρω!».

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Γαβρόγλου: Θα φτιάξουμε και τέταρτη Νομική Σχολή

Ιλχάν Αχμέτ και Αντώνης Γραβάνης για το «μπλόκο» στη συνένωση ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜ-Θ

Φ. Καζάκου: «Να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία προκειμένου να μη βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων και τετελεσμένων γεγονότων»

Ε.Λαφτσή: «Η εξαγγελία ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής είναι προϊόν διαβούλευσης με την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία;»

Ι. Αχμέτ: «Εάν στόχος τους είναι πάλι η Θράκη και η Νομική της Κομοτηνής, να παραδεχτούμε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο»

Α. Βαφειάδης: «Εμφανής προσπάθεια αποδυνάμωσης του ΔΠΘ»

Ι.Χατζηαντωνίου: «Επιβεβλημένη η άμεση αντίδραση και κινητοποίηση όχι μόνο των Δικηγορικών Συλλόγων της Θράκης αλλά και όλων των φορέων»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.