Απονομη διπλωματων σε Παλιννοστουντες

Απονομή διπλωμάτων σε Παλιννοστούντες που αποφοίτησαν από το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής στη Νέα Μοσυνούπολη και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Πενήντα παλιννοστούντες αποφοίτησαν από το πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας στο οποίο συνολικά γράφτηκαν περίπου 400 άτομα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση προγραμμάτων που αφορά περίπου 300 άτομα, ενώ χθες έγινε η επαναπροκήρυξη και η δημοπρασία της δεύτερης φάσης που αφορά περίπου 100 άτομα.

«Η δημοτική αρχή πιστή στις εξαγγελίες της και με υπεράνθρωπες προσπάθειες λόγω της γραφειοκρατίας και άλλων αντικειμενικών προβλημάτων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να αποδώσει τα πρώτα πιστοποιητικά εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και γενικότερα όλης της τεχνογνωσίας που θα προσφέρει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικής παρέμβασης στους παλιννοστούντες και να επιδώσει τις πρώτες επιταγές. Οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται και σύντομα θα έχουμε κι άλλου είδους τέτοιες εκδηλώσεις. Να ευχαριστήσω για την προθυμία τους συνδημότες μου παλιννοστούντες, οι οποίοι έσπευσαν και παρακολούθησαν το πρόγραμμα», τόνισε χαιρετίζοντας ο Δήμαρχος Κομοτηνής Τάσος Βαβατσικλής.

Στη συνέχεια ο κ. Βαβατσικλής έκανε γνωστό ότι,- παρόλο που η Περιφέρεια αθέτησε το λόγο της και δεν εξασφάλισε τα 500.000 ευρώ της ίδιας συμμετοχής για τα τέλη σύνδεσης των παλιννοστούντων, -η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΚ θα βρει τους πόρους και σε σύντομο χρονικό διάστημα 10-15 ημερών θα αρχίσει να επιστρέφει σε όσους πλήρωσαν τα 1000 ευρώ της σύνδεσης. Επίσης ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιούνιο δρομολογούνται και τα mini-bus τα οποία θα καλύψουν και τον οικισμό. «Δεν σημαίνει ότι οι δικές μας προσπάθειες, οι δικές μας πρωτοβουλίες θα επιλύσουν όλα τα προβλήματα. Πιστεύουμε όμως ότι η πρόθεσή μας να έρθουμε αρωγοί στην προσπάθειά τους να ριζώσουν στον τόπο αυτό και να αναδειχθούν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά θα βρουν ανταπόκριση και στους ίδιους. Ο αγώνας συνεχίζεται»
κατέληξε ο κ. Βαβατσικλής.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών, υπεύθυνος του Προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας Παύλος Δαμιανίδης έδωσε τα χαρακτηριστικά του προγράμματος το οποίο όπως είπε «είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τόσο έργα υποδομών όσο και δράσεις που έχουν σαν στόχο την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι, από το πρόγραμμα κατασκευάζονται τα έργα οδοποιίας, δρόμοι και πεζοδρόμια στον οικισμό της Ν. Μοσινούπολης. Επίσης, δημιουργούνται χώροι αθλητισμού και πρασίνου, παιδικές χαρές και όλα αυτά συμπληρώνουν τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης και τα έργα ηλεκτροφωτισμού που έχουν χρηματοδοτηθεί από άλλα προγράμματα.

Όσον αφορά στις δράσεις για το ανθρώπινο δυναμικό, λειτουργούν προγράμματα κατάρτισης, προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, δράσεις συμβουλευτικής υποστήριξης για την προώθηση των ανέργων στην αγορά εργασίας». Ο κ. Δαμιανίδηςz,
αναφέρθηκε στον καινοτόμο χαρακτήρα της συγκεκριμένης παρέμβασης η οποία υλοποιήθηκε εφόσον προηγήθηκε έρευνα στην περιοχή στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι κάτοικοί της για τα προβλήματά τους και πώς οι ίδιοι τα ιεραρχούν. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας το βασικό πρόβλημα είναι αυτό της ανεργίας και επειδή η μη επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματος, περίπου 1,3 εκατ. ευρώ, δόθηκε σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και εκμάθησης ελληνικής γλώσσας».

Μ.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.